Ο Γιώργος Γκιρτζίκης είναι και επίσημα από το πρωί της Παρασκευής, ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, μετά από την εκλογική διαδικασία στην οποία ήταν ο μόνος υποψήφιος. Στις αρχαιρεσίες που έγιναν σήμερα οι 51 ενώσεις τάχθηκαν στο πλευρό του, ενώ μόλις τέσσερις ψήφισαν «λευκό».

Ads

Το αποτέλεσμα ήταν ήδη γνωστό, αφού ήταν ο μόνος υποψήφιος και έμενε απλά να επισημοποιηθεί, πράγμα που έγινε στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Έτσι ο Γιώργος Γκιρτζίκης θα αναλάβει τα ηνία της ΕΠΟ ως και τον φθινόπωρο του 2016, όταν θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές της Ομοσπονδίας για την ανάδειξη νέου ΔΣ.

Ο ίδιος έθεσε ως βασικούς στόχους τη βελτίωση των συνθηκών στο ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και την επιστροφή της Εθνικής ομάδας στις επιτυχίες. «Οι Ενώσεις αποφάσισαν να γίνω εγώ πρόεδρος και αυτό με γεμίζει με πολλές ευθύνες» υποστήριξε. Τόνισε δε ότι «όποιος έχει προτάσεις για τη βελτιώση των συνθηκών στο ποδόσφαιρο είναι αποδεκτός. Όποιος όμως σκέφτεται κακόβουλα θα μείνει έξω! Καλώ τις ομάδες να σταματήσουν να βάλλουν κατά του ποδοσφαίρου. Ζητώ επιείκεια. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ εκλέγεται από τις Ενώσεις» υπογράμμισε. 

Για την εθνική ομάδα ανέφερε: «Δεν μπορώ να ανακοινώσω κάτι τώρα. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από το ΔΣ. Αυτό που θέλουμε είναι η Εθνική να επιστρέψει στις επιτυχίες. Δεν έχει αλλάξει κάτι στο ρόστερ της…».

Ads

Ο βίος του νέου προέδρου της ΕΠΟ

Ο Γιώργος Γκιρτζίκης γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου το 1947 στην Ξάνθη. Μεράκι για το ποδόσφαιρο από νεαρή ηλικία. Διατέλεσε ποδοσφαιριστής στο πρώτο σωματείο που ιδρύθηκε στην ακριτική πόλη, τη Θράκη Συδινής, το 1965. Έπαιξε μπάλα ως ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής έως το 1972 και αγωνιζόταν στα άκρα της επίθεσης. Από το 1973 μέχρι το 1980 ήταν πρόεδρος του σωματείου, ενώ είναι η αιτία που ιδρύθηκε η ΕΠΣ Ξάνθης (1978), την οποία υπηρέτησε από το 1980 έως το 1997, αρχικά από τη θέση του αντιπροέδρου και εν συνεχεία από αυτή του προέδρου.

Ο 68χρονος παράγοντας υπήρξε διευθυντικό στέλεχος της ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα ΑΕ από το 1973 μέχρι το 2013. Ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να είναι σύμβουλός της, αλλά με σαφώς όχι τόσες πολλές υποχρεώσεις.

image
 
Από το 1997 μέχρι το 2000 διατέλεσε αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, από το 2000 μέχρι το 2003 αναπληρωτής ταμίας της ΕΠΟ, το διάστημα 2003-2012 ταμίας της ΕΠΟ, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2014 ανέλαβε την προεδρία της ΚΕΔ, μετά την παραίτηση του Γιώργου Καραμελίδη. Από τη στιγμή που έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία της ΕΠΟ, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας.

Το διάστημα 2000-2004 ήταν πρόεδρος στην ΠΑΕ Skoda Ξάνθη. Την τετραετία αυτή οι σχέσεις του με τον ιδιοκτήτη των ακριτών Χρήστο Πανόπουλο ήταν αρμονικές, αν και αργότερα προέκυψαν προστριβές. Χαρακτηριστική η δήλωση του Πανόπουλου ύστερα από ένα παιχνίδι Ηρακλής-Ξάνθη: ‘Ποιος είναι αυτός; Δεν τον γνωρίζω. Πρώτη φορά ακούω το όνομα Γιώργος Γκιρτζίκης”.

Ο Γκιρτζίκης έχει διατελέσει εκπρόσωπος της ΕΠΟ στο διοικητικό συμβούλιο της Superleague, ενώ παρευρέθηκε ως εκπρόσωπος της ΕΠΟ σε διεθνή συνέδρια της FIFA και της UEFA σε χώρες όπως το Σίδνεϊ, το Γιοχάνεσμπουργκ, το Παρίσι, η Ζυρίχη και η Κωνσταντινούπολη.

image
 
Πέρα από το χώρο του ποδοσφαίρου, ενεργό ρόλο είχε και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Από το 1991 μέχρι το 1998 ήταν πρόεδρος στην Κοινότητα Κουτσού, από το 1999 έως το 2002 δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Βιστωνίδας, από το 2003 έως το 2006 νομαρχιακός σύμβουλος διευρυμένης περιφέρειας Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης, ενώ το 2003-2004 ήταν πρόεδρος στο νομαρχιακό συμβούλιο του νομού Ξάνθης.

Ο Γιώργος Γκιρτζίκης προέρχεται από προσφυγική οικογένεια. Με τη σύζυγό του Ελένη είναι μαζί από το 1971 και έχουν δύο κόρες. Την Άννα, 40 ετών, η οποία επί θητείας του στη ΔΕΛΤΑ ήταν το δεξί του χέρι ως λογίστρια και που μετά την αποχώρησή του έγινε διευθύντρια, αλλά και την Αλεξία, 37 ετών, δικηγόρος στο επάγγελμα, με μεταπτυχιακό στο εργατικό και στο εμπορικό δίκαιο, ενώ ολοκληρώνει το διδακτορικό της στο αθλητικό δίκαιο. Η Αλεξία, μάλιστα, είναι δημοτική σύμβουλος στον δήμο Ξάνθης και ασκεί μάχιμη δικηγορία τα τελευταία 13 χρόνια. 

Sport 24