Μία διαφορετική ποδοσφαιρική γιορτή, ένα διαφορετικό Μουντιάλ από αυτά που έχουμε συνηθίσει κάθε τέσσερα χρόνια σε διάφορα μήκη και πλάτη της Γης, λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στην Ιταλία. Πρόκειται για το Αντιρατσιστικό φεστιβάλ των οπαδών (“Mondiali Aantirazzisti”), στο οποίο συμμετέχουν φίλοι τού ποδοσφαίρου από ολόκληρο τον πλανήτη. Του Γιώργου Κτενά. 
 
Μία ιδιόμορφη διοργάνωση που επαναλαμβάνεται εδώ και πολλά χρόνια και στόχος της είναι να αναδείξει τον βαθιά λαϊκό χαρακτήρα του ποδοσφαίρου, παρά τα τεράστια χρηματικά ποσά μέσα στα οποία χορεύει. Αλλά και ότι πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο κοινωνικό εργαλείο, για όποιον γνωρίζει πώς να το αξιοποιήσει. Πραγματώνοντας, ουσιαστικά, το ίδιο το άθλημα, που έχει σαν τελικό αποδέκτη τον άνθρωπο.

Ads

Η φετινή γιορτή αναμένεται να γίνει στη Μόντενα, στο βόρειο τμήμα της Ιταλίας, από τις 2 μέχρι τις 6 Ιουλίου. Εκείνο τι διάστημα θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες, για όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν. Αντιπροσωπείες του Πανιωνίου, της ΑΕΚ, του Ηρακλή, του Παναθηναϊκού, του Ατρόμητου, του Αστέρα Εξαρχείων, του Ολυμπιακού, της Προοδευτικής Έκρηξης κ.α., έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα με τις συμμετοχές τους τα προηγούμενα χρόνια. Κύρια επιδίωξη των διοργανωτών, εξάλλου, είναι να αναδείξουν τη συλλογικότητα, τα φυλετικά χαρακτηριστικά, την ποικιλότητα και όλα εκείνα τα στοιχεία που δείχνουν, εν τέλει, ότι το ποδόσφαιρο ακριβώς λόγω του μεγάλου λαϊκού ερείσματός του, δεν είναι μόνο όσα βλέπουμε στα γήπεδα τα απογεύματα των Κυριακών τού χειμώνα.

Ένα κλείσιμο του ματιού, δηλαδή, σε όσους είναι σε (διά-)θέση να αντιληφθούν το ποδόσφαιρο στην πλήρη ανάπτυξή του. Ένα Μουντιάλ για το οποίο λίγοι γνωρίζουν πολλά και οι πολλοί γνωρίζουν λίγα. Τουλάχιστον στη χώρα μας. Η συμμετοχή όμως στο Αντιρατσιστικό είναι κάθε χρόνο και μεγαλύτερη, φυσικά από ολόκληρο τον κόσμο. Ενώ στις τελευταίες διοργανώσεις εκτός από ανοιχτές συζητήσεις, συναυλίες, αγώνες ποδοσφαίρου κ.λπ., έχουν φιλοξενηθεί και άλλα σπορ – όπως το βόλεϊ, το μπάσκετ κ.α. Κάτι που, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι μπορούν να έρθουν πιο κοντά μέσω του ποδοσφαίρου όλοι.

Ακόμα και τα υπόλοιπα αθλήματα.

Πηγή: Othersidefootball

Ads