Η Πολιτεία προσπαθεί, μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, να στηρίξει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και ιδιαίτερα τον στίβο. Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, με αφορμή τις μεγάλες επιτυχίες που πανηγύρισε τις τελευταίες ημέρες ο ελληνικός αθλητισμός, στο στίβο, στην κολύμβηση, στο τένις και σε άλλα σπορ. Παράλληλα, ο Γ. Βασιλειάδης υπερασπίστηκε σθεναρά την παρέμβαση της Πολιτείας που οδήγησε στη συμφωνία της ΕΡΤ με τις επτά μέχρι πρότινος «άστεγες» τηλεοπτικά ΠΑΕ, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για «ρουσφέτι» προς το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους Ελληνες να παρακολουθούν τους αγώνες της Super League. Υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση έδωσε και συνεχίζει να δίνει μάχη με το κατεστημένο, ενώ κατηγόρησε όσους αντιδρούν ότι πολιτικολογούν για επικοινωνιακούς λόγους.

Ads

Διαβάστε επίσης
Η κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου

Αναφερόμενος αρχικά στις σπουδαίες διακρίσεις των Ελλήνων αθλητών τις τελευταίες ημέρες, ο Γιώργος Βασιλειάδης επισήμανε μεταξύ άλλων: «Και πέρυσι και αυτό το καλοκαίρι, οι αθλητές μας σε δύσκολες συνθήκες δείχνουν ότι το πηγαίο ταλέντο που υπάρχει, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες επιτυχίες. Προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες, προσπαθούμε να έχουμε αύξηση 10-15% κάθε χρόνο στις επιχορηγήσεις των ομοσπονδιών, να ξεχρεώσουμε παλιότερα χρέη προς τους αθλητές, να κρατήσουμε τα εθνικά στάδια ανοιχτά. Τα κίνητρα είναι μεγάλο θέμα που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αλλά το σύνολο της Ευρώπης. Εχουμε κρατήσει σε υψηλό σημείο τα πριμ για σημαντικές διακρίσεις, έχουμε κρατήσει την πριμοδότηση μορίων για εισαγωγή των μαθητών-αθλητών στα πανεπιστήμια, Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά, φέρνουμε το μεταφορικό ισοδύναμο για τους αθλητές από τη νησιωτική χώρα. Οσο η οικονομία πηγαίνει καλύτερα, προσπαθούμε να επεκτείνουμε τα όρια των παρεμβάσεών μας»

Κάνοντας ειδική αναφορά στον κλασικό αθλητισμό, ο Γ. Βασιλειάδης τόνισε: «Μέσα στην οικονομική λαίλαπα, καταφέραμε να κρατήσουμε τα στάδια ανοιχτά. Προσπαθούμε να κάνουμε και κλειστούς χώρους, που υπάρχουν ελάχιστοι στη χώρα, προσπαθούμε να ξανανοίξουμε το κλειστό γυμναστήριο στίβου της Παιανίας, μία αυθαίρετη κατασκευή που εγκαταλείφθηκε. Δουλεύουμε μεθοδικά, χωρίς να πετάμε χρήματα, πάντα σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ».

Ads

Σε ό,τι αφορά στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ο υφυπουργός Αθλητισμού απάντησε στην κριτική που δέχεται για την παρέμβασή του στο θέμα του τηλεοπτικού συμβολαίου των επτά ομάδων της Super League με την ΕΡΤ. «Η κριτική προέρχεται από την έντονη πολιτικοποίηση που κάποιοι προσπαθούν να δώσουν στο χώρο του ποδοσφαίρου», υπογράμμισε ο Γιώργος Βασιλειάδης και συνέχισε: «Προσπαθήσαμε εδώ και τρία χρόνια να κάνουμε παρεμβάσεις σε θεσμικό επίπεδο για να αλλάξουμε ένα σάπιο σύστημα και να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις με τις διεθνείς ομοσπονδίες. Το νέο πρωτάθλημα θα ξεκινήσει με μία ΚΕΔ που έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της ομοσπονδίας, με το VAR που θα χρησιμοποιηθεί μέσα στη σεζόν. Κάναμε μία πρόταση για μείωση ομάδων και κανόνες, η οποία έγινε δεκτή. Θα υπάρχουν ποινές συνδεδεμένες με τα τηλεοπτικά συμβόλαια για επεισόδια, θα υπάρχει εξωτερικός οικονομικός έλεγχος. Ολα αυτά είναι μέσα στους όρους της συμφωνίας».

Αναφορικά με τα επεισόδια που αμαύρωσαν το περσινό πρωτάθλημα, ο υφυπουργός Αθλητισμού είπε ότι «… τα έκτροπα που είδαμε πέρυσι δεν είχαν καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η έξαρση της βίας ως κοινωνικό φαινόμενο χτυπάει όλη την Ευρώπη. Οι περσινές ασχήμιες τιμωρήθηκαν σκληρά. Ελπίζουμε ότι φέτος θα είναι καλύτερα. Η μεγάλη διαφορά με το παρελθόν είναι ότι πλέον οι νόμοι ισχύουν για όλους».

Και συμπλήρωσε: «Εδώ και τρία χρόνια είμαστε σε συνεχή σύγκρουση με κατεστημένα και αντιλήψεις, όπως σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Η επιβράβευση που προβλέπεται περισσότερο “κλείνει το μάτι” προς τους μικρούς. Θα χρειαστεί βεβαίως και σοβαρότητα από τους παράγοντες, που δεν είναι δεδομένη, ιδιαίτερα όταν πολιτικοποιούν την κατάσταση και προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις».

Τέλος, ο Γιώργος Βασιλειάδης εξήγησε γιατί είναι τόσο σημαντική η επιστροφή του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος στην ΕΡΤ: «Δεν είναι ρουσφέτι προς την ΠΑΕ, είναι η δυνατότητα που δίνουμε σε όλους τους Ελληνες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να έχουν πρόσβαση σε αυτό το αθλητικό προϊόν από οπουδήποτε. Από αυτή τη συμφωνία, ένα ποσοστό 5% επιστρέφει στην ομοσπονδία, στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Νομίζω ότι μπαίνουμε σε μία καινούρια ημέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο».