Μία ακόμη σεζόν ολοκληρώθηκε στην Premier League, με φινάλε συναρπαστικό και αγωνιώδες, αφού στην τελευταία (38η) αγωνιστική, κρίθηκε ποιες ομάδες θα υποβιβαστούν στην Championship (δεύτερη επαγγελματική κατηγορία) και επίσης το εισιτήριο για την έξοδο στο Europa Conference League.

Ads

Συνοψίζοντας λοιπόν, η Μάντσεστερ Σίτι είναι η πρωταθλήτρια της σεζόν 2022-23 και μαζί με τις Άρσεναλ, Μαν. Γιουνάιτεντ και Νιούκαστλ, θα αγωνιστούν στο Champions League.

Λίβερπουλ και Μπράιτον τερμάτισαν στην έκτη και έβδομη θέση αντίστοιχα και θα παίξουν στο Europa League, ενώ η Άστον Βίλα μετά από 13 χρόνια, θα είναι παρούσα σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση, καθώς με τη νίκη της επί της Μπράιτον, κατέλαβε την 7η θέση που την οδηγεί στο Conference League και στέρησε το εισιτήριο από την Τότεναμ, που συμμετείχε ανελλιπώς στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA τα τελευταία χρόνια.

Η πρωταγωνίστρια της αγωνιστικής ήταν η Έβερτον, καθώς θα είναι και του χρόνου στην Premier League.Η ομάδα του Σον Ντάις επικράτησε 1-0 στο «Γκούντισον Παρκ» επί της Μπόρνμουθ, με «χρυσό» σκόρερ τον Ντουκουρέ στο 57′ και σώθηκε.

Ads

Μάλιστα η ομάδα του Λίβερπουλ συνεχίζει το απίθανο, για τα δεδομένα της Αγγλίας σερί της, καθώς θα είναι για 70ή συνεχόμενη χρόνια στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Μόνο η Άρσεναλ είναι από πάνω της στη σχετική λίστα, καθώς μετράει 97 συναπτά έτη παρουσίας στα «σαλόνια».

Παράλληλα όμως, η σωτηρία της  Έβερτον έφερε την καταστροφή για Λέστερ και Λιντς, που ήπιαν το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού.

Η Λιντς ηττήθηκε εντός έδρας από την Τότεναμ (1-4), ενώ η Λέστερ νίκησε τη Γουέστ Χαμ (2-1), αλλά το «τρίποντο» της Έβερτον τούς έριξε κατηγορία, επτά χρόνια μετά τον ανεπανάληπτο θρίαμβό τους με την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Να σημειωθεί ότι η Λέστερ, έγινε η δεύτερη ομάδα που υποβιβάζεται από την Premier League, αφότου πήρε τον τίτλο, μετά την Μπλάκμπερν (πρωταθλήτρια το 1994-95, υποβιβάστηκε 1998-99 και 2011-12). Επιστρέφει δε στην Championship εννέα χρόνια μετά την άνοδό της. Μέσα σε αυτό το διάστημα έζησε το απόλυτο παραμύθι, αφενός με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και αφετέρου με την παρουσία της στο Champions League, αλλά και με την κατάκτηση του Κυπέλλου προ διετίας.

Όσο για τη Λιντς, παίρνει το τρένο της επιστροφής στην Championship έπειτα από τρεις διαδοχικές σεζόν στην Premier League. Θυμίζουμε, τόσο η Λιντς όσο και η Λέστερ ακολούθησαν την ουραγό Σαουθάμπτον, που εδώ και καιρό είχε αποχαιρετήσει την κατηγορία. Στις θέσεις τις έρχονται Μπέρνλι, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και φυσικά η Λούτον.

Τα αποτελέσματα της 38ης αγωνιστικής

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Φούλαμ 2-1
(39′ Σάντσο, 55′ Φερνάντες – 19′ Τετέ)

Εδώ τα γκολ και οι καλύτερες φάσεις

Μπρέντφορντ-Μάντεστερ Σίτι 1-0
(85′ Πίνοκ)

Εδώ το γκολ και οι καλύτερες φάσεις

Σαουθάμπτον-Λίβερπουλ 4-4
(19′ Γουόρντ-Πράουζ, 28′, 47′ Σουλεμάνα, 64′ Άρμστρονγκ – 10′ 73′ Ζότα, 14′ Φιρμίνο, 72′ Γκάκπο)

Εδώ τα γκολ και οι καλύτερες φάσεις

Τσέλσι-Νιούκαστλ 1-1
(27′ αυτ. Τρίπιερ – 9′ Γκόρντον)

Εδώ τα γκολ και οι καλύτερες φάσεις

Άρσεναλ-Γουλβς 5-0
(11′, 14′ Τζάκα, 27′ Σάκα, 58′ Ζεσούς, 78′ Κίβιορ)

Εδώ τα γκολ και οι καλύτερες φάσεις

Λιντς-Τότεναμ 1-4
(67′ Χάρισον – 2′, 69′ Κέιν, 47′ Πόρο, 90’+5′ Μόουρα)

Εδώ τα γκολ
και οι καλύτερες φάσεις

Λέστερ-Γουέστ Χαμ 2-1
(34′ Μπαρνς, 62′ Φάες – 79′ Φορνάλς)

Εδώ τα γκολ και οι καλύτερες φάσεις

Άστον Βίλα-Μπράιτον 2-1
(8′ Ντάγκλας Λουίς, 26′ Γουότκινς – 38′ Ουντάβ)

Εδώ τα γκολ
και οι καλύτερες φάσεις

Έβερτον-Μπόρνμουθ 1-0
(57′ Ντουκουρέ)

Εδώ το γκολ και οι καλύτερες φάσεις

Κρίσταλ Πάλας-Νότιγχαμ Φόρεστ 1-1
(66′ Χιουζ – 31′ Αβονίγι)

Εδώ τα γκολ και οι καλύτερες φάσεις

Η τελική βαθμολογία

image