«Δεν απειλούμε, όμως το Grexit δεν είναι αδύνατον»… Αυτό ήταν το μήνυμα από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης που έχει ορίσει η FIFA για την ΕΠΟ, Χέρμπερτ Χούμπελ.

Ads

Ο Αυστριακός δικηγόρος ζήτησε από όλους τους θεσμικούς φορείς και τους ιδιοκτήτες των ομάδων να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καλώντας σε συστράτευση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οπως διευκρίνισε, η αναφορά του προς τη FIFA θα είναι αυστηρή και εναπόκειται στην παγκόσμια συνομοσπονδία να λάβει την τελική απόφαση.

«Δεν υπάρχει θέση στη βία στο ποδόσφαιρο»

«… Η Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν είναι εδώ για να δώσει εντολές στην Ελληνική Ομοσπονδία, ήρθαμε εδώ για να δώσουμε μια χείρα βοηθείας εκ μέρους της FIFA και  της UEFA. Για να συμβουλέψουμε βρισκόμαστε εδώ, για να κατευθύνουμε. Υπάρχει μια νέα διοίκηση στην ΕΠΟ που συνεργαζόμαστε για το τι μπορεί να γίνει καλύτερα. Έχουμε παρατηρήσει ότι σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη ότι υπάρχει ενθουσιασμός και υπερβολή κάποιες φορές» είπε ο Χούμπελ.

Ads

«… Η Επιτροπή Παρακολούθησης δεν αποφασίζει, δεν λαμβάνει κυρώσεις. Θα παραδώσουμε αναφορά στην FIFA για ό,τι έγινε ή δεν έγινε εδώ. Η FIFA μετά θα αποφασίσει για ενέργειες που απαιτούνται. Ήταν επιβεβλημένο να έρθουμε μετά τα όσα έγιναν τις 2-3 τελευταίες αγωνιστικές. Όσα έγιναν ήταν απαράδεκτα.

Αυτή η συμπεριφορά τον τελευταίο καιρό μας οδήγησε εδώ για να κάνουμε συστάσεις για τα σωστά βήματα. Πρέπει να τα υλοποιήσει η ΕΠΟ η Super League και οι παράγοντες. Το Grexit δεν είναι πια τόσο μακρινό. Φτάσαμε σε ένα όριο…

Συναντηθήκαμε με ΕΠΟ και τον Υφυπουργό και συζητήσαμε πως μπορεί να λυθεί όλο αυτό. … Εδώ υπήρξε ζήτημα με τη δημόσια ασφάλεια όλων. Για αυτό αποφασίστηκε η διακοπή. Μας υποσχέθηκαν ότι θα βρουν την κατάλληλη λύση. Δεν μπορώ να σας πω εγώ τι συζητήθηκε. Εμείς επιβλέπουμε την λειτουργία όλων των παραπάνω.

Δεν υπάρχει θέση στη βία στο ποδόσφαιρο. Πρέπει να υπάρξει δήλωση-δέσμευση. Να μην βγαίνουν τα όπλα από τις θήκες. Θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός, όχι βία, απειλές και εκβιασμοί. Δεν γίνεται να υπάρχουν όπλα στα γήπεδα.

Δεν βολεύει κανέναν να φύγει ο κόσμος από τα γήπεδα, τα παιδιά και οι οικογένειες. Όλα αυτά βλάπτουν τους πάντες. Εγώ δεν θα έστελνα τα παιδιά μου σε τέτοιες συνθήκες. Όλα αυτά κάνουν κακό στα νέα παιδιά της υπέροχης χώρας σας. Βοηθήστε μας όλοι, και ο Τύπος, να φύγει η βία από τα γήπεδα. Η Ελλάδα γέννησε τη Δημοκρατία, η ελευθερία του καθενός σταματά εκεί που ξεκινά του διπλανού μας. Για το καλό όλων μας. Πρέπει να υποβάλουμε μια σοβαρή αναφορά στην FIFΑ που δεν θα είναι ιδανική για τις συνθήκες εδώ. Δεν θα περιγράψουμε ουράνια τόξα… Η FIFA μετά θα αποφασίσει. Είναι μεγάλο το εύρος των ποινών που μπορούν να επιβληθούν για ό,τι έγινε. Ζητάω τη βοήθεια όλων όσων σχετίζονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ζητάμε την παρουσία μιας ΕΠΟ που θα είναι ισχυρή και θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις…. Πρέπει να σταματήσει η βία. Πρέπει να σταματήσει όλο αυτό» είπε μεταξύ άλλων ο Χέρμπερτ Χούμπελ.

Νωρίτερα, ο Χέρμπερτ Χούμπελ είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, η οποία διήρκησε δύο ώρες. Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τα όσα διαδραματίστηκαν στην Τούμπα και την εικόνα του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη με το όπλο, που έκανε το γύρο του κόσμου. Μετά το τέλος της συνάντησης, στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της ΕΠΟ και ο πρόεδρος της Βαγγέλης Γραμμένος, δεν έγινε καμία δήλωση καθώς ο Αυστριακός ήθελε να μιλήσει για όλα στη συνέντευξη Τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την είσοδό του στο γραφείο του κ. Βασιλειάδη ο Χέμπερτ Χούμπελ είχε δηλώσει «είμαστε εδώ για να συμβουλεύσουμε, όχι για να πάρουμε αποφάσεις. Εμάς μας ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο κι όχι η πολιτική» , ενώ αναφερόμενος στην εικόνα με το όπλο είχε τονίσει με νόημα: «πάνω από όλα προέχει η ασφάλεια».

ΕΠΟ: Θα δώσουμε έγγραφες δεσμεύσεις και ο υπουργός θα αποφασίσει

Μετά τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Επιτροπής Παρακολούθησης, Χέρμπερτ Χούμπελ, με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, έκανε γνωστό ποια είναι η προϋπόθεση για να ξαναρχίσει το πρωτάθλημα της Super League. Ο συνεταιρισμός, όπως είπε ο κ. Γραμμένος, πρέπει να δώσει έγγραφες δεσμεύσεις για την ασφάλεια στα γήπεδα, οι οποίες θα αξιολογηθούν από τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, για να αποφασίσει αν θα άρει την απόφαση αναστολής.

«Μετά τα γεγονότα το τελευταίο διάστημα υπήρξε η απόφαση του υφυπουργού Γιώργου Βασιλειάδη για διακοπή του πρωταθλήματος. Στο πλαίσιο αυτό έγινε σήμερα μια συνάντηση, όπου αποφασίστηκε ως τη μεθεπόμενη Παρασκευή να δεσμευθεί εγγράφως το επαγγελματικό ποδόσφαιρο για την ασφάλεια στα γήπεδα. Η δέσμευση θα κατατεθεί στον υπουργό κι αυτός θα αποφασίσει αν θα ανασταλεί η απόφασή του για διακοπή του πρωταθλήματος», είπε ο κ. Γραμμένος. «Θα πρέπει το ποδόσφαιρο να φέρει τις δεσμεύσεις του εγγράφως στην Ομοσπονδία και από κοινού με τον υφυπουργό θα αποφασιστεί αν θα επανεκκινήσει το πρωτάθλημα. Η λογική θα είναι μακριά από τη βία εντός κι εκτός αγωνιστικών χώρων και στη συνέχεια θα αποφασίσει ο υφυπουργός αν θα ανακληθεί η απόφασή του», πρόσθεσε.

Γ. Βασιλειάδης: Αν δεν υπάρξουν δεσμεύσεις, σέντρα δεν ξαναγίνεται

Τρεις απαράβατες προϋποθέσεις έθεσε ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, προκειμένου να ξαναρχίσει το πρωτάθλημα της Super League. Στην ερώτηση για το «πότε θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα» απάντησε πως «αν δεν υπάρξουν δεσμεύσεις από όλους τους φορείς, σέντρα δεν θα ξαναγίνει» ενώ έθεσε τους όρους που θα πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να σταματήσουν τα φαινόμενα ανομίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο:

«Πρώτα θα πρέπει να γίνει αλλαγή στον πειθαρχικό κώδικα. Ζητούμε επιπλέον πειθαρχικές προβλέψεις αναφορικά με τις δηλώσεις παραγόντων, για τις βίαιες συμπεριφορές. Από κει και πέρα θα πρέπει να αλλάξει το καθεστώς αδειοδότησης των ομάδων. Σε περίπτωση που μία ομάδα μέσα σε μία χρονιά συμμετέχει δύο φορές σε επεισόδια, τότε θα αποβάλλεται αμέσως από το πρωτάθλημα και θα υποβιβάζεται. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στους κανόνες ασφαλείας για το ποιος έχει την ευθύνη. Ακούμε διαρκώς για την αστυνομία, για τον ένα, ή, τον άλλο. Από την πόρτα του γηπέδου και μέσα την αποκλειστική ευθύνη θα την έχουν οι ΠΑΕ. Ό,τι γίνεται στην Ευρώπη να ισχύσει κι εδώ. Πώς είναι δυνατό στα ευρωπαϊκά γήπεδα να εφαρμόζονται όλα αυτά χωρίς προβλήματα κι εδώ να ισχύουν άλλα πράγματα;»

Κληθείς να σχολιάζει τη συγνώμη του Ιβάν Σαββίδη για τα γεγονότα της Τούμπας, υποστήριξε ότι «εδώ δεν είμαι αρμόδιος, αυτό θα το κρίνουν οι δικαστές». Επίσης αναφέρθηκε και στην ξεκάθαρη απειλή της FIFA για το ενδεχόμενο του Grexit: «Δεν πάει άλλο η κατάσταση αυτή, αυτό ισχυρίστηκε η FIFA. Πρώτη φορά η απειλή αυτή έρχεται όχι λόγω κάποιων πολιτικών επιλογών, αλλά από λάθη και παραλείψεις των ανθρώπων του ποδοσφαίρου. Εάν δεν σοβαρευτούν οι φορείς, ναι μπορώ να πω ότι μπροστά μας υπάρχει το φάσμα του Grexit.»

Για το αν η FIFA έχει «αγριέψει» από τα τελευταία γεγονότα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο κυβερνητικός παράγοντας ήταν σαφής: «Είναι προφανές αυτό. Αυτή η εικόνα με το όπλο ήταν που “ξεχείλισε το ποτήρι”.» Κληθείς να σχολιάσει την κριτική της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση έχει ευνοήσει τον κ. Σαββίδη, ο κ. Βασιλειάδης είπε ότι η είσοδος του επιχειρηματία στον ΠΑΟΚ, στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς ή στη ΣΕΚΑΠ, έγινε πριν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.