Τελικά, υπάρχουν και χειρότερα από τον αποκλεισμό της Εθνικής Ελλάδας. Η Ιταλία των τεσσάρων παγκόσμιων τίτλων έμεινε εκτός τελικής φάσης Μουντιάλ ύστερα από 60 χρόνια και συγκεκριμένα από το 1958, καθώς δεν κατόρθωσε να ανατρέψει το 0-1 από το παιχνίδι στη «Friends Arena» της Στοκχόλμης.

Ads

Η «σκουάντρα ατζούρα», η οποία στα χέρια του Τζαμπιέρο Βεντούρα έχασε μέρος της δυναμικής της, έμεινε στο 0-0 με τη Σουηδία και θα είναι απούσα από τα γήπεδα της Ρωσίας, το καλοκαίρι του 2018, ενώ ο Μπουφόν έχασε την ευκαιρία να συμμετάσχει στο έκτο Μουντιάλ της καριέρας του.

Ο αγώνας του «Σαν Σίρο» ήταν, όπως αναμενόταν, περίπλοκος για τους «μπλε», απέναντι σε έναν αντίπαλο που έπαιξε καθ΄ όλη τη διάρκεια του αγώνα μαζική άμυνα στις κατά κύματα επιθέσεις των γηπεδούχων. Ο αγώνας χαρακτηρίστηκε από τα μεγάλη λάθη του Ισπανού ρέφερι Λαόθ, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, καθώς δεν «είδε» τρία πέναλτι στα πρώτα 45 λεπτά, τα δύο για τους Σουηδούς σε χέρι του Μπαρτσάλι και το άλλο σε ανατροπή του Παρόλο!

Σε κάθε περίπτωση η εμφάνιση της Ιταλίας ήταν απογοητευτική. Είναι ενδεικτικό το περιστατικό που συνέβη κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Ντε Ρόσι.  Ενώ ο αγώνας ήταν στο 0-0 και η Ιταλία χρειαζόταν οπωσδήποτε ένα γκολ για να μείνει ζωντανή στην υπόθεση πρόκριση, το τεχνικό επιτελείο της «σκουάντρα ατζούρα» επιλέγει τον Ντανιέλε Ντε Ρόσι για να μπει στο γήπεδο. Ομως ο έμπειρος μέσος της Ρόμα, αρνείται (!) προτρέποντας τους προπονητές να προτιμήσουν έναν επιθετικό, Μάλιστα πρότεινε τον Λορέντσο Ινσίνιε…

«Γιατί θέλετε να μπω εγώ; Χρειαζόμαστε την νίκη και όχι να κρατήσουμε την ισοπαλία», είπε χαρακτηριστικά ο Ντε Ρόσι απευθυνόμενος στο επιτελείο της εθνικής Ιταλίας, όπως φάνηκε και στην τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα. Μάλιστα, ο Ντε Ρόσι πρότεινε τον Ινσίνιε, όμως τελικά ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε και ο επιθετικός της Νάπολι μπήκαν στον αγώνα και η Ιταλία γνώρισε τον σοκαριστικό αποκλεισμό από την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση. Για την …ιστορία, οι τρεις αλλαγές που έκανε ο Βεντούρα ήταν οι Ελ Σαραουϊ (63` αντί του Νταρμιάν), Μπερναρντέσκι (76` στην θέση του Καντρέβα) και Μπελότι (στο 63ο λεπτό αντί του Γκαμπιαντίνι).

Πρόσωπο της χθεσινής βραδιάς ο Τζανλουίτζι Μπουφόν: «Λυπάμαι όχι για μένα, αλλά επειδή αποτύχαμε σε κάτι που θα μπορούσε να είναι πραγματικά σημαντικό. Δεν έχω καμία απογοήτευση που σταματάω, επειδή ο χρόνος περνάει και αυτό είναι σωστό. Λυπάμαι που το τελευταίο μου παιχνίδι είναι ο αποκλεισμός από ένα Παγκόσμιο Κύπελλο», είπε ο τερματοφύλακας και αρχηγός της Γιουβέντους και της εθνικής Ιταλίας. «Αυτή είναι η μόνη λύπη που έχω, και σίγουρα όχι το τέλος, αφού ο χρόνος περνάει για όλους. Λυπάμαι που το τελευταίο μου σημαντικό παιχνίδι συμπίπτει με αυτόν τον αποκλεισμό».

Στις άσχημες στιγμές της αναμέτρησης ο σοβαρός τραυματισμός του Γιάκομπ Γιόχανσον. Ο μέσος της ΑΕΚ χτύπησε στην προσπάθειά του να κερδίσει μια μπάλα στη μεσαία γραμμή, στο 17ο λεπτό, όταν γύρισε το αριστερό γόνατό του και έπεσε στο έδαφος. Από την αρχή φάνηκε ότι ο τραυματισμός ήταν σοβαρός, καθώς ο ποδοσφαιριστής έδειχνε να υποφέρει πολύ και αντικαταστάθηκε άμεσα από τον Σβένσον, δύο λεπτά αργότερα.

Ads

Ο Γιόχανσον μεταφέρθηκε εκτός αγωνιστικού χώρου με φορείο, με τον τηλεοπτικό φακό να απεικονίζει την απόγνωσή του για ό,τι του συνέβη και το οποίο θα γίνει γνωστό τις επόμενες ώρες. Όπως μάλιστα το σουηδικό κανάλι που μεταδίδει ζωντανά την αναμέτρηση, η πρώτη εκτίμηση από το ιατρικό επιτελείο κάνει λόγο για ρήξη πρόσθιου χιαστού στο αριστερό γόνατο.

Πικρό φινάλε σε μισό αιώνα συνέπειας για την Ιταλία

Η Ιταλία για μισό αιώνα υπήρξε μια από τις πιο «συνεπείς» ομάδες σε παγκόσμιο επίπεδο στις διεθνείς διοργανώσεις. Τελευταία φορά που η Σκουάντρα Ατζούρα είχε αποκλειστεί από τελική φάση διοργάνωσης ήταν πριν από 25 χρόνια. Ακολούθησαν 12 διαδοχικές συμμετοχές σε μεγάλες διοργανώσεις. Οι «Ατζούρι» δεν ήταν παρόντες στο EURO 1992, διοργάνωση με τη συμμετοχή μόλις οκτώ ομάδων, καθώς και τότε την «πάτησαν» από Σκανδιναβούς και συγκεκριμένα τη Νορβηγία η οποία τους «μπλόκαρε» δύο φορές στα προκριματικά με αποτέλεσμα να επωφεληθεί η Σοβιετική Ενωση και να πάρει το εισιτήριο. Οι τελικοί εκείνης της διοργάνωσης είχαν γίνει στη Σουηδία, η εθνική ομάδα της οποίας απέκλεισε την Ιταλία από το Μουντιάλ του καλοκαιριού.

Η απουσία της από τη Ρωσία το προσεχές καλοκαίρι, στερεί από τη διοργάνωση την πλέον ανταγωνιστική -μαζί με τη Γερμανία- ευρωπαϊκή ομάδα. Όποτε εμφανίζονται σε τελική φάση οι Ιταλοί, οι πιθανότητες να προχωρήσουν σε νοκ άουτ αγώνες είναι αυξημένες. Από το 1968 και μετά, έχουν συμμετάσχει 14 φορές σε προημιτελικούς, σε σύνολο 21 τελικών φάσεων που έχουν λάβει μέρος. Από αυτές, τις 11 προκρίθηκαν στους ημιτελικούς, τις επτά σε τελικό και έχουν κατακτήσει τρία τρόπαια, τα Παγκόσμια Κύπελλα του 1982 και του 2006 και το Ευρωπαϊκό του 1968. Εχασαν στους τελικούς του EURO 2000 και του EURO 2012, όπως και στα Μουντιάλ των ΗΠΑ (1994) και του Μεξικού (1970).

Η στατιστική ενόψει Ρωσίας έδειχνε… τελικό. Κι αυτό γιατί από την έναρξη του 21ου αιώνα, η «Σκουάντρα Ατζούρα» εμφανιζόταν σε τελικό κάθε έξι χρόνια: 2000, 2006, 2012. Αυτή η συνέχεια διακόπηκε απότομα και πλέον η ομοσπονδία επικεντρώνεται στο στόχο του EURO 2020. Μην ξεχνάμε, τέλος, ότι και προπολεμικά η Ιταλία υπήρξε η απόλυτη πρωταγωνίστρια με τη σπουδαία ομάδα του Βιτόριο Πότσο που κατέκτησε  δύο σερί Παγκόσμια Κύπελλα (1934, 1938).

Αναλυτικά η παρουσία της Ιταλίας στις μεγάλες διοργανώσεις τα τελευταία 50 χρόνια:

         ΕΤΟΣ            Πορεία                      Διοργάνωση

  • 1968   Πρωταθλήτρια Ευρώπης      EURO
  • 1970   Τελικος                                     Μουντιάλ
  • 1972   –                                                      EURO
  • 1974   Φάση ομίλων                          Μουντιάλ
  • 1976   –                                                     EURO
  • 1978   Ημιτελικός                              Μουντιάλ
  • 1980   Ημιτελικός                               EURO
  • 1982  Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Μουντιάλ
  • 1984   –                                                    EURO
  • 1986   Φάση ομίλων                           Μουντιάλ
  • 1988   Ημιτελικός                                EURO
  • 1990   Ημιτελικός                                Μουντιάλ
  • 1992   –                                                     EURO
  • 1994   Τελικός                                       Μουντιάλ
  • 1996   Φάση ομίλων                            EURO
  • 1998   Προημιτελικός                        Μουντιάλ
  • 2000   Τελικός                                     EURO
  • 2002   Φάση ομίλων                          Μουντιάλ
  • 2004   Φάση ομίλων                          EURO
  • 2006   Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Μουντιάλ
  • 2008   Προημιτελικός                       EURO
  • 2010   Φάση ομίλων                          Μουντιάλ
  • 2012   Τελικός                                     EURO
  • 2014   Φάση ομίλων                         Μουντιάλ
  • 2016   Προημιτελικός                      EURO
  • 2018   –                                                 Μουντιάλ

Οργή στην Ιταλία

Στην Ιταλία είναι τεράστια η απογοήτευση. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa υπογραμμίζει ότι πρόκειται για πρωτοφανή ήττα του ιταλικού ποδοσφαίρου, ενώ η εφημερίδα La Repubblica δημοσιεύει με έμφαση τη δήλωση του προπονητή της Squadra Azzurra, Tζαμπιέρο Βεντούρα, ότι «προς το παρόν δεν έχει αποφασίσει να παραιτηθεί». «Ζητώ συγγνώμη από τους Ιταλούς για το αποτέλεσμα -που είναι και το σημαντικότερο- αλλά όχι για την προσπάθεια και για τη βούλησή μας», προσθέτει ο τεχνικός των «ατζούρι». 

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η οικονομική ζημία από την απώλεια χορηγών και τηλεοπτικών δικαιωμάτων θα αγγίξει περίπου τα εκατό εκατομμύρια ευρώ. «Ο Μπουφόν, όπως πάντα ο μόνος αρχηγός, αισθάνθηκε την υποχρέωση να καταβάλει και πάλι μια μεγάλη προσπάθεια και δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ τα δάκρυά του στο τέλος του αγώνα που μεταδιδόταν ζωντανά», γράφει η εφημερίδα του Τορίνο La Stampa. Σύμφωνα με την ανάλυσή της «φταίει ο Βεντούρα, και ακόμη περισσότερο εκείνοι οι οποίοι τού εμπιστεύθηκαν ένα ακριβό παιχνίδι που ονομάζεται Εθνική Ιταλίας».

Στο σχόλιό της η Corriere della Sera αναφέρει πως «τώρα κινδυνεύει να χάσει τη θέση του και ο πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Κάρλο Ταβέκιο», ο οποίος για να μπορέσει να παραμείνει, ενδέχεται  να προσπαθήσει να επιλέξει ως νέο προπονητή της Squadra Azzurra τον Κάρλο Αντσελότι ή τον Αντόνιο Κόντε, ενώ ακούγεται και το όνομα του Ρομπέρτο Μαντσίνι.

Πέρα από τις όποιες εξελίξεις,  η απογοήτευση είναι σαφής από τη στιγμή που η Εθνική Ιταλίας αποτελούσε ανέκαθεν ένα από τα ισχυρότερα σημεία αναφοράς για τη χώρα, σε θέση να λειτουργεί ενωτικά και τονωτικά από τη Σικελία μέχρι και το Μιλάνο. Εδώ και αρκετές εβδομάδες όμως, τόσο οι σχολιαστές όσο και τηλεοπτικές σατυρικές εκπομπές (σαν και αυτή του γνωστού κωμικού ηθοποιού Μαουρίτσιο Κρότσα) υπογράμμιζαν την έλλειψη πρωτοβουλίας και πυγμής του Βεντούρα και τον ορατό κίνδυνο αποκλεισμού από το Μουντιάλ της Ρωσίας.

«Το πρόβλημα είναι ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια δεν σταθήκαμε ικανοί να βρούμε έναν παίκτη με ταλέντο», διαπιστώνει τέλος η Corriere della Sera. Από τότε, δηλαδή, που η Ιταλία κέρδισε το Μουντιάλ του 2006, με τους Τότι, Ντελ Πιέρο, Καναβάρο και Πίρλο. Σήμερα μοιάζει σαν να έχει περάσει σχεδόν ένας αιώνας και όλοι διαπιστώνουν ότι η μόνη λύση είναι μια νέα πορεία με καινούργια πρόσωπα, αρχίζοντας σχεδόν από μηδενική βάση.

Θόρυβος σε όλο τον κόσμο

Ο αποκλεισμός της Ιταλίας από το Μουντιάλ της Ρωσίας προκάλεσε αίσθηση σε όλο τον κόσμο. Η  μοναδική φορά που δεν είχε προκριθεί στο κορυφαίο ραντεβού, ήταν το 1958, στο Μουντιάλ της Σουηδίας, ενώ πέντε φορές στο παρελθόν, με πρώτη το 1964, δεν πήγε σε τελική φάση Eυρωπαικού  Πρωταθλήματος.  Η χθεσινή «λευκή» ισοπαλία δεν επέτρεψε στους Ιταλούς την πρόκριση. Και η αποτυχία τους είχε ως συνέπεια να δημιουργήσει ένα μεγάλο θόρυβο στα ΜΜΕ όλου του κόσμου.

Η Marca έχει τίτλο: «Μουντιάλ χωρίς Ιταλία», ενώ η As: «Δράμα! Η Ιταλία δεν πηγαίνει στο Παγκόσμιο Κύπελλο». Η Sport: «Η Ιταλία δεν θα παίξει το Παγκόσμιο Κύπελλο», ενώ η El Pais έχει στην πρώτη σελίδα τίτλο: «Η Ιταλία είναι εκτός του Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά από το 1958».

Η γαλλική L’ Equipe  αναφέρει: «Ciao Italia», ενώ η γερμανική Bild: «Καλύτερα για εμάς».  Μεγάλος ενθουσιασμός στην Σουηδία. Η Aftonbladet γράφει: «Θαύμα στο Μιλάνο». Η Expressen, από την άλλη πλευρά, αποθεώνει τους παίκτες: «Ήρωες». Το Bbc θυμίζει ότι η Ιταλία  δεν προκρίνεται σε Μουντιάλ μετά από 60 χρόνια από την τελευταία φορά που έλειψε, ενώ ο Guardian, από την άλλη πλευρά, γράφει για τη μεγάλη αντίσταση της Σουηδίας κατά της Ιταλίας.

* Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ