Οι κορυφαίες λίγκες της «Γηραιάς Ηπείρου» ανάμεσά τους και ο ΕΣΑΚΕ ενημέρωσαν με κοινή επιστολή τους την παγκόσμια ομοσπονδία μπάσκετ, ότι δεν θα δεχτούν από το 2017 την καθιέρωση προκριματικών αγώνων για τις διοργανώσεις των εθνιών ομάδων μεσούσης της περιόδου.

Σε μία περίοδο που εντείνονται τα σενάρια για τη δημιουργία διοργάνωσης από την πλευρά της FIBA Europe, αντί της Ευρωλίγκας, έρχεται η εξέλιξη αυτή να επιβεβαιώσει ότι οι σχέσεις των λιγκών με την ανώτατη αρχή δεν είναι καθόλου καλές.

Την επιστολή υπογράφουν, εκτός από την Ευρωλίγκα, η ελληνική, ισπανική, η γαλλική, η γερμανική, η ιταλική, η λιθουανική, η ισραηλινή και η Αδριατική λίγκα.

Αναλυτικά το κείμενο:

«Η Ένωση Συλλόγων της Ευρώπης και οι διοργανώτριες αρχές των εγχώριων πρωταθλημάτων συναντήθηκαν στις 15 Απριλίου του 2015 στη Βαρκελώνη και συμφώνησαν να στείλουν αυτή την επιστολή εκφράζοντας τις επισημάνσεις τους και μια κοινή θέση σχετικά με το σύστημα διοργανώσεων της FIBA και το καλεντάρι από το 2015, μέσα στα όρια της προθεσμίας που μας είχατε δώσει από τις 23 Ιανουαρίου.

- Οι Εθνικές ομάδες αποτελούν σημαντικό κομμάτι του μπάσκετ και πρέπει να υποστηρίζονται από την Ένωση Συλλόγων της Ευρώπης, τις εγχώριες λίγκες και τους συλλόγους, όπως έχει συμβεί τα τελευταία 15 χρόνια.

- Οι σύλλογοι αποτελούν τη βάση και τα θεμέλια του μπάσκετ παγκοσμίως. Συνεπώς θα πρέπει να εκπροσωπούνται και να συμμετέχουν σε όλες τις αποφάσεις που μπορούν να έχουν επίδραση στις δραστηριότητές τους.

- Η Ένωση Συλλόγων της Ευρώπης, οι εγχώριες λίγκες και οι σύλλογοι απορρίπτουν τη διεξαγωγή αγώνων εθνικών ομάδων στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου. Συνεπώς, τα «παράθυρα» αυτά μέσα στη διάρκεια της σεζόν για τους συλλόγους κρίνονται μη αποδεκτά.

- Βρέθηκε μια λύση από τη FIBA σχετικά με το ΝΒΑ και τη συμμετοχή των συλλόγων στο σύστημα διοργανώσεων της FIBA και το καλεντάρι από το 2017. Η Ένωση Συλλόγων της Ευρώπης και οι εγχώριες λίγκες ζητούν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι ξανά με τη FIBA για να βρουν μια αποδεκτή λύση, διατηρώντας τις αρχές που έχουν οι υπόλοιποι έτεροι.

- Οι δραστηριότητες των συλλόγων αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία της οικονομίας στο χώρο του μπάσκετ και οι σύλλογοι είναι αυτοί που φροντίζουν για το καλό των παικτών. Οι εθνικές ομοσπονδίες πρέπει να σέβονται τη δραστηριότητα των συλλόγων και να φροντίζουν τους αθλητές διασφαλίζοντας πως: θα έχουν ξεκούραση τουλάχιστον ενός μήνα, θα καθιερωθεί ένα παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας για τις προπονήσεις, τους αγώνες και τις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων, θα μοιράζονται τα έσοδα από τις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων με τους συλλόγους, ώστε να αποζημιώνονται για τη διάθεση των αθλητών όπως συμβαίνει σε άλλα αθλήματα.

Περιμένουμε τα παραπάνω ζητήματα να αντιμετωπιστούν με τον κατάλληλο τρόπο και εγκαίρως, ενώ είμαστε διαθέσιμοι για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση που θεωρείται απαραίτητη».