Ήταν το φαβορί και το επιβεβαίωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο! Η Ίντερ «κατάπιε» την Σαχτάρ στον δεύτερο τελικό του Europa League, την σκόρπισε με το επιβλητικό 5-0 και «έφτιαξε» όλους τους ουδέτερους ποδοσφαιρόφιλους, που προσδοκούν σε έναν μεγάλο τελικό απέναντι στη Σεβίλλη την Παρασκευή.

Ads

Έτσι η Ίντερ επιστρέφει σε τελικό από το 2010, όταν με τον Ζοσέ Μουρίνιο στον πάγκο έπαιξε απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου, νίκησε με 2-0 και σήκωσε ψηλά το Champions League!

Πάντα είναι δύσκολα τα προγνωστικά σε ένα τελικό, ειδικά με υψηλού επιπέδου ομάδες, όπως είναι οι Μιλανέζοι και οι Ανδαλουσιάνοι, ίσως όμως είναι ασφαλής η πρόβλεψη για έναν συναρπαστικό, θεαματικό και αμφίρροπο αγώνα.

Και οι δύο φιναλίστ έχουν σπουδαίο παρελθόν με την δεύτερη τη τάξει Ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Η Σεβίλλη το έχει κατακτήσει 5 φορές και η Ίντερ 3.

Ads

Οι «νερατζούρι» δεν άφησαν κανένα περιθώριο στους Ουκρανούς, αφού το ασφυκτικό πρέσινγκ που άσκησαν οι ποδοσφαιριστές του Αντόνιο Κόντε, όχι μόνο δεν επέτρεψε στους Ουκρανούς να φτιάξουν παιχνίδι, αλλά τους υποχρέωσε σε λάθη που κόστισαν πολύ ακριβά στη Σαχτάρ. Οργίασε ο Λαουτάρο που είχε τα γκολ στο 19’ και το 74’ και την ασίστ στο πρώτο γκολ του Λουκάκου , ο Βέλγος στράικερ έβαλε τη σφραγίδα του με τα δύο τέρματα στο 78’ και στο 84’, ενώ εξαιρετικοί ήταν και οι Ντ’ Αμπρόσιο (γκολ στο 64’) και Μπαρέλα που κατάπιε χιλιόμετρα στο γήπεδο, αλλά και ο Μπρόζοβιτς.

Ο Ρομελού Λουκάκου συνεχίζει αν γράφει ιστορία με την Ίντερ, μιας έχει εμπλακεί σε 18 γκολ στα τελευταία δέκα παιχνίδια των Ιταλών στο Europa League όπου έχει 14 γκολ και 4 ασίστ, ενώ έκανε ρεκόρ με 10 σερί παιχνίδια όπου έχει σκοράρει γκολ στο Europa League.

Η Ίντερ είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων από την αρχή, αφού με το πρέσινγκ που άσκησε ψηλά, δυσκόλευε πολύ το build up των Ουκρανών. Χωρίς να έχει τις μεγάλες φάσεις, έδινε έναν αέρα υπεροχής στο γήπεδο, με σωστές αλληλοκαλύψεις μέσα στο γήπεδο και βέβαια υποχρεώνοντας την Σαχτάρ σε πολλά πουλήματα της μπάλας.

Κινητήριος μοχλός για τους «νερατζούρι» στην μεσαία γραμμή ο Μπαρέλα που από ένα δικό του κλέψιμο, ξεκίνησε τη φάση του γκολ. Μετά από λάθος πάσα του Πιάτοφ, πήρε την μπάλα στη μεσαία γραμμή και βρέθηκε προς τα δεξιά, μετά από μια ντρίμπλα, για να βγάλει την σέντρα συστημένη στο κεφάλι του Λαουτάρο Μαρτίνες που με κεφαλιά έγραψε το 1-0.

Η Σαχτάρ έμοιαζε πολύ παθητική στο γήπεδο και η Ίντερ είχε την ευκαιρία στο 26ο λεπτό να σημειώσει και ένα δεύτερο γκολ, όταν μετά από σέντρα του Μπαρέλα από αριστερά, ο Ντ’ Αμπρόσιο με τον Λουκάκου μπλέχτηκαν και δεν μπόρεσα να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα. Στο 34’ άλλη μια κούρσα του Μπαρέλα, θα φέρει το σουτ από πλάγια δεξιά στην περιοχή, για να αποκρούει ο Πιάτοφ σε κόρνερ. Η μοναδική σοβαρή απειλή για την εστία του Χαντάνοβιτς, ήρθε στο 43’ με ένα σουτ του Μάρκος Αντόνιο έξω από την περιοχή, που έστειλε την μπάλα λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Με σπουδαία φάση θα ξεκινήσει το δεύτερο μέρος, αφού στο 48’ ο Λαουτάρο θα κυνηγήσει μια χαμένη μπαλιά, θα προλάβει τον Κοτσολάβα και θα πλασάρει με λόμπα από μακριά για να καταφέρει με υπερένταση και το ένα χέρι ο Πιάτοφ ν’ απομακρύνει. Στο 51’ νέα καλή στιγμή για την Ίντερ με το σουτ του Λουκάκου με το δεξί να φεύγει έξω.

Το ματς θα αποκτήσει πιο γρήγορο ρυθμό με την Σαχτάρ να χάνει την μεγάλη ευκαιρία στο 62’ να ισοφαρίσει, όταν από την σέντρα του Ματβιγιένκο, ο Μοράες θα πιάσει την κεφαλιά, αλλά θα στείλει την μπάλα πάνω στον Χαντάνοβιτς. Δύο λεπτά μετά η Ίντερ θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που της παρουσιάστηκε από τον αέρα. Ο Μπρόζοβιτς θα εκτελέσει το κόρνερ και ο Ντ’ Αμπρόσιο με κεφαλιά θα νικήσει τον Πιάτοφ για το 2-0, κλειδώνοντας επί της ουσίας τη νίκη.

Με την άμυνα της Σαχτάρ πλέον ανοικτή και τα λάθη των Ουκρανών να διαδέχονται το ένα το άλλο, ο Λουκάκου δεν θα μπορέσει να πλασάρει σωστά στο 72’ τον Πιάτοφ, αλλά στο 74’ μετά από νέο λάθος της άμυνας της Σαχτάρ, ο Μπρόζοβιτς, ο Μπαρέλα και ο Λουκάκου θα συνδυαστούν άψογα, με τον Βέλγο να δίνει την ασίστ στον Λαουτάρο Μαρτίνες που με ωραίο δεξί σουτ έγραψε το 3-0 για τους «νερατζούρι».

Τέσσερα λεπτά μετά η Σαχτάρ έχοντας καταρρεύσει πλέον δίνει μόνη της ένα ακόμα έτοιμο γκολ, με τον Λαουτάρο να γίνεται αυτή τη φορά δημιουργός και ο Λουκάκου εκτελεστής ,με άψογο πλασέ από δεξιά με το αριστερό να κάνει το 4-0. Ο Βέλγος δεν θα σταματήσει εκεί και στο 83’ θα περάσει σαν σταματημένο τον Κοτζολάβα για να πλασάρει με το δεξί τον Πιάτοφ και να κάνει το 5-0 που ήταν και το τελικό σκορ.

Ίντερ (Αντόνιο Κόντε): Χαντάνοβιτς, Γοδίν, Ντε Φράι, Μπαστόνι , Ντ’ Αμπρόζιο (79’ Μόουζες), Γιανγκ (66’ Μπιράγκι), Μπρόζοβιτς, Μπαρέλα, Γκαλιαρντίνι, Λουκάκου (84’ Εσπόζιτο), Μαρτίνες (79’ Έρικσεν)

Σαχτάρ Ντόνετσκ (Λουίς Κάστρο): Πιάτοβ, Ντοντό, Κρίβτσοβ, Κοχολάβα, Ματβιγιένκο, Στεπανένκο, Αντόνιο, Μάρλος (75’ Κονοπλιάνκα), Πάτρικ (58’ Σόλομον), Τάισον, Μοράες

Παρακολουθήστε τις καλύτερες φάσεις και όλα τα γκολ της αναμέτρησης