Η ΑΕΚ ήταν κακή στο πρώτο ημίχρονο αλλά δεν το πλήρωσε. Με καλύτερο πρόσωπο στο β΄ημίχρονο και τον Ολιβέιρα να ευστοχεί σε πέναλτι με τη δεύτερη προσπάθεια, η Ένωση πέρασε με 1-0 από την έδρα της Σεντ Γκάλεν, παίρνοντας την πρόκριση μέσα στην βροχερή Ελβετία για τα play-offs του Europa League, όπου θα αντιμετωπίσει τη Βόλφσμπουργκ, σε μονό αγώνα στο ΟΑΚΑ, την 1η Οκτωβρίου.

Ads

Οι παίκτες του Μάσιμο Καρέρα δεν έπιασαν υψηλά στάνταρ απόδοσης, αλλά κατάφεραν να πάρουν ένα σημαντικό αποτέλεσμα, με τον Πέτρο Μάνταλο να κάνει ξανά τη διαφορά, αφού ήταν εκείνος που έβγαλε τετ α τετ τον Ολιβέιρα στη φάση του κερδισμένου πέναλτι, με εξαιρετική κάθετη.
 
O Mάσιμο Καρέρα, όπως και στον αγώνα με τον Παναιτωλικό, έδωσε φανέλα βασικού στον Σταύρο Βασιλαντωνόπουλο, επιβραβεύοντάς του για την καλή παρουσία του. Ο 28χρονος μπακ-χαφ τοποθετήθηκε αυτή τη φορά στο δεξί άκρο της άμυνας κι όχι στα χαφ, με τον Μιχάλη Μπακάκη να μένει στον πάγκο. Παράλληλα, στην αρχική ενδεκάδα επέστρεψε ο Νέναντ Κρίστισιτς που ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού, ενώ, όπως συνέβη και στο δεύτερο ημίχρονο στο Αγρίνιο, ο Καρίμ Ανσαριφάρντ ξεκίνησε ως δεξιός εξτρέμ, με τον Νέλσον Ολιβέιρα στην κορυφή.
 
Η ΑΕΚ μπήκε παθητικά στον αγωνιστικό χώρο και λίγο έλειψε να το “πληρώσει” πριν καν συμπληρωθούν πέντε λεπτά στην αναμέτρηση. Και μάλιστα όχι από κάποιον αντίπαλο, αλλά από παίκτης της ομάδας, αφού ο Εμάνουελ Ινσούα σε προσπάθεια να απομακρύνει την μπάλα, την έστειλε προς την εστία, με τον Παναγιώτη Τσιντώτα να αποκρούει εντυπωσιακά. Η καταρρακτώδης βροχή δεν βοήθησε το έργο των παικτών του Μάσιμο Καρέρα, με τη Σεντ Γκάλεν να είναι πιο απειλητική, εκμεταλλευόμενη και τις κακές αντιδράσεις των “κιτρινόμαυρων”.
 
Αποκορύφωμα, το τραγικός λάθος του Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι στο 37ο λεπτό, που έδωσε την ευκαιρία στον Ντουά να βγει τετ α τετ με τον Τσιντώτα, αλλά και πάλι ο γκολκίπερ της ΑΕΚ δήλωσε “παρών”και αποσόβισε τον κίνδυνο για την ομάδα του. Γενικότερα, ο τερματοφύλακας της Ένωσης ήταν εξαιρετικός στο πρώτο μέρος, δείχνοντας πως είναι σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση, ύστερα κι από τις δύο αποκρούσεις πέναλτι κόντρα σε Ολυμπιακό και Παναιτωλικό.
 
Νωρίτερα, η μοναδική αξιόλογη φάση της Ένωσης ήταν μία κεφαλιά του Λιβάγια, ύστερα από εκτέλεση φάουλ του Μάνταλου, που πέρασε πάνω από την εστία του Ατί-Ζίγκι. Ωστόσο, η χαμένη ευκαιρία του Ντουά “αφύπνισε” την ομάδα του Καρέρα που ανέβασε ένταση, έχοντας δύο καλες στιγμές με Βασιλαντωνόπουλο και Σιμόες.
 
Η εικόνα του παιχνιδιού, παρά το καλό τελευταίο 10λεπτο του πρώτου μερους, δεν άλλαξε. Η Σεντ Γκάλεν διατήρησε τον έλεγχο και τα ηνία του παιχνιδιού και αναζήτησε το γκολ, αλλά ο Τσιντώτας παρέμεινε στα υψηλά στάνταρ του πρώτου ημιχρόνου και όποτε χρειάστηκε ήταν εκεί για την ομάδα του.
 
Όσον αφορά στην ΑΕΚ, πέρα από μία ωραία συνεργασία των Ανσαριφάρντ – Βασιλαντωνόπουλο και κεφαλιά του Μάνταλου, δεν απείλησε ουσιαστικά την εστία του Ατί-Ζίγκι. Η μοναδική αξιόλογη φάση προήλθε από στημένη φαση, με τον Στράτο Σβάρνα να παίρνει την κεφαλιά, ύστερα από εκτέλεση κόρνερ του Μάνταλου, αλλά την μπάλα να καταλήγει άουτ.
 
Ο Μάσιμο Καρέρα, βλέποντας πως η ομάδα του είναι ακίνδυνη επιθετικά, πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τον Λιβάι Γκαρσία αντί του Ανσαριφάρντ. Ο εξτρέμ από το Τρίνινταντ και Τομπάκο έκανε ντεμπούτο με την κιτρινόμαυρη φανέλα και έδωσε άμεσα βοήθειες. Ωστόσο, τη διαφορά σε ακόμα ένα παιχνίδι έκανε ο Πέτρος Μάνταλος.
 
Ο αρχηγός της ΑΕΚ, στο 70ό λεπτό, βρήκε με υπέροχη κάθετη τον -άφαντο μέχρι εκείνο το σημείο- Ολιβέιρα, ο οποίος μπήκε στην περιοχή και ανατράπηκε από τον Λεωνίδα Στεργίου, με τον Αλεχάντρο Ερνάντεθ να δείχνει το σημείο του πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Πορτογάλος, με τον Ατί-Ζϊγκι να αποκρούσει το πέναλτι, αλλά τον ίδιο να παίρνει το… ριμπάουντ και να σκοράρει προ κενής εστίας για το 0-1.
 
Οι παίκτες της Σεντ Γκάλεν, μετά το γκολ, προσπάθησαν να αντιδράσουν, αλλά οι “κιτρινόμαυροι” έκλεισαν τους χώρους και κράτησαν μέχρι το τέλος ένα σπουδαίο αποτέλεσμα που τους στέλνει στα playoffs του Europa League.
 
ΣΕΝΤ ΓΚΑΛΕΝ (Πέτερ Τσάιντλερ): Ατί-Ζίγκι, Κρόιχι, Στεργίου, Φαζλίγι, Μουχάιμ, Κιντίγια, Γκέρτλερ, Ρουίζ (74′ Γιουάν), Στίλχαρτ (74′ Αντρέ Ριμπέιρο), Ντουά (62′ Γκαμπέρι), Γκιγεμενό.
 
ΑΕΚ (Μάσιμο Καρέρα): Τσιντώτας, Βασιλαντωνόπουλος, Σβάρνας, Τσιγκρίνσκι, Ινσούα, Σιμόες, Κρίστισιτς, Μάνταλος, Ανσαριφάρντ (68′ Γκαρσία), Λιβάγια (90′ Σάκχοφ), Ολιβέιρα.
 
Διαιτητής: Αλεχάντρο Ερνάντεθ (Ισπανία)
 
Βοηθοί: Χοσέ Ναράνχο (Ισπανία), Χοσέ Αλκόμπα Ροντρίγκεθ (Ισπανία)
 
4ος: Χαβιέρ Αλμπερόλα Ρόχας (Ισπανία)

Δείτε τα καλύτερα στιγμιότυπα και το γκολ της αναμέτρησης στο βίντεο που ακολουθεί

Αναλυτικά τα ζευγάρια των play-off  του Europa League:
 
ΑΕΚ-Βόλφσμπουργκ
Σλόβαν Λίμπερετς-ΑΠΟΕΛ
Ρόζενμποργκ-Αϊντχόφεν
Γιούνγκ Μπόις-Τίρανα
Ντινάμο Μπρεστ-Λουντογκόρετς
Αραράτ-Ερυθρός Αστέρας
Κλουζ-Κουόπιο
Βασιλεία-ΤΣΣΚΑ Σόφιας
Χάποελ Μπερ Σεβά-Βικτόρια Πλζεν
Σαρλερουά-Λεχ Πόζναν
Ντινάμο Ζάγκρεμπ-Φλόρα Ταλίν
Τότεναμ-Μακάμπι Χάιφα
Μάλμε-Γρανάδα
Σαράγεβο-Σέλτικ
Σταντάρ Λιέγης-Φέχερβαρ
Ρίο Άβε-Μίλαν
Ρέιντζερς-Γαλατασαράι
Λέγκια Βαρσοβίας-Καραμπάγκ
Ντάνταλκ-Κλάκσβικ
Κοπεγχάγη-Ριέκα
Σπόρτινγκ Λισσαβόνας-ΛΑΣΚ
 
* Οι αγώνες θα διεξαχθούν την 1η Οκτωβρίου και είναι νοκ άουτ. Σε περίπτωση ισοπαλίας, θα ακολουθήσει παράταση κι αν χρειαστεί πέναλτι.
 
** Η κλήρωση της φάσης των ομίλων της διοργάνωσης θα διεξαχθεί στη Νιόν της Ελβετίας στις 2 Οκτωβρίου.