Το απόλυτο φαβορί του 1ου ομίλου άρχισε με την απόλυτη νίκη στο Euro 2020. Η Ιταλία επικράτησε με 3-0 της Τουρκίας, σε ένα παιχνίδι όπου ήταν εμφανώς ανώτερη και δεν απειλήθηκε σε καμία στιγμή.

Ads

Ο Μερίχ Ντεμιράλ με αυτογκόλ έγινε άθελά του ο άνθρωπος πίσω από το 1ο γκολ της διοργάνωσης και ακολούθησαν εκείνα των Τσίρο Ιμόμπιλε και Λορέντζο Ινσίνιε για να “κλειδώσουν” τη νίκη.

Η “σκουάντρα ατζούρα” βρίσκεται με το 1,5 πόδι στα νοκ άουτ, αν και περιμένει να δει και το αποτέλεσμα του Ουαλία – Ελβετία το Σάββατο. Κόντρα σε Ελβετία το επόμενο παιχνίδι της, με τους Ουαλούς οι Τούρκοι.

Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι επέλεξε διάταξη 4-3-3, με τους Νικολό Μπαρέλα, Ζορζίνιο και Μανουέλ Λοκατέλι στο κέντρο. Ο στόχος ήταν ο έλεγχος του αγώνα και η “σκουάντρα ατζούρα” τον πέτυχε, αλλά όχι με τον τρόπο που θα ήθελε. Οι Ιταλοί είχαν κατοχή μπάλας άνω του 70%, αλλά δεν μπορούσαν να διεισδύσουν στην αντίπαλη περιοχή.

Ads

Οι Τούρκοι ήταν ικανοποιημένοι παίζοντας στα μετόπισθεν, προσπαθώντας να βρουν μια μακρινή πάσα για τον Μπουράκ Γιλμάζ. Σε μία από τις σπάνιες επιθέσεις τους, ο επιθετικός της Λιλ έπεσε στο έδαφος, ζήτησε πέναλτι, αλλά ο διαιτητής δεν συμφώνησε.

Στην αντίπαλη εστία δύο φορές η Ιταλία έφτασε κοντά στο γκολ. Στην πρώτη περίπτωση ο Λορέντζο Ινσίνιε έκανε πλασέ που πέρασε λίγο άουτ και στη δεύτερη ο Τζιόρτζιο Κιελίνι πήρε κεφαλιά ανενόχλητος έξω απ’ τη μικρή περιοχή, αλλά ο Ουγκουρτζάν Τσακίρ έδιωξε εντυπωσιακά σε κόρνερ.

Η πίεση των Ιταλών έφερε και δύο φάσεις στις οποίες ζήτησαν πέναλτι, μία σε πτώση του Μπαρέλα σε τζαρτζάρισμα με τον Γιουσούφ Γιαζιτζί και μία σε χέρι του Οκάι Γιοκουσλού. Και στις δύο φορές οι διαιτητές διαφώνησαν με αυτό που ήθελαν οι Ιταλοί, ίσως στη δεύτερη να είχαν άδικο.

Ο Μαντσίνι άλλαξε δεξί μπακ στην ανάπαυλα, ο Σενόλ Γκιουνές κεντρικό μέσο. Ο Ιταλός ήταν αυτός που βγήκε κερδισμένος από αυτή τη μονομαχία, αφού η Ιταλία αποφάσισε να παίξει από δεξιά και να βάλει στο παιχνίδι του Ντομένικο Μπεράρντι. Σε δύο περιπτώσεις, ο επιθετικός της Σασουόλο έκανε ενέργεια από την πτέρυγά του που κατέληξε στο γκολ.

Στο 53′ έβγαλε σέντρα που ο Μερίχ Ντεμιράλ απομάκρυνε λάθος με το στήθος του και την έστειλε στα δίχτυα της ομάδας του (0-1), για το πρώτο γκολ της διοργάνωσης. Στο 66′ έβγαλε σέντρα στην άλλη πτέρυγα, ο Λεονάρντο Σπινατσόλα έκανε το σουτ, ο Τσακίρ απέκρουσε, αλλά στο ριμπάουντ ο Τσίρο Ιμόμπιλε έγραψε το 0-2.

Η Τουρκία δεν είχε τρόπο να αντιδράσει, πλην κάποιων προσπάθειών να φύγει στην κόντρα. Τζιόρτζιο Κιελίνι και Λεονάρντο Μπονούτσι έκοβαν κάθε πάσα προς τον Μπουράκ Γιλμάζ, με συνέπεια να μην κάνουν ούτε τελική σε αυτό το διάστημα. Αντιθέτως, η Ιταλία συνέχισε να επιτίθεται και βρήκε και 3ο γκολ από την πίεσή της, έπειτα από λάθος πάσα του Τσακίρ και κοντινό πλασέ του Λορέντζο Ινσίνιε (0-3).

Τα τελευταία λεπτά είχαν διαδικαστικό χαρακτήρα και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε αν οι Τούρκοι θα μπορούσαν να κάνουν νέα τελική προσπάθεια. Δεν κατάφεραν κάτι παραπάνω και η Ιταλία επέστρεψε στις μεγάλες διοργανώσεις με ιδανικό τρόπο.

Τουρκία (Μπουράκ Γιλμάζ): Τσακίρ, Τσελίκ, Ντεμιράλ, Σεγιουντζιού, Μεράς, Γιοκουσλού (65′ Καχβετσί), Καραμάν (76′ Ντερβίσογλου), Γιαζιτζί (46′ Ουντέρ), Τουφάν (65′ Αϊχάν), Τσαλχάνογλου, Μπ. Γιλμάζ

Ιταλία (Ρομπέρτο Μαντσίνι): Ντοναρούμα, Φλορέντζι (46′ Ντι Λορέντζο), Μπονούτσι, Κιελίνι, Σπινατσόλα, Μπαρέλα, Ζορζίνιο, Λοκατέλι (73′ Κριστάντε), Μπεράρντι, Ιμόμπιλε (81′ Μπελότι), Ινσίνιε (81′ Κιέζα)

Διαιτητής: Ντάνι Μάκελι (Ολλανδία)
Βοηθοί: Χέσελ Στέγκστρα, Γιαν ντε Φράις (Ολλανδία)
VAR: Κέβιν Μπλομ (Ολλανδία)