Ολοκληρώθηκε η 3η αγωνιστική στον 3ο όμιλο του Euro 2024, με απίθανη εξέλιξη που έκρινε και τη δεύτερη θέση, καθώς η Ιταλία πήρε την πρόκριση με γκολ ακριβώς στη λήξη (στο 10+8΄), ισοφαρίζοντας 1-1 και από τη συνέχεια της διοργάνωσης την Κροατία.

 

Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου, η Ισπανία με 10 αλλαγές στη σύνθεση της, επικράτησε άνετα 1-0 την Αλβανία και πέρασε στα νοκ-άουτ ως πρώτη και μάλιστα με 3χ3 νίκες και χωρίς να δεχτεί γκολ!

Ads

Το πρώτο ζευγάρι των 16

Η Ιταλία, με την πρόκριση της ως δεύτερη στον 2ο όμιλο, θα αντιμετωπίσει στα νοκ-άουτ των 16 του Euro 2024 την Ελβετία, 2η του 1ου ομίλου.

Η βαθμολογία

Αξιοσημείωτα

Πέρα από όσα έχει πετύχει μέχρι τώρα στην καριέρα του ο μεγάλος Λούκα Μόντριτς, από σήμερα έχει και άλλο ένα παράσημο.

Ads

Ο Κροάτης άσος σήμερα με το τέρμα που πέτυχε στο 55ο λεπτό του αγώνα με την Ιταλία έγινε ο γηραιότερος παίκτης, σε ηλικία 38 ετών και 289 ημερών που σκοράρει σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Επίσης, ιστορία έγραψε ο Χεσούς Νάβας. Με τη συμμετοχή του στο σημερινό παιχνίδι της Ισπανίας απέναντι στην Αλβανία, κατάφερε να γίνει ο γηραιότερος Ισπανός ποδοσφαιριστής που συμμετέχει σε παιχνίδι της εθνικής ομάδας της χώρας του στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Σήμερα ο Νάβας είναι 38 ετών και 216 ημερών.

Κροατία – Ιταλία 1-1

Με φανταστικό τέρμα του Τζακάνι 30 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε του ματς, η Ιταλία σοκαρε τους Κροάτες (1-1), παίρνοντας μέσα από τα χέρια τους τη 2η θέση του β ομίλου και την απευθείας πρόκριση στους «16» του Euro 2024.

Χάρη στο ιστορικό τέρμα του Λούκα Μόντριτς στο 55ο λεπτό, δευτερόλεπτα αφότου ο 38χρονος αρχηγός της Χρβάτσκα είχε αστοχήσει σε πέναλτι, η Κροατία κρατούσε τη νίκη και την πρόκριση μέχρι και το 90+8′, γνωρίζοντας βαρύ και οδυνηρό φινάλε.

Πλέον, η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς τερμάτισε στην 3η θέση του ομίλου με 2 βαθμούς και θα περιμένει σε αναμμένα κάρβουνα την έκβαση των υπόλοιπων γκρουπ, για να μάθει αν θα είναι μία από τις τέσσερις καλύτερες τρίτες ομάδες που θα πάρουν το εισιτήριο για τα νοκ άουτ. Πάντως, οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ της.

Ο Ζλάτκο Ντάλιτς παρέταξε την Κροατία με σύστημα 4-3-3, έχοντας κάτω από τα δοκάρια τον Λιβάκοβιτς και τους Στάνισιτς, Σούταλο, Πόνγκρατσιτς και Γκβάρντιολ στην τετράδα της άμυνας. Στον άξονα βρέθηκαν οι Μόντριτς, Μπρόζοβιτς και Κόβατσιτς, με τους Σούτσιτς και Πάσαλιτς να παίζουν στις δύο «πτέρυγες», πλάι στον φορ, Κράμαριτς.

Από την άλλη, ο Λουτσιάνο Σπαλέτι κατέβασε την «σκουάντρα ατζούρα» με σύστημα 4-2-3-1. Στα γκολπόστ βρέθηκε ο Ντοναρούμα, με τους Ντι Λορέντσο, Μπαστόνι, Καλαφιόρι και Νταρμιάν στην τετράδα της άμυνας. Στις θέσεις της μεσαίας γραμμής ξεκίνησαν οι Μπαρέλα και Ζορζίνιο, με τους Ντιμάρκο και Ρασπαντόρι στα «φτερά» και τον Πελεγκρίνι σε ρόλο δεκαριού, πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Ρετέγκι, που πήρε θέση στο αρχικό σχήμα αντί του Σκαμάκα.

Ο αγώνας

Η Κροατία ήταν εκείνη που μπήκε πιο δυνατά και συγκεντρωμένα στο ματς, έχοντας τον απόλυτο έλεγχο του ρυθμού στα πρώτα λεπτά του αγώνα. Χαρακτηριστικό είναι πως στο πρώτο 4λεπτο, οι Ιταλοί είχαν ακουμπήσει την μπάλα το πολύ 2-3 φορές, και αυτές για να απομακρύνουν ή να κόψουν τις ενέργειες των αντιπάλων.

Η πρώτη φάση του αγώνα ήρθε για την Χρβάτσκα με το μακρινό δυνατό σουτ του Σούτσιτς να βγάζει δύσκολα σε κόρνερ ο Ντοναρούμα. Μετά το νωθρό της ξεκίνημα, η Ιταλία άρχισε σιγά-σιγά να ανεβάζει στροφές και να κρατά την μπάλα στα πόδια της.

Στο 11’, είχαν την πρώτη τους στιγμή με την αδύναμη κεφαλιά ψαράκι του Πελεγκρίνι, για να ακολουθήσει στο 21’ η πολύ καλή κεφαλιά του Ρετέγκι που κατέληξε σε κόρνερ από παρέμβαση του Γκβάρντιολ. Και όλα αυτά, ενώ οι τυπικά φιλοξενούμενοι είχαν μόλις 31% κατοχή της μπάλας σε αυτό το πρώτο διάστημα του αγώνα.

Με τον Ρετέγκι αρκετά δραστήριο, η «σκουάντρα αντζούρα» απείλησε άλλες δύο φορές, στο 22’ με το σουτ του 25χρονου φορ να σταματά σε σώματα αμυντικών, ενώ, στο 27ο λεπτό και μετά από φάση διαρκείας στα καρέ της Κροατίας, ο Μπαστόνι ολομόναχος με κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι νικήθηκε από την εκπληκτική επέμβαση του Λιβάκοβιτς.

Φάση η οποία φάνηκε πως «αφύπνισε» το σύνολο του Ζλάτκο Ντάλιτς, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να αποκτήσει αρκετή ένταση και μια άγρια ομορφιά. Στο 31’, το σουτ του Μόντριτς κόπηκε από τον Ντιμάρκο, ενώ, πέντε λεπτά αργότερα, το συρτό σουτ του Πελεγκρίνι από το ύψος της μεγάλης περιοχής, μπλόκαρε σταθερά ο κίπερ της Κροατίας.

Αυτή ήταν και η τελευταία φάση του πρώτου ημιχρόνου, με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στα αποδυτήρια χωρίς σκορ, καθώς στο τελευταίο δεκάλεπτο αναλώθηκαν σε πολλές μάχες στον χώρο της μεσαίας γραμμής.

Με την έναρξη του δευτέρου 45λεπτου, οι δύο ομάδες προχώρησαν σε μία διορθωτική κίνηση στο μεσοεπιθετικό τους κομμάτι, με τον Μπούντιμιρ να παίρνει τη θέση του Πάσαλιτς και τον Φρατέζι εκείνη του Πελεγκρίνι, δείγμα της διάθεσης των δύο προπονητών να παίξουν πιο επιθετικά και να ψάξουν το γκολ της νίκης.

Όπως και στο πρώτο μέρος, έτσι και στο δεύτερο, η Κροατία ήταν αυτή που μπήκε πιο δυνατά στο ματς, ελέγχοντας τον ρυθμό του αγώνα. Έχοντας κλείσει τους Ιταλούς στα καρέ τους, δεν άργησε να έρθει η μεγάλη στιγμή για την Χρβάτσκα, η οποία κέρδισε πέναλτι στο 52′ μετά και από παρέμβαση του VAR, σε χέρι του Φρατέζι στο σουτ του Κράμαριτς.

Την εκτέλεση ανέλαβε ο Λούκα Μόντριτς, ο οποίος νικήθηκε στο 54′ από την εκπληκτική επέμβαση του Ντοναρούμα!

Ωστόσο, δευτερόλεπτα αργότερα ήρθε η «εξιλέωση» για τον αρχηγό της Κροατίας, καθώς, μετά από προβολή του Μπούντιμιρ και τη νέα τρομερή απόκρουση του Ιταλού τερματοφύλακα, ο 38χρονος χαφ της Ρεάλ Μαδρίτης έγινε κάτοχος της μπάλας και με κοντινό πλασέ άνοιξε το σκορ στο 55′ (1-0), ξεσπώντας σε κλάματα και ξέφρενους πανηγυρισμούς!

 

Από εκείνο το σημείο και έπειτα, η ομάδα του Λουτσιάνο Σπαλέτι έκλεισε την Κροατία στα καρέ της, κυνηγώντας με μανία το γκολ της ισοφάρισης που θα την έφερε εκ νέου στη δεύτερη θέση του ομίλου και την απευθείας πρόκριση στους «16».

Ο Κιέζα πέρασε στον αγωνιστικό χώρο, με τους Ιταλούς να πιέζουν ασφυκτικά την αντίπαλη άμυνα, έχοντας μια εξαιρετική στιγμή για το 1-1 με την κεφαλιά του Μπαστόνι στο 61′ να περνάει ελάχιστα πάνω από την εστία. Παρά τα πολλά κόρνερ και τις στημένες φάσεις, οι «ατζούρι» δυσκολευόντουσαν να βγάλουν τελική, καθώς είτε ο Λιβάκοβιτς, είτε οι αμυντικοί των Κροατών απομάκρυναν τον κίνδυνο.

Στο 71′, η Ιταλία κατέγραψε μία ακόμα καλή στιγμή, με την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ρασπαντόρι να βρίσκει στο τείχος και να καταλήγει κόρνερ. Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Σπαλέτι έριξε στο ματς τον Σκαμάκα, παίζοντας έτσι με δίδυμο στην επίθεση, παρέα με τον Ρετέγκι. Λίγο αργότερα, έβαλε στο ματς και τους Τζακάνι και Φατζόλι, θέλοντας να τα παίξει όλα για όλα για την ισοφάριση.

Στο 87′, οι τυπικά φιλοξενούμενοι «άγγιξαν» την ισοφάριση όταν μετά από σέντρα «ξυραφιά» του Κιέζα στην «καρδιά» της περιοχής, η μπάλα πέρασε ελάχιστα μπροστά από τον Σκαμάκα που ήταν προ κενής εστίας.

Στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων, το μακρινό σουτ του Σκαμάκα κόντραρε και κατέληξε σε κόρνερ.

Στην τελευταία επίθεση των Ιταλών όμως, ο Καλαφιόρι εντυπωσιακά με τάκλιν σταμάτησε τη μπάλα την άνοιξε αριστερά στον Τζακάνι, που είχε περάσει ως αλλαγή στο ματς και αυτός με ένα γκολ ποίημα, ένα αριστουργηματικό τέρμα νίκησε τον Λιβάκοβιτς, για να γράψει το 1-1 και να δώσει τη δεύτερη θέση στους Ιταλούς.

 

 

Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς – Στάνισιτς, Σούταλο, Πόνγκρατσιτς, Γκβάρντιολ – Μόντριτς (80′ Μάγερ), Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς (70′ Ιβάνουσετς) – Σούτσιτς (70′ Πέρισιτς), Πάσαλιτς (46′ Μπούντιμιρ), Κράμαριτς (90′ Γιουράνοβιτς)

Ιταλία (Λουτσιάνο Σπαλέτι): Ντοναρούμα – Ντι Λορέντσο, Μπαστόνι, Καλαφιόρι, Νταρμιάν (81′ Τζακάνι) – Μπαρέλα, Ζορζίνιο (Φατζόλι) – Ρασπαντόρι, Πελεγκρίνι (46′ Φρατέζι), Ντιμάρκο (57′ Κιέζα) – Ρετέγκι.

Διαιτητής: Ντάνι Μάκελι Ολλανδία

Γήπεδο: Red Bull Arena, Λειψία

Αλβανία – Ισπανία 0-1

Ούτε οι 10 αλλαγές στην ενδεκάδα, αλλά ούτε και το μεγάλο κίνητρο της Αλβανίας, απέτρεψαν την Ισπανία από το να κερδίσει με 1-0 στο Ντίσελντορφ, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου του Euro 2024.

Αποτέλεσμα που σήμανε την τρίτη νίκη της «ρόχα», που έδειξε την διαφορά ποιότητάς της σε έκανα ακόμα ματς στο τουρνουά, χάρη το τέρμα του Τόρες από το 13’, αλλά και την πρόκριση στα νοκ άουτ χωρίς να δεχτεί ούτε ένα γκολ.

Την ώρα που η Αλβανία ολοκλήρωσε πρόωρα τις υποχρεώσεις της στην διοργάνωση, μένοντας στον έναν βαθμό, αφού μόνο μετά την είσοδο του Μπρόγια είχε κάποιες εκλάμψεις.

Ο αγώνας

Η Αλβανία μπήκε δυνατά, με πρόθεση να πιέσει ψηλά και να χαλάσει το χτίσιμο του παιχνιδιού του αντιπάλου της και το κατάφερε στα πρώτα λεπτά.

Με την Ισπανία να δείχνει «μουδιασμένη» και ασύνδετη, ένεκα και των δέκα αλλαγών που είχε στη σύνθεσή της, για να βρει τα «πατήματά» της μετά το 10’, κυκλοφορώντας καλύτερα την μπάλα.

Μάλιστα, στο 12’ ήταν αυτή που κατάφερε να φτιάξει την πρώτη ευκαιρία της αναμέτρησης, με τον Μερίνο να αναγκάζει τον Στρακόσα σε εντυπωσιακή επέμβαση, βγάζοντας την κεφαλιά του, ενώ η επόμενη, από τον Χοσέλου, πέρασε άουτ.

Ωστόσο, στο αμέσως επόμενο λεπτό, η «ρόχα» επαλήθευσε την ποιότητά της και πήρε το προβάδισμα, καθώς από φοβερή κάθετη του Όλμο ο Τόρες πάτησε περιοχή, πλάσαρε από θέση μέσα δεξιά και, με τη βοήθεια και του δοκαριού, έκανε το 0-1.

 

Ακολούθως, κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο, ανέβασε τα ποσοστά κατοχής στα ύψη και παράλληλα εκμηδένισε κάθε πιθανό κίνδυνο για τα καρέ του Ράγια, ποντάροντας και στο άγχος που είχε κυριεύσει τους παίκτες του Σιλβίνιο.

Μάλιστα, η Ισπανία είχε και την επόμενη μεγάλη ευκαιρία για γκολ, στο 36ο λεπτό, με τον Νάβας να γεμίζει από δεξιά για τον αμαρκάριστο Όλμο, αλλά τον Τζιμσίτι να προλαβαίνει να του βάλει την κόντρα, διώχνοντας σωτήρια σε κόρνερ.

Πέντε λεπτά μετά, ήταν η σειρά του Τόρες να σπαταλήσει την ευκαιρία για το 0-2, με την κεφαλιά του να είναι άστοχη, Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι η Αλβανία κατέγραψε την πρώτη της τελική λίγο πριν την ανάπαυλα, με τον Ασλάνι να εξαπολύει έναν «κεραυνό», αλλά τον Ράγια να μπλοκάρει με διπλή προσπάθεια.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με την ομάδα του Ντε λα Φουέντε να παραμένει με το «πόδι πατημένο στο γκάζι», έχοντας την πρώτη πολύ καλή φάση μόλις στο 47’, με το εντυπωσιακό «αεροπλανικό» του Χοσέλου να περνάει ελάχιστα άουτ και τον Όλμο να έχει μια ακόμα τελική, στο 50ο λεπτό.

Στη συνέχεια, βέβαια, όπως ήταν φυσικό, η Ισπανία έκανε συντήρηση δυνάμεων, οπισθοχωρώντας και λίγο, αλλά παράλληλα έδωσε την δυνατότητα στην Αλβανία να το πιστέψει ξανά, που πίεσε και πάλι μετά το 60’.

Με τον Μπρόγια να μπαίνει αλλαγή σε εκείνο το σημείο και να κάνει αισθητή την παρουσία του τέσσερα λεπτά μετά, αναγκάζοντας τον Ράγια σε ενστικτώδη επέμβαση, σε σου του στην κίνηση, για να διατηρήσει το 0-1.

 

Αλβανία (Σιλβίνιο): Στρακόσα, Μπαλιού, Τζισμίτι, Αγέτι, Μιτάι, Ασλάνι, Ραμαντάνι, Ασάνι (81′ Μούτσι), Λάτσι (70′ Μπερίσα), Μπαϊράμι (70′ Χότζα), Μανάι (59′ Μπρόγια)

Ισπανία (Ντε λα Φουέντε): Ράγια, Νάβας, Λαπόρτ (46′ Λενορμάν), Βιβιάν, Γκριμάλντο, Μερίνο, Θουμπιμέντι, Όλμο, Φεράν Τόρες (72′ Γιαμάλ), Ογιαρθάμπαλ (62′ Λόπεθ), Χοσέλου (72′ Μοράτα)

Διαιτητής: Γκλεν Νίμπεργκ (Σουηδία)

Γήπεδο: Merkur Spiel-Arena, Ντίσελντορφ