Δύο ημέρες έμειναν από την έναρξη του Euro 2024, που θα διεξαχθεί στη Γερμανία, η αγωνία μεγαλώνει για τις ομάδες που θα συμμετάσχουν καθώς και τους φιλάθλους τους, αλλά και για όσους αγαπούν και παρακολουθούν τα κορυφαία ποδοσφαιρικά τουρνουά.

Ads

Το tvxs σας παρουσιάζει τις πόλεις και τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τα 24 Εθνικά αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα.

Βερολίνο – Olympiastadion

Χωρητικότητα: 70.000

Το Βερολίνο είναι η πρωτεύουσα της Γερμανίας και μία από τις πιο λαμπερές πόλεις της Ευρώπης που συνδυάζει ιστορικές και πολιτιστικές τοποθεσίες. Αναμφισβήτητα η Πύλη του Βρανδεμβούργου είναι το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο της πόλης και από την πτώση του τείχους συμβολίζει την ειρήνη και την ενότητα.

Το Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, με το χαρακτηριστικό μπλε στίβο, είναι το μεγαλύτερο στάδιο του Euro 2024, το οποίο θα φιλοξενήσει μεταξύ άλλων και τον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης. Το ίδιο είχε συμβεί και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, ενώ στο στάδιο της πρωτεύουσας είχε φιλοξενηθεί και ο τελικός του Champions League ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και τη Γιουβέντους το 2015. Το Olympiastadion είναι η έδρα της Χέρτα Βερολίνου.

Τα παιχνίδια που θα φιλοξενήσει

  • 15 Ιουνίου: Ισπανία – Κροατία
  • 21 Ιουνίου: Πολωνία – Αυστρία
  • 25 Ιουνίου: Ολλανδία – Αυστρία
  • 29 Ιουνίου: Φάση των «16», 2Α – 2Β
  • 6 Ιουλίου: Προημιτελικός
  • 14 Ιουλίου: Τελικός

Κολωνία – Rhein Energie Stadion

Χωρητικότητα: 47.000

Η Κολωνία είναι μία από τις πέντε μεγαλύτερες πόλεις στη Γερμανία, με πληθυσμό που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο.

Ο εντυπωσιακός Καθεδρικός Ναός του Αγίου Πέτρου (Kölner Dom) ύψους 157,38 μέτρων είναι το κορυφαίο αξιοθέατο της πόλης και ξεχωρίζει από πολλά σημεία.

Το Rhein Energie Stadion της Κολωνίας, έδρα της ομώνυμης ομάδας, θα είναι και αυτό ένα από τα στάδια της διοργάνωσης. Κατασκευάστηκε το 2006 εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου κι έγινε το τρίτο γήπεδο που οικοδομείται στην ίδια ακριβώς τοποθεσία από το 1923 κι έπειτα. Το μεγαλύτερο παιχνίδι που έχει φιλοξενήσει μέχρι σήμερα είναι, ο κεκλεισμένων των θυρών λόγω πανδημίας, τελικός του Europa League το 2020 ανάμεσα σε Σεβίλλη και Ίντερ.

Τα παιχνίδια που θα φιλοξενήσει

  • 15 Ιουνίου: Ουγγαρία – Ελβετία
  • 19 Ιουνίου: Σκωτία – Ελβετία
  • 22 Ιουνίου: Βέλγιο – Ρουμανία
  • 25 Ιουνίου: Αγγλία – Σλοβενία
  • 30 Ιουνίου: Φάση των «16», 1Β – 3A/D/E/F

Ντόρτμουντ – Signal Iduna Park

Χωρητικότητα: 66.000

Το Ντόρτμουντ χαρακτηρίζεται η «πράσινη πόλη» της Βεστφαλίας και δεσπόζει στην κοιλάδα του Ρουρ.

Για αρκετά χρόνια στηρίχθηκε οικονομικά στα ορυχεία άνθρακα και χάλυβα, ενώ η πόλη διαθέτει μεγάλη παράδοση στη μουσική και το θέατρο. Αξιοθέατο η όπερα που χτίστηκε το 1904.

Η πόλη είναι συνδεδεμένη με την Μπορούσια Ντόρτμουντ, ενώ εκεί βρίσκεται και το Μουσείο Ποδοσφαίρου, που παρουσιάζει την ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου σε επίπεδο εθνικών ομάδων και Bundesliga.

Μπορεί να το έχουμε συνηθίσει για το φημισμένο και εντυπωσιακό «Κίτρινο Τείχος», που δημιουργούν οι φίλοι της Μπορούσια Ντόρτμουντ, όμως στο Euro 2024 το «Signal Iduna Park» θα αναγκαστεί να αποσυνδεθεί με τους οπαδούς των κιτρινόμαυρων.

Κατασκευάστηκε πριν ακριβώς 50 χρόνια εν όψει του Μουντιάλ του 1974 στη Δυτική Γερμανία και ήταν η έδρα του τελικού του Κυπέλλου UEFA το 2001, ανάμεσα στη Λίβερπουλ και την Αλαβές. Το σπουδαιότερο ματς που φιλοξενήσει στη διοργάνωση είναι ο ένας εκ των δύο ημιτελικών.

Τα παιχνίδια που θα φιλοξενήσει

  • 15 Ιουνίου: Ιταλία – Αλβανία
  • 18 Ιουνίου: Τουρκία – Γεωργία
  • 22 Ιουνίου: Τουρκία – Πορτογαλία
  • 25 Ιουνίου: Γαλλία – Πολωνία
  • 19 Ιουνίου: Φάση των «16», 1Α – 2C
  • 10 Ιουλίου: Ημιτελικός

Ντίσελντορφ – Merkur Spiel-Arena

Χωρητικότητα: 47.000

Το Ντίσελντορφ είναι η πρωτεύουσα της Βόρειας Ρηνανίας Βεσφαλίας, με πληθυσμό πάνω από 600.000 κατοίκους.

Βασικό αξιοθέατο είναι η παλιά πόλη. Εκεί υπάρχουν αμέτρητες παραδοσιακές μπυραρίες και γι αυτό το λόγο την παλιά πόλη ακολουθεί το παρατσούκλι «το μεγαλύτερο μπαρ του κόσμου». Στα αξιοθέατα του Ντίσελντορφ συγκαταλέγεται ο πύργος του Ρήνου, που ξεχωρίζει στο κέντρο με ύψος 240 μέτρων.

Η έδρα της Φορτούνα Ντίσελντορφ βρίσκεται κοντά στον ποταμό Ρήνο. Η «Merkur Spiel-Arena» άνοιξε το 2004 και δεν έχει φιλοξενήσει ποτέ αγώνες κορυφαίου τουρνουά, παρότι η εθνική Γερμανίας έχει παίξει εκεί αρκετά φιλικά.

Ως στάδιο είναι περισσότερο συνδεδεμένο με τη μουσική, αφού σε αυτό έχουν διεξαχθεί μεγάλες συναυλίες, όπως αυτές των Rolling Stones, Bon Jovi, Bruce Springsteen, Madonna, Beyonce και One Direction.

Τα παιχνίδια που θα φιλοξενήσει

  • 17 Ιουνίου: Αυστρία – Γαλλία
  • 21 Ιουνίου: Σλοβακία – Ουκρανία
  • 24 Ιουνίου: Αλβανία – Ισπανία
  • 1 Ιουλίου: Φάση των «16», 2D – 2E
  • 6 Ιουλίου: Προημιτελικός

Φρανκφούρτη – Deutsche Bank Park

Χωρητικότητα: 47.000 θεατές

Η Φρανκφούρτη με πληθυσμό παραπάνω από 700.000 κατοίκους εντυπωσιάζει με την επιβλητικότητα των κτιρίων της και βρίσκεται στον ποταμό Μάιν. Παραδοσιακά ήταν το κέντρο του εμπορίου και είναι ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα της Ευρώπης.

Εκεί εδρεύουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το γερμανικό χρηματιστήριο. Η πόλη είναι διάσημη λόγω των εκθέσεων, ενώ το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης είναι από τα πιο κομβικά και μεγαλύτερα στον κόσμο.

Οι ουρανοξύστες της Φρανκφούρτης έχουν δώσει στην περιοχή το παρατσούκλι «Mainhattan» και η επίσκεψη στον Main Tower προσφέρει εντυπωσιακή θέα.

Το Deutsche Bank Park είναι ένα από τα αρχαιότερα στάδια στη χώρα, αφού πρωτοχτίστηκε το 1925 και έχει γνωρίσει δύο ανακαινίσεις από τότε μέχρι σήμερα. Φυσικά είναι η έδρα της Άιντραχτ Φρανκφούρτης και έχει φιλοξενήσει αγώνες κάθε άλλου μεγάλου τουρνουά που έχει λάβει χώρα στη Γερμανία. Σε αυτό το γήπεδα επίσης διεξήχθη και ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών το 2011 ανάμεσα σε Ιαπωνία και ΗΠΑ.

Τα παιχνίδια που θα φιλοξενήσει

  • 17 Ιουνίου: Βέλγιο – Σλοβακία
  • 20 Ιουνίου: Δανία – Αγγλία
  • 23 Ιουνίου: Ελβετία – Γερμανί
  • 26 Ιουνίου: Σλοβακία – Ρουμανία
  • 1 Ιουλίου: Φάση των «16», 1F – 3A/B/C

Γκελζενκίρχεν – Arena AufSchalke

Χωρητικότητα: 50.000

Το Γκελζενκίρχεν είναι μια από τις πιο γνωστές βιομηχανικές πόλεις της Γερμανίας που ξεχωρίζει στην κοιλάδα του Ρουρ.

Η περιοχή φημίζεται για τα θεματικά της πάρκα, αλλά και τις κρουαζιέρες στο κανάλι του Ρήνου. Το «Ruhr Musical Theatre» είναι ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα για παραστάσεις όπερας, μπαλέτου και εκεί σχηματίζονται ουρές για να το επισκεφτούν.

Το γήπεδο «Arena AufSchalke» άνοιξε τις πόρτες του το 2001 και προκάλεσε εντύπωση παγκοσμίως λόγω της αναδιπλούμενης οροφής. Το κόστος κατασκευής πλησίασε τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι η έδρα της Σάλκε και ανήκει στα κλασικά ποδοσφαιρικά γήπεδα της Ευρώπης με μοναδική ακουστική. Φιλοξένησε αρκετά ματς στο Μουντιάλ του 2006. Εκεί η Πορτογαλία απέκλεισε την Αγγλία στα προημιτελικά, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να σκοράρει το κρίσιμο πέναλτι.

Επίσης, το 2004 διεξήχθη ο τελικός του Champions League ανάμεσα σε Μονακό και Πόρτο.

Τα παιχνίδια που θα φιλοξενήσει

  • 16 Ιουνίου: Σερβία – Αγγλία
  • 20 Ιουνίου: Ισπανία – Ιταλία
  • 26 Ιουνίου: Γεωργία – Πορτογαλία
  • 30 Ιουνίου: Φάση των «16», 1C – 3D/E/F

Αμβούργο – Volksparkstadion

Χωρητικότητα: 50.000

Το Αμβούργο θα μπορούσε να ήταν η πρωτεύουσα της Γερμανίας. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή πόλη, με πληθυσμό που πλησιάζει τα 2 εκατομμύρια και διαθέτει το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι στον κόσμο.

Φημίζεται για τα κανάλια του που θυμίζουν Βενετία και διαθέτει 2.300 γέφυρες! Το περπάτημα στη «Hafen City» είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, ενώ η πόλη έχει έντονη νυχτερινή ζωή με τη συνοικία «St. Pauli» να πρωτοστατεί.

Η ομάδα του Αμβούργου μπορεί πλέον να βρίσκεται στη δεύτερη κατηγορία, όμως δεν παύει να αποτελεί μια από τις πιο ιστορικές ομάδες στη χώρα και το ίδιο ισχύει και για την έδρα του, η οποία βρίσκεται στην ίδια τοποθεσία από το 1953. Το «Volksparkstadion» πάντως χτίστηκε το 2010. Έχει φιλοξένησε αγώνες σε όλα τα μεγάλα τουρνουά, που έχουν διεξαχθεί στη Γερμανία και το 2010 αποτέλεσε την έδρα του τελικού του Europa League ανάμεσα στην Ατλέτικο Μαδρίτης και τη Φούλαμ.

Τα παιχνίδια που θα φιλοξενήσει

  • 16 Ιουνίου: Πολωνία – Ολλανδία
  • 19 Ιουνίου: Κροατία – Αλβανία
  • 22 Ιουνίου: Γεωργία – Τσεχία
  • 26 Ιουνίου: Τσεχία – Τουρκία
  • 5 Ιουλίου: Προημιτελικός

Λειψία – Red Bull Arena

Χωρητικότητα: 42.000

Η Λειψία είναι μια πόλη γεμάτη πολιτισμό και ιστορία. Πρόκειται για την πόλη που γεννήθηκε ο διάσημος συνθέτης Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Επίσης, φημίζεται για τις ειρηνικές εκδηλώσεις που ξεκίνησαν το 1989 και οδήγησαν στην επανένωση της Γερμανίας.

Στο κέντρο της Λειψίας συναντάς εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin που ειδικεύονται στην κουζίνα της Σαξονίας.

Η Red Bull Arena άνοιξε τις πύλες της 2004 και ήταν ανάμεσα στα στάδια που φιλοξένησαν τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2006. Το 2010 η εταιρία Red Bull αγόρασε το γήπεδο και κάνοντάς του ολικό λίφτινγκ, το μετέτρεψε στην έδρα της Λειψίας, γεμίζοντάς το με χαρακτηριστικά εικαστικά και τοιχογραφίες ταύρων.

Τα παιχνίδια που θα φιλοξενήσει

  • 18 Ιουνίου: Πορτογαλία – Τσεχία
  • 21 Ιουνίου: Ολλανδία – Γαλλία
  • 24 Ιουνίου: Κροατία – Ιταλία
  • 2 Ιουλίου: Φάση των «16», 1D – 2F

Μόναχο – Allianz Arena

Χωρητικότητα: 67.000

Το Μόναχο είναι η πρωτεύουσα της Βαυαρίας και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας. Ανήκει στις πιο όμορφες πόλεις της χώρας και συνδυάζει ιστορία, τέχνη, καταπληκτικά πάρκα, παραδοσιακές μπυραρίες, ενώ είναι και το σπίτι της διάσημης αυτοκινητοβιομηχανίας BMW. Η επίσκεψη στο BMW Museum, είναι μία από τις βασικές επιλογές των επισκεπτών της.

Η βόλτα στην παλιά πόλη (είτε με περπάτημα ή με ποδήλατο), στην πλατεία Marienplatz και το ρολόι Glockenspiel «φωτογραφίζει» τους λόγους που το Μόναχο ανήκει στους τοπ προορισμούς της Γερμανίας. Εξάλλου, το Μόναχο φημίζεται για την πόλη που προσφέρει ποιότητα και ασφάλεια στη ζωή των κατοίκων.

Σε ότι αφορά την Allianz Arena, τα λόγια περιττεύουν για ένα από τα πιο εμβληματικά γήπεδα στον πλανήτη. Το επιβλητικό φρούριο της Μπάγερν Μονάχου δεν θα μπορούσε να μη συμπεριληφθεί στα στάδια που θα φιλοξενήσουν τα παιχνίδια του Euro 2024.

Χτίστηκε το 2005 με το εντυπωσιακό σύστημα φωτισμού του εξωτερικού του μέρους να τραβά τα βλέμματα. Ήταν η έδρα του τελικού του Champions League του 2012 και θα φορέσει ξανά το ίδιο κοστούμι για τον τελικό του 2025. Επίσης, άνοιξε τις πύλες του σε τέσσερα παιχνίδια του Euro 2020 κι έτσι θα γίνει το πρώτο στάδιο στην ιστορία που φιλοξενεί παιχνίδια σε δύο διαδοχικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Τα παιχνίδια που θα φιλοξενήσει

  • 14 Ιουνίου: Γερμανία – Σκωτία
  • 17 Ιουνίου: Ρουμανία – Ουκρανία
  • 20 Ιουνίου: Σλοβενία – Σερβία
  • 25 Ιουνίου: Δανία – Σερβία
  • 2 Ιουλίου: Φάση των «16», 1E – 3A/B/C/D
  • 9 Ιουλίου: Ημιτελικός

Στουτγκάρδη – MHPArena

Χωρητικότητα: 54.000

Η Στουτγκάρδη φέρει αναμφισβήτητα τη σφραγίδα της Mercedes και της Porsche, αφού οι δύο κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν εκεί. Τα αντίστοιχα μουσεία είναι από τους προορισμούς που «πρέπει» κάποιος να επισκεφτεί.

Στην πόλη ξεχωρίζει επίσης ο Πύργος της Τηλεόρασης που ολοκληρώθηκε το 1956 και έχει ύψος 217 μέτρων. Επίσης, η Στουτγκάρδη φημίζεται για τους παραδοσιακούς αμπελώνες που παράγουν εξαιρετικά κρασιά.

Το στάδιο της Στουτγκάρδης χτίστηκε το 1933 και έγινε γήπεδο ποδοσφαίρου το 2011. Η «MHPArena» έχει φιλοξενήσει παιχνίδια και στα τρία μεγάλα τουρνουά που έχουν διοργανωθεί στη Γερμανία αλλά και τους τελικούς του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1959 και το 1988.

Η υπομονή ήταν απαραίτητη στην τελευταία του ανακαίνιση, το 2009, καθώς στο έδαφος γύρω και κάτω από το γήπεδο βρέθηκαν όχι μια, ούτε δύο αλλά 18 – ανενεργές – βόμβες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο!

Τα παιχνίδια που θα φιλοξενήσει

  • 16 Ιουνίου: Σλοβενία – Δανία
  • 19 Ιουνίου: Γερμανία – Ουγγαρία
  • 23 Ιουνίου: Σκωτία – Ουγγαρία
  • 26 Ιουνίου: Ουκρανία – Βέλγιο
  • 5 Ιουλίου: Προημιτελικός