Το tvxs εν όψει του Euro παρουσιάζει μία αναδρομή στις προηγούμενες διοργανώσεις του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Ads

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2016, γνωστό απλά ως Euro 2016, ήταν το 15ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου που διεξάγεται κάθε 4 χρόνια και διοργανώνεται από την UEFA. Διεξήχθη από τις 10 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου 2016 με διοργανώτρια χώρα την Γαλλία.

Η Ισπανία υπερασπιζόταν τον τίτλο που είχε κερδίσει τις τελευταίες 2 διοργανώσεις, αυτές του 2008 και του 2012, αλλά αποκλείστηκε στην φάση των 16 από την Ιταλία.

Πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχθηκε η Πορτογαλία υπό την καθοδήγηση του σπουδαίου Φερνάντο Σάντος, για πρώτη φορά στην ιστορία της, νικώντας την διοργανώτρια Γαλλία με 1–0 στην παράταση του τελικού που πραγματοποιήθηκε στο Σταντ ντε Φρανς.

Ads

Ήταν η πρώτη φορά που στην διοργάνωση συμμετείχαν 24 ομάδες, αντί των 16 που ήταν  από το 1996. Μέσα από αυτήν την καινούργια μορφή, δημιουργήθηκαν 6 όμιλοι από 4 ομάδες και ακολούθησαν 3 φάσεις νοκ-άουτ, αυτές των 16, των 8 και των ημιτελικών, και βεβαίως ο τελικός.

Η νέα μορφή δημιούργησε συνολικά 51 παιχνίδια, σε σύγκριση με τα 31 παιχνίδια που υπήρχαν πριν, ενώ όλοι οι αγώνες διεξήχθησαν σε μια περίοδο 30 ημερών.

Στη νοκ-άουτ φάση προκρίθηκαν οι δύο πρώτες ομάδες του κάθε ομίλου και οι 4 καλύτερες ομάδες που είχαν καταταχθεί τρίτες στον όμιλό τους.

Η Γαλλία επιλέχθηκε να διοργανώσει το τουρνουά στις 28 Μαΐου 2010, μέσα από μια διαδικασία επιλογής στην οποία νίκησε την Ιταλία και την Τουρκία, τις άλλες δύο υποψήφιες για να αποκτήσουν το δικαίωμα να διοργανώσουν την τελική φάση.

Δημιουργήθηκε αμφιβολία για την απόφαση της UEFA να αναθέσει την διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2016 στη Γαλλία και όχι στην Τουρκία. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης αυτής (με δεδομένο ότι ο Μπλάτερ είναι Ελβετός και ο Πλατινί Γάλλος) τέθηκε το ερώτημα: «είναι καινούργια μόδα, το γεγονός ότι η διεξαγωγή του Euro 2008 δόθηκε στην Ελβετία, όπως και του 2016 στη Γαλλία;».

Ο Μισέλ Πλατινί δήλωσε πως «όταν υπάρξει Τούρκος πρόεδρος, τότε η Τουρκία θα μπορέσει να διοργανώσει ένα σημαντικό τουρνουά».

Ο διάσημος Ολλανδός προπονητής Γκους Χίντινγκ επίσης, ήταν πολύ επικριτικός για την απόφαση αυτή, δηλώνοντας πως «αυτό αποδεικνύει για ακόμη μια φορά, ότι τα υψηλά επίπεδα του ποδοσφαίρου επηρεάζονται από την πολιτική» και «η UEFA αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2016 να διεξαχθεί στη Γαλλία, η οποία το έχει ήδη διοργανώσει δύο φορές και επιπλέον το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1998.

Το γεγονός αυτό δεν με κάνει να αισθάνομαι καλά. Έχω την εντύπωση ότι η επιλογή του διοργανωτή έγινε με διαφορετικά κριτήρια, από τα φαινομενικά. Διαφορετικά η επιλογή της Γαλλίας, η χώρα απ’ όπου κατάγεται ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί, δεν μπορεί να εξηγηθεί»

Οι αγώνες διεξήχθησαν σε 10 στάδια της χώρας στις πόλεις Μπορντό, Λανς, Λυών, Μασσαλία, Νις, Παρίσι, Σαιν-Ντενί, Σαιντ-Ετιέν, Τουλούζ και κοντά στην Λιλ. Ήταν η τρίτη φορά που η Γαλλία διοργάνωσε το τουρνουά, μετά από αυτές του 1960 και του 1984, έχοντας κατακτήσει το τρόπαιο 2 φορές, το 1984 και το 2000.

Το εναρκτήριο λάκτισμα για το πανευρωπαϊκό του 2016 δόθηκε εν μέσω κοινωνικής κρίσης στη Γαλλία με χιλιάδες εργαζόμενους να ακολουθούν τις απεργιακές κινητοποιήσεις παρά τις εκκλήσεις της γαλλικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Ζακ Λαμπέρ, πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του Euro 2016, η γιορτή του ποδοσφαίρου «έχει ήδη χαλάσει εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων που απειλούν να περιπλέξουν τη διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου».

Δημοσίευμα γαλλικής εφημερίδας ανέφερε πως ανάμεσα στους 3.500 υπαλλήλους ασφαλείας που προσλήφθηκαν, υπήρχαν υποψήφιοι τρομοκράτες και πολιτικοί εξτρεμιστές. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, χρησιμοποιήθηκαν 90.000 αστυνομικοί και 13.000 ιδιωτικοί υπάλληλοι ασφάλειας.

Στις 9 Ιουνίου 2016, μια ημέρα πριν την έναρξη της διοργάνωσης, ξέσπασαν βίαια επεισόδια, με Άγγλους οπαδούς σε κατάσταση μέθης να συγκρούονται με τη γαλλική αστυνομία. Δύο μέρες μετά, ακολούθησε σύγκρουση μεταξύ Άγγλων και Ρώσων φιλάθλων στη Μασσαλία, ενώ τα επεισόδια επεκτάθηκαν και στην Λιλ ανάμεσα σε Ουκρανούς και Γερμανούς φιλάθλους.

Στην Νίκαια, σύμφωνα με την γαλλική αστυνομία, ένας Βορειοϊρλανδός φίλαθλος υπό την επήρεια αλκοόλ έπεσε από ύψος 8 μέτρων με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του.

Απόλυτα επιτυχημένη χαρακτήρισε τη διοργάνωση του Euro 2016 ο υπουργός εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, μολονότι υπήρχε μεγάλη ανησυχία για τρομοκρατική επίθεση, ενώ δεν έλειψαν και τα σοβαρά επεισόδια, ειδικά τις πρώτες ημέρες του τουρνουά.

«Παρόλο που υπήρχε μεγάλη ανησυχία για τρομοκρατικές επιθέσεις η διοργάνωση ήταν απόλυτα επιτυχημένη», δήλωσε σχετικά σήμερα ο Καζνέβ, ο οποίος έκανε τον απολογισμό των μέτρων ασφαλείας και αποκάλυψε πως συνολικά η γαλλική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 1.550 οπαδών και στην απέλαση 64 χούλιγκαν στον ένα μήνα των αγώνων.

Ήταν ένα μέτριο από άποψη ποιότητας ποδοσφαίρου Euro, με ίσως υπερβολικά πολλές ομάδες. Ήταν βέβαια ένα πάρτι για μικρές χώρες όπως η Ισλανδία, η Ουαλία (που ήταν και οι ευχάριστες εκπλήξεις του τουρνουά) και η Βόρεια Ιρλανδία, καθώς είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε μία διοργάνωση που ποτέ ως τώρα δεν είχαν προκριθεί.

Είναι πάντα ενδιαφέρουσα η συμμετοχή τους γιατί τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα γι’ αυτές. Δεν έχουν μεγάλο πληθυσμό ούτε πολλούς επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.

Επειδή η στατιστική έχει πλέον σοβαρό και ενδιαφέροντα λόγο στο ποδόσφαιρο, ιδού κάποια ξεχωριστά στοιχεία του Euro 2016:

  • Στους 51 αγώνες της διοργάνωσης σημειώθηκαν 108 γκολ, με μέσο όρο 1 κάθε 44 λεπτά και 2,12 ανά αγώνα. Τα περισσότερα γκολ (21) μπήκαν στο διάστημα από 46’ έως 60’, τα λιγότερα (1) στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου. Δύο είναι τα γκολ που μπήκαν στην διάρκεια παράτασης.
  • Η Γαλλία ήταν η ομάδα με την καλύτερη επίθεση (13 γκολ), παρουσιάζοντας μέσο όρο 1,86 γκολ ανά αγώνα και ο Αντουάν Γκριεζμάν με 6 γκολ ήταν ο πρώτος σκόρερ του τουρνουά, σκοράροντας σε τρία διαφορετικά στάδια.
  • Ο Τόνι Κρόος ήταν ο παίκτης και η Ισπανία η ομάδα, με τις περισσότερες σωστές πάσες.
  • Η Πορτογαλία που δεν βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της στατιστικής, είχε τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ως τον παίκτη με τα πιο πολλά σουτ (46) και τον Πέπε ως τον αμυντικό που κέρδισε την μπάλα τις περισσότερες φορές (60).
  • Το πιο ευρύ σκορ πέτυχε το Βέλγιο κόντρα στην Ουγγαρία (4-0), ενώ τέσσερα ματς στην πρώτη φάση ολοκληρώθηκαν χωρίς γκολ: Ελβετία-Γαλλία, Σλοβακία-Αγγλία, Γερμανία-Πολωνία, Πορτογαλία-Αυστρία.
  • Η Γερμανία ήταν η ομάδα με την μεγαλύτερη κατοχή μπάλας (63%), ενώ η Ισπανία παρουσίασε την μεγαλύτερη ακρίβεια στις πάσες (91%).
  • Ο Βέλγος Εντέν Αζάρ είχε τις πιο πολλές ασίστ (4), η Ιταλία έτρεξε τα περισσότερα χιλιόμετρα σε ένα ματς (152,993), η Γερμανία και ο Γάλλος Κομάν είχαν την μεγαλύτερη ταχύτητα (32,8 χιλιόμετρα την ώρα).
  • Καλύτερη άμυνα: Πολωνία, Ιταλία και Ελβετία (2)
  • Πάσες: Γερμανία (3.639)
  • Σουτ: Γαλλία (121)
  • Περισσότερα σουτ ανά αγώνα: Αγγλία (20,75).
  • 1365 τελικές προσπάθειες έγιναν από τις 24 ομάδες, που σκόραραν συνολικά 108 γκολ, κάτι που αναλογεί σε ένα γκολ ανά 13 τελικές προσπάθειες, νούμερο όχι και τόσο ικανοποιητικό σε ότι αφορά την ευστοχία.
  • 45 τελικές είχε μόνος του ο Κριστιάνο Ρονάλντο, περισσότερες από ότι είχαν συνολικά στην διοργάνωση η Βόρειος Ιρλανδία, η Σουηδία, η Τσεχία, η Τουρκία, η Αλβανία, η Ρωσία, η Σλοβακία, η Ιρλανδία, η Ουκρανία, η Ρουμανία, η Αυστρία και η Ισλανδία. Ο αμέσως επόμενος σε τελικές (Γκριεζμάν) είχε μόλις… 28!
  • 31,87% κατοχή μπάλας είχε μόλις η Ισλανδία, που ήταν η εθνική με το χαμηλότερο ποσοστό σε αυτό το Euro, παρότι έφτασε μέχρι τα ημιτελικά. Η πρώτη σε κατοχή Ισπανία (65,07%) αποκλείστηκε στην φάση των «16», όπως και η δεύτερη σε κατοχή Αγγλία (62,19%) που αποκλείστηκε από την Ισλανδία!
  • 160 πάσες ανά παιχνίδι είχε κατά μέσο όρο η Βόρειος Ιρλανδία, περίπου το 1/4 από αυτές που έκανε σε κάθε ματς η Γερμανία (595). Η Βόρειος Ιρλανδία είχε συνάμα τις λιγότερες τελικές ανά παιχνίδι (5.5), ωστόσο αυτό δεν την εμπόδισε να προκριθεί από την φάση των ομίλων.
  • 44φορές άγγιξε την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή ο Τόμας Μίλερ, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να σκοράρει ούτε μία φορά στην διοργάνωση παρότι είχε 26 τελικές προσπάθειες. Ο Γερμανός δεν έχει σκοράρει ποτέ στην καριέρα του σε 11 παιχνίδια Euro, ενώ αντίθετα μετρά 10 γκολ σε 13 εμφανίσεις σε Παγκόσμιο Κύπελλο!
  • 21 γκολ σε Euro έχει δεχθεί πια ο Πετρ Τσεχ, ο οποίος δέχθηκε πέντε τέρματα στην διοργάνωση και ξεπέρασε τον μυθικό Πίτερ Σμάιχελ που είχε δεχθεί 20.
  • 7 δοκάρια είχε στην διοργάνωση η Γαλλία, η οποία έσπασε το ρεκόρ της Πορτογαλίας το 2012 (6)!
  • 0 λεπτά βρέθηκε πίσω στο σκορ η Πολωνία, η οποία όμως αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Πορτογαλία στους «16». Μόλις 18 λεπτά βρέθηκε πίσω στο σκορ σε όλη την διοργάνωση η Ιταλία, που αποκλείστηκε κι αυτή στα πέναλτι από την Γερμανία.
  • 3 από τους 4 παίκτες με τις περισσότερες εύστοχες πάσες ήταν Γερμανοί. Μόνο ο Πολ Πογκμπά (393) κατάφερε να μπει σφήνα σε Κρόος (593), Μπόατενγκ (406), Οζίλ (371).
  • 3 παρατάσεις χρειάστηκε η Πορτογαλία για να κατακτήσει το τρόπαιο, κάτι που δεν έχει προηγούμενο σε οποιαδήποτε άλλη μεγάλη διοργάνωση.

Το Euro 2016 όμως δεν άρχισε ομαλά. Οι φίλοι του ποδοσφαίρου που έφτασαν στο Παρίσι παρά τις απεργίες των σιδηροδρομικών, παρακολούθησαν τους πρώτους αγώνες υπό καταρρακτώδη βροχή.

Τίποτα  ωστόσο δεν μπορούσε να χαλάσει τη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου που έρχεται δεύτερη και σε δημοφιλία και σε κέρδη μετά το Μουντιάλ.

Τα έσοδα του Euro 2016 αυξήθηκαν κατά 34% σε σχέση με το 2012 και έφτασαν τα 1,93 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της UEFA.

Από τα συνολικά κέρδη, 1,05 δισεκατομμύριο ευρώ προήλθε από τηλεοπτικά δικαιώματα, 480 εκατομμύρια ευρώ από χορηγίες και άδειες και 400 εκατομμύρια από τα εισιτήρια.

Με τα κόστη να φτάνουν στο 1,1 δισεκατομμύριο, τα καθαρά έσοδα είναι 830 εκατομμύρια.

Ισλανδία, Βόρειος Ιρλανδία, Ουαλία, Αλβανία και Σλοβακία έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Καλύτερη εντεκάδα

Γκολκίπερ Ρούι Πατρίσι (Πορτογαλία), δεξιός μπακ Γιόζουα Κίμιχ (Γερμανία), δεξιός στόπερ Τζερόμ Μπόατενγκ (Γερμανία), αριστερός στόπερ Πέπε (Πορτογαλία), αριστερός μπακ Ραφαέλ Γκερέιρο (Πορτογαλία), αμυντικός χαφ Τόνι Κρόος Γερμανία), αμυντικός χαφ Τζο Άλεν (Ουαλία), δεξιός εξτρέμ Αντουάν Γκριεζμάν (Γαλλία), επιτελικός χαφ Άαρον Ράμσεϊ (Ουαλία), αριστερός εξτρέμ Ντιμιτρί Παγέτ (Γαλλία), επιθετικός Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία).

image

Πολυτιμότερος παίκτης (MVP) και πρώτος σκόρερ του τουρνουά αναδείχτηκε ο Γάλλος Αντουάν Γριεζμάν 6 γκολ.

image

image

image

Οι όμιλοι

Από την φάση των ομίλων η πρωτοεμφανιζόμενη στη διοργάνωση Ουαλία, έδειξε ότι δεν πήγε στο Euro 2016 απλώς για την τιμητική συμμετοχή. Τερμάτισε πρώτη στον 2ο όμιλο πάνω από Αγγλία, Σλοβακία και Ρωσία (που αποκλείστηκε).

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι προκρίθηκαν στα νοκ-άουτ και οι δύο Ιρλανδίες (Έϊρε και Βόρειος).

image

image

image

image

image

image

Νοκ-άουτ (φάση των 16)

Στη φάση των νοκ-άουτ αγώνων είχαμε τη μεγάλη έκπληξη με τον αποκλεισμό της Αγγλίας από την «σταχτοπούτα» Ισλανδία, καθώς και της κατόχου του τίτλου Ισπανίας από την Ιταλία.

Αγγλία-Ισλανδία 1-2

Ιταλία-Ισπανία 2-0

Προημιτελικοί

Η Ουαλία συνέχισε την ξέφρενη πορεία της κόντρα στα προγνωστικά, με «θύμα» της αυτή τη φορά το πανίσχυρο Βέλγιο.

Μεγάλη μάχη που κρίθηκε στα πέναλτι ανάμεσα σε Γερμανία και Ιταλία, με τα «πάντσερ» να προκρίνονται στα ημιτελικά.

Πολωνία-Πορτογαλία 1-1 (3-5 πεν.)

Ουαλία-Βέλγιο 3-1

Γερμανία-Ιταλία 1-1 (6-5 πεν.)

Γαλλία-Ισλανδία 5-2

Ημιτελικοί

Με το ίδιο καθαρό σκορ (2-0) Γαλλία και Πορτογαλία πέρασαν στον μεγάλο τελικό, αποκλείοντας Γερμανία και Ουαλία αντίστοιχα.

Πορτογαλία-Ουαλία 2-0

Γερμανία-Γαλλία 0-2

Τελικός

Πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχθηκε η Πορτογαλία στο Παρίσι, καθώς νίκησε 1-0 την Γαλλία, χάρη σε τρομερό γκολ του Έντερ στο 109′ (4ο λεπτό του δεύτερου ημίχρονο της παράτασης).

Ο Φερνάντο Σάντος πέρασε τον (σκόρερ και λυτρωτή για τους Πορτογάλους) επιθετικό της Λιλ στο ματς στο 79′ και άλλαξε το ματς, έκανε επικίνδυνους του Ίβηρες επιθετικά και στο 109′ με τρομερή προσπάθεια και μακρινό σουτ “εκτέλεσε” τον τερματοφύλακα των Γάλλων Ουγκό Λορίς.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν ο μεγάλος άτυχος, καθώς τραυματίστηκε στο 8′ και τελικά στο 24′ αντικαταστάθηκε, καθώς το πρόβλημα στο αριστερό γόνατο από το χτύπημα του Ντιμιτρί Παγέτ ήταν πολύ πιο σοβαρό απ’ ότι φάνηκε στην αρχή.

Παρά την απουσία του μεγάλου αρχηγού η Πορτογαλία τα κατάφερε, κυρίως λόγω της τρομερής εμφάνισης του Ρουί Πατρίσιο. Ο τερματοφύλακας της Σπόρτινγκ Λισαβόνας ήταν καταπληκτικός, έκανε πολλές εξαιρετικές επεμβάσεις και ήταν απλά ο καλύτερος του τελικού, μαζί με τον τρομερό Πέπε που ψηφίστηκε MVP του αγώνα.

Πορτογαλία-Γαλλία 1-0

Και τα 10 καλύτερα γκολ του Euro 2016

Διαβάστε επίσης: