Είναι μαζί με τον Όττο Ρεχάγκελ, μακράν οι πιό αγαπημένοι ξένοι προπονητές που πέρασαν από την χώρα μας. Ο Πορτογάλος Φερνάντο Σάντος δηλώνει συχνά ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα του και είναι πολλές οι περιπτώσεις που με δηλώσεις του έδειξε την αγάπη, τον σεβασμό, την ευαισθησία και την αλληλεγγύη του στο λαό μας, όταν αντιμετωπίζαμε σοβαρά προβλήματα ( μνημόνια, πυρκαγιές κλπ ).

Ads

Έχει μία μεγάλη καριέρα ως προπονητής, με διακρίσεις και τίτλους σε Πορτογαλία και Ελλάδα, ωστόσο η κατάκτηση του Euro 2016, σαν σήμερα στις 10/7/2016,  στον τελικό του Σταντ ντε Φρανς στο Παρίσι, ήταν η στιγμή της μεγάλης δικαίωσης, του απόλυτου θριάμβου του Φερνάντο Μανουέλ Φερνάντες ντα Κόστα Σάντος όπως είναι το πλήρες όνομα του.

Η Πορτογαλία αντιμετώπιζε την οικοδέσποινα Γαλλία που ήταν και το φαβορί. Το μεγάλο αστέρι κι αρχηγός της, ο Κριστιάνο Ρονάλντο τραυματίστηκε πολύ νωρίς και στο 24΄αποχώρησε απ’ το παιχνίδι. Όμως η Πορτογαλία ήταν εξαιρετικά διαβασμένη και στημένη από τον Σάντος, ο οποίος μάλιστα πολύ πριν την διεξαγωγή του Euro ( από τις 11-10-2015 ), δήλωνε την πίστη του πως η ομάδα μπορεί να κατακτήσει το τρόπαιο, κάτι που συνέβη με το γκολ του Έντερ στην παράταση.

Οι Πορτογάλοι βγήκαν στους δρόμους να πανηγυρίσουν, αλλά και οι Έλληνες το χάρηκαν απ’ την καρδιά τους, λόγω της σχέσης που έχει δημιουργηθεί με τον αγαπημένο Φερνάντο.

Ads

Και ενώ οι πανηγυρισμοί, οι στιγμές χαράς και έκστασης για τους Πορτογάλους έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσω της τηλεόρασης, ο θριαμβευτής Φερνάντο Σάντος στις δηλώσεις του στη μεικτή ζώνη αλλά και στην συνέντευξη τύπου, μιλώντας στα Ελληνικά είπε : « ευχαριστώ από την καρδιά μου όλους τους Έλληνες »!!!

Όσοι τον έχουν γνωρίσει μιλούν για έναν φιλοσοφημένο άνθρωπο, σοβαρό ( και όχι σοβαροφανή γι’ αυτό διακρίνεται και για το χιούμορ του), που εκτός από την επαγγελματική και επιτυχημένη ασχολία του με το ποδόσφαιρο, διαβάζει ιστορία και δεν διστάζει να παίρνει θέση για κοινωνικά θέματα.

Δείτε τις δηλώσεις του αμέσως μετά τον τελικό

Θυμηθείτε τις καλύτερες στιγμές, το γκολ και την απονομή