Το tvxs εν όψει του Euro παρουσιάζει μία αναδρομή στις προηγούμενες διοργανώσεις του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Ads

Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 2008, ή αλλιώς Euro 2008, ήταν η 13η διοργάνωση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της UEFA και διεξήχθη από τις 7 ως τις 29 Ιουνίου 2008, στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας.

Ήταν η δεύτερη επιτυχημένη υποψηφιότητα φιλοξενίας της διοργάνωσης από δύο χώρες, μετά από την επιτυχημένη του 2000 από το Βέλγιο και την Ολλανδία.

Έλαβαν μέρος 16 εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου. Αυστρία και Ελβετία προκρίθηκαν στη διοργάνωση αυτόματα ως διοργανώτριες χώρες. Οι υπόλοιπες 14 πέρασαν από μια προκριματική φάση στην οποία μετείχαν 50 ομάδες.

Ads

Η Ισπανία αναδείχτηκε πρωταθλήτρια για δεύτερη φορά στην ιστορία της, διαδεχόμενη την Εθνική Ελλάδος, νικώντας στον μεγάλο τελικό την Γερμανία με 1-0 και έτσι επανήλθε στην κορυφή της Ευρώπης μετά το 1964.

Ήταν μακράν η πιο σταθερά καλή ομάδα και δίκαια κατέκτησε το τρόπαιο. Ούτε η Πορτογαλία, ούτε η Ρωσία, ούτε η Ιταλία, ούτε η Γερμανία που μπορεί να είχαν κάποια στοιχεία που τις έφερναν κοντά στο τρόπαιο, δεν διέθεταν την πληρότητα των “φούριας ρόχας”.

Ήταν η αρχή της κυριαρχίας των «φούριας ρόχας» σε επίπεδο Εθνικών ομάδων (θα ακολουθήσει η κατάκτηση του Μουντιάλ 2010 και του Euro 2012).

Οι ομάδες που συμμετείχαν και οι 4 όμιλοι της διοργάνωσης ήταν:

image

Η Αυστρία και η Πολωνία μετείχαν για πρώτη φορά σε τελικά ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου προκρίνονταν στη φάση των προημιτελικών.

Σε 31 αγώνες, σημειώθηκαν 77 γκολ συνολικά και αν εξαιρέσουμε ελάχιστα παιχνίδια, το ποδόσφαιρο που παίχθηκε στη διοργάνωση δικαιολόγησε τον χαρακτηρισμό της ως κορυφαία των τελευταίων είκοσι ετών που της αποδόθηκε.

Αγώνες με ενδιαφέρον, παιχνίδια γεμάτα απρόοπτα, φαβορί που δεν επιβεβαίωσαν τον τίτλο τους και “μικροί” που κυνήγησαν το όνειρό τους.

Αξιοσημείωτα

  • Η πορεία της Κροατίας απέδειξε ότι δεν ήταν μία “φωτοβολίδα” στα προκριματικά και άφησε ελπίδες και προσδοκίες για το μέλλον, λόγω και του νεαρού της ηλικίας των περισσοτέρων παικτών.
  • Το εκπληκτικό ποδόσφαιρο που έπαιξε ανά διαστήματα η Ρωσία του Αντρέι Αρσάβιν και της παρέας του υπενθύμισε ότι η «αρκούδα» απλώς πέφτει σε χειμέρια νάρκη. Κάποια στιγμή ξυπνά ειδικά όταν την καθοδηγεί από τον πάγκο ο Γκους Χίντινκ,.
  • Η ΟΥΕΦΑ είχε ορίσει τους διαιτητές ως μοναδικούς υπεύθυνους για τη διακοπή ενός αγώνα λόγω τραυματισμού. Οι παίκτες όμως τήρησαν το “ευ αγωνίζεσθε”, παραδίδοντας μαθήματα επαγγελματισμού.
  • Ο Ιβάν Κλάσνιτς μετά από δύο μεταμοσχεύσεις νεφρών, επέστρεψε στην ενεργό δράση λίγους μήνες πριν για λογαριασμό της Βέρντερ Βρέμης και στην εθνική Κροατίας. Σκόραρε δύο φορές και αποθεώθηκε δικαίως.
  • Η Τουρκία τρέλανε πολύ κόσμο με τις ανατροπές της και προσπάθησε να γίνει Γερμανία στη θέση της Γερμανίας. Τα “πάντσερ” όμως την πλήρωσαν με το ίδιο νόμισμα στα ημιτελικά.
  • Η πορεία και η απόδοση της Γαλλίας, της Ιταλίας και φυσικά της Ελλάδας δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν σε κάποια άλλη κατηγορία. Οι δύο κορυφαίες ομάδες του κόσμου βάσει του Μουντιάλ 2006 και η προηγούμενη πρωταθλήτρια Ευρώπης απογοήτευσαν και είχαν το τέλος που άξιζαν στη διοργάνωση.
  • Οι ανόητες ενέργειες των Βολκάν Ντεμιρέλ και Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ, να επιτεθούν εκτός φάσης σε αντιπάλους ποδοσφαιριστές, επέφεραν την αποβολή και την τιμωρία τους, έστω κι αν τελικώς οι ομάδες τους προχώρησαν αρκετά μακριά.
  • Ο πρώτος σκόρερ της Bundesliga με 24 γκολ, ο Ιταλός Λούκα Τόνι, και ο δεύτερος σκόρερ της Bundesliga με 19 γκολ, ο Γερμανός Μάριο Γκόμεζ, δεν σημείωσαν ούτε ένα γκολ.
  • Υπήρξαν πολλά προβλήματα στις τηλεοπτικές μεταδόσεις, με σκηνοθέτες που αργούσαν να δείξουν ριπλέι, με πλάνα που έχαναν φάσεις και γενικά με όχι την καλύτερη δυνατή κάλυψη. Περίπου ένα δεκάλεπτο από τον ημιτελικό Γερμανίας-Τουρκίας δεν μεταδόθηκε καθώς η βροχή στην Αυστρία κατέστρεψε κυκλώματα και τη διάθεση αρκετών τηλεθεατών που περίμεναν να παρακολουθήσουν απρόσκοπτα τον πρώτο ημιτελικό. Αρνητικό πρόσημο στους διοργανωτές γι’ αυτό το πρωτοφανές περιστατικό
  • Η καταρρακτώδης βροχή που έκανε τη ζωή δύσκολη για ποδοσφαιριστές και για φιλάθλους πριν και κατά τη διάρκεια αρκετών αγώνων.
  • Η απειρία των δύο χωρών σε μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις φάνηκε και στον οργανωτικό τομέα. Φίλαθλοι-τουρίστες, δημοσιογράφοι, προπονητές ακόμα και ποδοσφαιριστές, είχαν μεγάλα παράπονα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έπρεπε να περάσουν τις μέρες τους, στη μία ή την άλλη χώρα.
  • Ελληνική πικρία και αίσθημα απογοήτευσης παρακολουθώντας την πορεία της Εθνικής ομάδας. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2004 ήταν η χειρότερη ομάδα του θεσμού, στο δε εναρκτήριο παιχνίδι μας με την Σουηδία και ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, γιουχαΐστηκε από το κοινό.
  • Τρία χρόνια είχε να σκοράρει ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς με την εθνική Σουηδίας και μπορεί να είναι τραυματίας, ωστόσο λίγο έλειψε να δώσει την πρόκριση στους Σκανδιναβούς μόνος του. Αρχής γενομένης με το εκπληκτικό γκολ που σημείωσε κόντρα στην Ελλάδα.
  • Η εκτέλεση πέναλτι του Αντριαν Μούτου στον αγώνα της Ρουμανίας με την Ιταλία, εν τέλει αποδείχθηκε καταστροφική για τους Ρουμάνους. Ο επιθετικός της Φιορεντίνα είδε τον Τζίτζι Μπουφόν να αποκρούει το πέναλτί του, ζήτησε να αντικατασταθεί και έβαλε τα κλάματα, ίσως γνωρίζοντας ότι η αστοχία του θα αποδεικνυόταν μοιραία.
  • Ο τελικός είχε λήξει και οι Ισπανοί πανηγυρίζουν. Ο Σέρχιο Ράμος δεν παρασύρεται και δεν ξεχνά. Φορά μία μπλούζα που θυμίζει πολλά σε όλον τον κόσμο, αυτή με τη φωτογραφία του αδικοχαμένου Αντόνιο Πουέρτα (ποδοσφαιριστή της Σεβίλλης που κατέρρευσε κατά την διάρκεια αγώνα με τη Χετάφε, στις 25 Αυγούστου 2007. Ήταν μόλις 23 ετών).
  • Το ποδοσφαιρικό δράμα του Αλεξάντερ Φράι συγκίνησε αρκετό κόσμο, μιας και ήταν ο αρχηγός της Ελβετίας και μεγάλη ελπίδα για μια αξιοπρόσεκτη πορεία. Τραυματίστηκε στην πρεμιέρα, κατάλαβε το μέγεθος της ζημιάς και ξέσπασε σε κλάματα με λυγμούς.
  • Οι δύο κορυφαίοι τερματοφύλακες έδωσαν μάχη, ίσος προς ίσος. Ο Ικερ Κασίγιας και ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν τέθηκαν αντιμέτωποι στα προημιτελικά και ο Ισπανός με δύο αποκρούσεις στη διαδικασία των πέναλτι αναδείχθηκε νικητής.

Καλύτερος παίχτης της διοργάνωσης: Τσάβι Ερνάντεθ (Ισπανία)

Πρώτος σκόρερ: Νταβίδ Βίγια με 4 γκολ (Ισπανία)

image

image

Από τον 1ο όμιλο προκρίθηκαν στα προημιτελικά Πορτογαλία (1η) και Τουρκία (2η) αφήνοντας εκτός Τσεχία και Ελβετία. Ήταν ένα γκρουπ με συναρπαστικές αναμετρήσεις, πολλά γκολ (17 σε 6 αγώνες) μικρή διάψευση των προγνωστικών, αφού η Τουρκία ήταν άουτσάιντερ.

image

Στον 2ο όμιλο η Κροατία τερμάτισε πρώτη, καθώς νίκησε την Γερμανία που κατετάγει δεύτερη και τελικά απέκλεισαν την οικοδέσποινα Αυστρία και την «γειτόνισσα» Πολωνία. Οι Κροάτες κέρδισαν τις εντυπώσεις με το ωραίο ποδόσφαιρο, το μείγμα παλιών και νέων παικτών, με τον νεαρό τότε Μόντριτς να σκοράρει το πρώτο και νικητήριο γκολ στο εναρκτήριο ματς με την διοργανώτρια Αυστρία και τον επίσης 40χρονο προπονητή Σλάβεν Μπίλιτς να καθοδηγεί μαεστρικά την ομάδα.

image

Στον 3ο όμιλο που χαρακτηρίστηκε ως «όμιλος του θανάτου», η Ολλανδία ήταν αυτή που επικράτησε, καθώς νίκησε και τις δύο φιναλίστ του Μουντιάλ 2006 (Γαλλία, Ιταλία) με τρία γκολ διαφορά. Καθώς η Ολλανδία είχε ήδη εξασφαλίσει την πρώτη θέση, Γάλλοι και Ιταλοί εξέφρασαν την ανησυχία ότι η Ολλανδία θα μπορούσε να παραχωρήσει τη νίκη στη Ρουμανία επιφέροντας τον αποκλεισμό τους, ανεξάρτητα από το μεταξύ τους αποτέλεσμα.

Κάτι τέτοιο όμως δε συνέβη, καθώς η Ολλανδία νίκησε και τη Ρουμανία, ενώ η Ιταλία επικράτησε της Γαλλίας και προκρίθηκε ως δεύτερη.

Οι τρικολόρ ήταν απογοητευτικοί και αποχώρησαν νωρίς από το τουρνουά χωρίς νίκη.

image

Ο 4ος όμιλος είχε τρεις κοινές ομάδες με τον πρώτο όμιλο του Euro 2004, Ελλάδα, Ισπανία και Ρωσία. Η Ελλάδα δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο της και με τρεις ήττες έγινε η μόνη ομάδα του τουρνουά που τερμάτισε χωρίς βαθμούς.

Πρώτη προκρίθηκε η Ισπανία με τρεις νίκες. Τη δεύτερη θέση διεκδίκησαν η Σουηδία και η Ρωσία στον μεταξύ τους αγώνα, καθώς και οι δύο είχαν προηγουμένως ήττα από την Ισπανία και νίκη επί της Ελλάδας. Η Ρωσία νίκησε 2-0 και προκρίθηκε στην επόμενη φάση.

Ήταν ο δεύτερος πιο παραγωγικός όμιλος σε γκολ (16) με χαρισματικούς σκόρερ όπως οι Βίγια, Ιμπραΐμοβιτς, Αρσάβιν και Παβλουτσενκο.

image

Ελλάδα-Σουηδία 0-2

Ελλάδα-Ρωσία 0-1

Ελλάδα-Ισπανία 1-2

Προημιτελικοί

Στους 4 προημιτελικούς είχαμε δύο ομάδες να προκρίνονται με την διαδικασία των πέναλτι (Ισπανία και Τουρκία απέναντι σε Ιταλία και Κροατία), μία στην παράταση (Ρωσία απέναντι σε Ολλανδία) και τη Γερμανία που απέκλεισε την Πορτογαλία μετά από χορταστικό και συναρπαστικό παιχνίδι.

Πορτογαλία-Γερμανία 2-3

Κροατία-Τουρκία 1—1 (παρ.) 1-3 πέν.

Ολλανδία-Ρωσία 1-3 στην παράταση (1-1 κ.α.)

Ισπανία-Ιταλία 0-0 (4-2 πεν.)

Ημιτελικοί

Έσπασαν καρδιές στον ημιτελικό Γερμανίας-Τουρκίας, με τους γείτονες να μάχονται ως το τέλος και τελικά να λυγίζουν με γκολ του Λαμ στο 90΄.

Στον άλλο ημιτελικό οι Ισπανοί ήταν καταιγιστικοί στο δεύτερο ημίχρονο και επιβλήθηκαν με 3-0 των Ρώσων.

Γερμανία-Τουρκία 3-2

Ρωσία-Ισπανία 0-3

Τελικός

Γήπεδο: “Ερνστ Χάπελ Στάντιον” (Βιέννη, Αυστρία)
Διαιτητής: Ρομπέρτο Ροζέτι (Ιταλία)

Ανώτερη συνολικά στον αγώνα η Ισπανία πήρε την νίκη απέναντι στα «πάντσερ» με γκολ του Φερνάντο Τόρες, που αναδείχθηκε MVP του τελικού από την τεχνική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ.

Έτσι οι Ίβηρες διαδέχτηκαν την εθνική Ελλάδος στην κορυφή της Ευρώπης και κατέκτησαν το δεύτερο Euro της ιστορίας τους μετά το 1964.

Γερμανία-Ισπανία 0-1

Διαβάστε επίσης: