Δια περιπάτου με νίκη 3-0 έκανε ποδαρικό στο νέο χρόνο η ΑΕΚ μέσα στα Χανιά επί του Πλατανία, χάρη κυρίως στον Μπαρμπόζα ο οποίος πέτυχε δυο γκολ.

Ads

Έξι χρόνια είχε να κερδίσει η ΑΕΚ στην Superleague στο πρώτο ματς του νέου χρόνου. Και δεν είχε φύγει ποτέ με τη νίκη από το γήπεδο του Πλατανιά. Όμως αυτή την φορά όλα τα έκανε σωστά και έφυγε μ’ ένα εμφατικό 3-0 από τα Περιβόλια. Εν πολλοίς αυτή τη νίκη, η ΑΕΚ την χρωστά στον Έλντερ Μπαρμπόζα που πέτυχε τα δυο από τα τρια γκολ και ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Σημαντική και η… παρέμβαση του Πογέτ από τον πάγκο στο δεύτερο ημίχρονο, για να «κλειδωθεί» το τρίποντο. Όσο για τον Πλατανιά, πλήρωσε την αδυναμία του να αντιμετωπίσει τις «παγίδες» της ΑΕΚ.

Η ταυτότητα του αγώνα
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Παράσχος): Σωτηρίου, Κουλιμπαλί Σκαρντοβέλι, Ιτούα, Μπανανά, Γκνιάτιτς, Μουναφο, Ανγκούλο (49’ Ράμος), Μιλούνοβιτς (78’ Γκιλβάν), Ντίνας (63’ Γουνδουλάκης), Μενδρινός
ΑΕΚ (Πογέτ): Ανέστης, Γκάλο, Κολοβέτσιος, Άρθο, Ντίντακ, Σιμόες, Γιόχανσον (82’ Κορδέρο), Μάνταλος, Βάργκας (68΄Λαμπρόπουλος), Μπαρμπόζα (68’ Τζεμπούρ), Αραβίδης
Γήπεδο: Περιβολίων Χανίων
Διαιτητής: Χαράλαμπος Καλογερόπουλος (Αθηνών)
Βοηθοί: Γρεβένης, Λάμπρου
Γκολ: 26’ Μπαρμπόζα, 31’ Μπαρμπόζα, 81’ Τζεμπούρ
Κάρτες:  53’ Μιλούνοβιτς, 64’ Ντίντακ, 76’ Ράμος, 78’ κόκκινη Ράμος, 86’ Κορδέρο

Το πρέσινγκ και ο Μπαρμπόζα

Από την αρχή του ματς η ΑΕΚ έδειξε τις προθέσεις της να παίξει ψηλά και να πρεσάρει τους παίκτες του Πλατανιά. Με προφανή στόχο να κλέψεις μπάλες και να βρει κενούς διαδρόμους στην αντίπαλη άμυνα. Ήταν από το πρώτο λεπτό βασικό στοιχείο στο παιχνίδι της ΑΕΚ και ο Πλατανιάς όχι μόνο δεν αντέδρασε, αλλά επί της ουσίας έπεσε και σ’ αυτή την παγίδα. Οι γηπεδούχοι από την αρχή του ματς αντιμετώπιζαν πρόβλημα στην κυκλοφορία της μπάλας από το πρέσινγκ της επιθετικής τριάδας των φιλοξενούμενων (Αραβίδης, Μπαρμπόζα, Βάργκας) αλλά και του Μάνταλου και του Γιόχανσον. Και μάλιστα έχαναν εύκολα την κατοχή στη μεσαία γραμμή. Για περίπου 25 λεπτά, η ΑΕΚ δεν είχε καταφέρει να το εκμεταλλευτεί, διότι στις αντεπιθέσεις που έβγαιναν μετά τα κλεψίματα στη μεσαία γραμμή, η τελικά πάσα ήταν λάθος. Όμως στο 26ο λεπτό έγινε αυτό που φαινόταν από την αρχή του ματς, πως θα προκύψει. Ο Αραβίδης έκλεψε την μπάλα λίγο πιο κάτω από την μεσαία γραμμή, την πέρασε στον Βάργκας, εκείνος έκανε την σέντρα και ο Μπαρμπόζα έστειλε με τακουνάκι την μπάλα στα δίχτυα. Ο Πλατανιάς βρέθηκε πίσω στο σκορ, έπαθε, αλλά δεν έμαθε. Πέντε λεπτά αργότερα, έκανε και πάλι το ίδιο λάθος. Μετά από πρέσινγκ ο Βάργκας ήταν αυτός που έκλεψε, ο Αραβίδης αυτός που έδωσε την ασίστ και ο Μπαρμπόζα αυτός που σκόραρε εκ νέου.

Ads

Το «παρών» του Ανέστη

Με προβάδισμα δυο γκολ, πλέον η ΑΕΚ είχε την ευκαιρία να βάλει τους κανόνες του παιχνιδιού. Άφησε χώρο στους φιλοξενούμενους και τους περίμενε στο δικό της μισό του γηπέδου. Ο Πλατανιάς έδειχνε πως έχει δυσκολίες και στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, αλλά και στην τελική προσπάθεια. Από το δεύτερο γκολ της ΑΕΚ, μέχρι και το φινάλε του ημιχρόνου, οι γηπεδούχοι μόνο μια φορά κατάφεραν να βρεθούν σε θέση βολής. Όμως τότε φώναξε «παρών» ο Ανέστης. Ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ έβγαλε εντυπωσιακά ένα σουτ του Μιλούνοβιτς σχεδόν εξ επαφής. Και έτσι ο Πλατανιάς έχασε την ευκαιρία να μειώσει το σκορ πριν βγει το ημίχρονο.

Το «κλείδωσε» με τριάδα

Από την στιγμή που η ΑΕΚ βγήκε από τα αποδυτήρια στο δεύτερο ημίχρονο με προβάδισμα δυο γκολ, το μόνο που χρειαζόταν να κάνει, ήταν να διαχειριστεί το προβάδισμα. Ο Παράσχος έκανε δυο αλλαγές στην επιθετική και μεσοεπιθετική γραμμή. Παρόλα αυτά οι μοναδικές φορές που οι γηπεδούχοι απείλησαν, ήταν με τον Κουλιμπαλί στο 61’ και 66’  μ’ ένα σουτ και με μια κεφαλιά που δεν βρήκαν στόχο. Άμεση ήταν η αντίδραση του Πογέτ από τον πάγκο. Έβαλε στο ματς τον Τζεμπούρ αλλά και τον Λαμπρόπουλο και γύρισε το σύστημα σε 3-5-2. Όπως είχε κάνει στο παιχνίδι με τον Πανθρακικό. Και μ’ αυτόν τον τρόπο επί της ουσίας «κλείδωσε» τη νίκη. Η ΑΕΚ δεν απειλήθηκε ξανά ούτε μισή φορά μέχρι και το 90ο λεπτό. Αντίθετα θα μπορούσαν οι φιλοξενούμενοι να έχουν πετύχει τρίτο γκολ στο 74ο λεπτό, αλλά ακυρώθηκε λανθασμένα το γκολ του Τζεμπούρ στο 74ο λεπτό. Το έκανε όμως επτά λεπτά αργότερα, όταν ο Γκάλο έβγαλε την σέντρα και ο Τζεμπούρ έστειλε με βολέ στην κίνηση την μπάλα στα δίχτυα. Και έτσι η ΑΕΚ πήρε μάλλον εύκολα το «τρίποντο» στα Χανιά.

Η φάση του αγώνα

Ένα από τα ωραιότερα γκολ όχι μόνο της αγωνιστικής, αλλά του φετινού πρωταθλήματος, πέτυχε στο 26ο λεπτό ο Έλντερ Μπαρμπόζα. Ο Πορτογάλος εξτρέμ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με τακουνάκι. Και εκτός από πανέμορφο, ήταν και ένα γκολ που επί της ουσίας έκρινε το παιχνίδι, καθώς έδωσε προβάδισμα στην ΑΕΚ.

Ο διαιτητής

Ο Καλογερόπουλος πήγε πολύ καλά, αλλά εκτέθηκε από τον δεύτερο βοηθό του. Ο Λάμπρου στο 74’ ακύρωσε λανθασμένα ως οφσαιντ, το γκολ που πέτυχε ο Τζεμπούρ. Κατά τα άλλα ο Καλογερόπουλος δεν είχε δύσκολη φάση, διαχειρίστηκε σωστά τις κάρτες και επίσης σωστά απέβαλε και τον Ράμος με δυο κίτρινες κάρτες.

Ο πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης

Δεν χρειάζεται και μεγάλο… ψάξιμο για να βρει κανείς ποιος κερδίζει τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη του γηπέδου. Ο Έλντερ Μπαρμπόζα πέτυχε δυο γκολ στο πρώτο ημίχρονο και επί της ουσίας «καθάρισε» το ματς για την ΑΕΚ.

Άρεσε

Ο τρόπος που αντέδρασε ο Γκουστάβο Πογέτ από τον πάγκο, προκειμένου να «κλειδώσει» τη νίκη. Όταν στο δεύτερο ημίχρονο ο Ουρουγουανός τεχνικός διαπίστωσε πως έστω και στοιχειωδώς απειλείται η άμυνα του, άλλαξε αμέσως το σύστημα και έβαλε τριάδα στα μετόπισθεν. Μ’ αυτή την κίνηση από τον πάγκο, ο Πογέτ «τελείωσε» το παιχνίδι υπέρ της ΑΕΚ

Δεν άρεσε

Η διαχείριση των παικτών του Πλατανιά, στο πρέσινγκ της ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο. Από την αρχή του παιχνιδιού οι γηπεδούχοι είχαν πρόβλημα στην κυκλοφορία της μπάλας, έχαναν την μπάλα εύκολα στο κέντρο και έμεναν εκτεθειμένοι στην άμυνα. Δεν το διόρθωσαν ποτέ και το πλήρωσαν με δυο γκολ.

Πηγή: Sport24.gr