Η ΑΕΚ στο τελευταίο παιχνίδι πριν την επιστροφή της στη Νέα Φιλαδέλφεια, επικράτησε 2-0 του ΠΑΣ Γιάννινα στη Ριζούπολη, για την 3η αγωνιστική της Super League 1.

Ads

Η ομάδα του Αλμέιδα έδειξε σημάδια αντίδρασης μετά το «κάζο» (0-1) με τον Βόλο, στρέφοντας πλέον την προσοχή της στο εκτός έδρας ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (11/9).  Έκλεισε με «τρίποντο» την… ξενιτιά 19 χρόνων, καθώς από το επόμενος εντός (κόντρα στον Ιωνικό) επιστρέφει στη φυσική της έδρα, την «Αγια-Σοφιά – OPAP Arena»!

Η «Ένωση» με πρωταγωνιστές και σκόρερ τους Πινέδα και Άμραμπατ επέστρεψε στις νίκες στο πρωτάθλημα, έδειξε καλή εικόνα κατά διαστήματα, απέναντι στην ομάδα της Ηπείρου που στάθηκε πολύ καλά και θα μπορούσε ίσως να πάρει κάτι από το ματς.

Η ΑΕΚ έκανε πολύ δυνατό μπάσιμο στην αναμέτρηση, βγάζοντας καλούς συνδυασμούς και συνεργασίες. Πρώτη απειλή μόλις στα 25”, με τον Σούλη να μπλοκάρει σε δύο χρόνους το μακρινό σουτ του Πινέδα.

Ads

Ωστόσο, αυτό δεν διήρκησε για πολύ. Ο ΠΑΣ άρχισε να προσαρμόζει την άμυνά του, η οποία -ούσα πολυπρόσωπη- δυσκόλευε την «Ένωση» στο να τη διασπάσει. Όπως δηλαδή συνέβη και στον αγώνα με τον Βόλο. Μάλιστα την ίδια ώρα, οι φιλοξενούμενοι προσπαθούσαν να ψάξουν τις ευκαιρίες τους, κυρίως στην κόντρα.

Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία στην αναμέτρηση άνηκε στην ομάδα των Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, στο 8′ ο Ροσέρο πάτησε περιοχή από δεξιά, με τον Χατζισαφί -σε μια πολύ κακή αμυντική αντίδραση- να του «επιτρέπει» να μπουκάρει και να επιχειρήσει με το αριστερό, για να καταλήξει το πλασέ του δίπλα από τη συμβολή των δοκών.

Ο χρόνος κυλούσε και η ΑΕΚ δυσκολευόταν εμφανώς να δημιουργήσει διαδρόμους και να ανοίξει το σκορ. Στο 35′ έφτασε πολύ κοντά στο να το καταφέρει, όμως αρχικά ο Σούλης κι εν συνεχεία ο Παντελάκης είπαν «όχι» στο διαγώνιο σουτ του Πινέδα και στον Αραούχο που προσπάθησε να πάρει το «ριμπάουντ» και να σκοράρει από κοντά.

Το ματς είχε πάρει φρενήρη ρυθμό, με την ΑΕΚ να πιέζει και να ανακτά μπάλες, όμως τον ΠΑΣ να φτάνει μια ανάσα από το γκολ στο 38′: Οι Γιαννιώτες έφυγαν γρήγορα στην αντεπίθεση, ο Ροσέρο βγήκε ολομόναχος ενώπιον του Στάνκοβιτς, αλλά ο Γιόνσον πραγματοποίησε εκπληκτική επιστροφή κόβοντάς τον με καίριο τάκλιν.

Κι αφού δεν βρέθηκαν πίσω στο σκορ, οι «κιτρινόμαυροι» βρήκαν τη λύση στην επόμενη ουσιαστικά φάση, στο 39′. Ύστερα από πρέσινγκ και κλέψιμο του Γιόνσον στο επιθετικό τρίτο, ο Γκατσίνοβιτς έστρωσε στο όριο της μεγάλης περιοχής στον Πινέδα, ο οποίος άνοιξε το σκορ (1-0) με μονοκόμματο φοβερό σουτ.  Αυτό ήταν και το τελικό σκορ (1-0) για το πρώτο ημίχρονο.

Οι φιλοξενούμενοι άρχισαν με αλλαγή το δεύτερο μέρος (Τζίμας αντί του Μορέιρα). Η εκκίνηση θύμισε αρκετά εκείνη του πρώτου ημιχρόνου. Στιγμή για την ΑΕΚ μόλις στο 46′ -με πλασέ του Τσούμπερ από το όριο περιοχής που έφυγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι- κι εν συνεχεία (52′) ηχηρή απάντηση του ΠΑΣ με σουτ του Ροσέρο, ύστερα από ωραίο σπάσιμο του Σόρια, το οποίο κατέληξε αρκετά ψηλά. Γενικά, ό, τι καλό δημιουργούσε η ομάδα των Ιωαννίνων είχε ως κύριο εκφραστή του τον Κολομβιανό μεσοεπιθετικό.

Στα επόμενα λεπτά η ΑΕΚ ηρέμησε το τέμπο. Ωστόσο, τα πάντα παρέμεναν ρευστά με το σκορ στο 1-0. Ακόμα μια επικίνδυνη κατάσταση για τον ΠΑΣ στο 66′, με την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Καραχάλιου να κοντράρει.

Στο 70′ ο Ματίας Αλμέιδα προχώρησε σε τριπλή αλλαγή (Γκαρσία αντί Αραούχο, Ελίασον αντί Σιμάνσκι και Μάνταλος αντί Γκατσίνοβιτς). Δεν άλλαξε ο σχηματισμός, με τον Μάνταλο να περνά στο «8», τον Ελίασον στα δεξιά και τον Γκαρσία να πηγαίνει στην κορυφή.

Ο Ελίασον στο 74′, στις πρώτες του επαφές με την μπάλα, απέφυγε με ωραίες ντρίμπλες τον Κιάκο, κερδίζοντας το κόρνερ. Στο 86′ ο Εραμούσπε έβαλε καταλυτικό τάκλιν στην εντυπωσιακή ενέργεια του Γκαρσία.

Τελικά στο 87′, η ΑΕΚ βρήκε το γκολ που θα κλείδωνε τη νίκη. Μάλιστα, προήλθε από τις δύο τελευταίες της αλλαγές: Ο Μοχαμάντι έκανε ωραία ενέργεια από αριστερά, έσπασε στον Άμραμπατ μεταξύ πέναλτι και μεγάλης περιοχής, με τον Μαροκινό άσο να γράψει το 2-0 με ψύχραιμο πλασέ, για να τρέξει να αφιερώσει το τέρμα του στον Αλμέιδα.

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Ρότα, Βίντα, Τζαβέλλας, Χατζισαφί, Σιμάνσκι (70′ Ελίασον), Γιόνσον, Γκατσίνοβιτς (70′ Μάνταλος), Πινέδα (83′ Μοχαμάντι), Τσούμπερ (77′ Άμραμπατ), Αραούχο (70′ Γκαρσία)

ΠΑΣ Γιάννινα (Θανάσης Στάικος): Σούλης, Σόρια, Εραμούσπε, Παντελάκης, Κιάκος, Καραχάλιος, Μπιλμπάο, Λιάσος (56′ Ριένστρα), Μέντες (46′ Τζίμας), Παμλίδης, Ροσέρο (77′ Σταματελόπουλος)

Διαιτητής: Μανούχος Ευάγγελος (Αργολίδας)
Βοηθοί: Σινιοράκης Αντώνιος (Χανίων), Βεργέτης Δημήτριος (Αργολίδας)
4ος Διαιτητής: Βεργέτης Χρήστος (Αρκαδίας)
VAR: Κουμπαράκης Στέφανοας (Κυκλάδων)
AVAR: Μεϊντανάς Ανδρέας (Αχαΐας)