Πολλά είναι αυτά που έλειψαν από τους φίλους του αθλητισμού από τότε που εμφανίστηκε ο κορωνοϊός και άλλαξε την ζωή σε όλο τον πλανήτη. Το NBA έχει ξεχωριστή θέση ως μακράν το μεγαλύτερο «προϊόν» στο παγκόσμιο αθλητικό χρηματιστήριο, με νούμερα που ζαλίζουν, αναφορικά με τηλεθέαση, χορηγούς, τζίρους και ανθρώπους που εργάζονται σε διάφορες θέσεις και ειδικότητες, άμεσα ή έμμεσα.

Ads

Όμως πέρα από τα οικονομικά στοιχεία αυτού του μπασκετικού υπερθεάματος, οι φίλοι του αθλήματος έχουν πάθει κανονικό στερητικό σύνδρομο αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι και η Euroleague έχει κατεβάσει ρολά.

Συνεπώς η επανεκκίνηση του ΝΒΑ αύριο 30/7 στο Ορλάντο είναι «μάνα» εκ τηλεοπτικού ουρανού, για τους «χαρμάνηδες» ανά την υφήλιο φίλους της πορτοκαλί μπάλας.

Εμείς οι Έλληνες έχουμε και έναν ιδιαίτερο λόγο να περιμένουμε την επανέναρξη του επαγγελματικού πρωταθλήματος των ΗΠΑ κι αυτός ακούει στο όνομα Γιάννης Αντετοκούνμπο ! Μάλιστα δεν είναι μόνο η προσπάθεια που θα κάνει για το χρυσό δαχτυλίδι μαζί με τον αδελφό και συμπαίκτη του στους Μιλγουόκι Μπακς Θανάση, αλλά κάθε καλάθι, κάρφωμα ή τρίποντο του Γιάννη, θα αποτελεί και πάλι χαστούκι σε όλους τους σκατόψυχους ρατσιστές εντός Ελλάδος.

Ads

Ο Γιάννης και τα αδέλφια του ( ο μικρός Κώστας παίζει στους L.A Lakers ) είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας διεθνώς, συνολικά για την στάση τους εντός και εκτός παρκέ. Είναι αυτονόητο πως οι περισσότεροι μπασκετόφιλοι στην Ελλάδα και ειδικά τα νέα παιδιά, περιμένουν με αγωνία τις νέες «παραστάσεις» του και προσδοκούν να τον δουν πρωταθλητή.

Βέβαια όπως η ζωής μας έχει αλλάξει σε όλες τις εκφάνσεις της λόγω της πανδημίας, το ίδιο και σε εμφατικό βαθμό έχει συμβεί στο ΝΒΑ. Με τεράστια προσοχή και μετά από πολύ μεγάλες συζητήσεις αποφασίστηκε ένα σχέδιο για να συνεχιστεί η φετινή σεζόν. Κατ’ αρχήν όλοι οι εναπομείναντες αγώνες θα διεξαχθούν στο θεματικό πάρκο Disney World, στο Ορλάντο της Φλόριντα,

Το σχέδιο αυτό ονομάστηκε «φούσκα» και παρά τα πολλά κρούσματα που ανακοινώνονταν κάθε μέρα, προκρίθηκε και προχώρησε. Οι διαφωνίες ήταν πάρα πολλές, η αβεβαιότητα ακόμα μεγαλύτερη και μετά από εξηγήσεις οι περισσότεροι δέχτηκαν να το κάνουν. Οι παίκτες ρωτήθηκαν, οι προπονητές το ίδιο και όλοι είχαν το ελεύθερο να αποφασίσουν για τον εαυτό τους.

Οι παίκτες απαίτησαν κάποια άλλα πράγματα, η «φούσκα» πήρε την τελική της μορφή και όλοι μπήκαν σε αυτήν σε μια μεγάλη προσπάθεια να τελειώσει η φετινή εξαιρετικά δύσκολη σεζόν. Οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 30 Ιουλίου, με 22 ομάδες να παίρνουν μέρος. Το πλάνο λέει ότι οι ομάδες θα παίξουν 6 με 8 αγώνες κανονικής διάρκειας, ώστε να βγουν οι ομάδες των play-off. Εκεί τα πάντα θα γίνουν όπως τα ξέρουμε, με σειρά αγώνων, μέχρι να φτάσουμε στον πρωταθλητή.

Τα play-off θα ξεκινήσουν στις 17 Αυγούστου. Αν είναι απαραίτητο και χρειαστεί παιχνίδια κανονικής διάρκειας θα γίνουν 15 και 16 Αυγούστου.
Οι Τελικοί του ΝΒΑ θα αρχίσουν στις 30 Σεπτεμβρίου και θα τελειώσουν το αργότερο στις 13 Οκτώβρη, με την νέα σεζόν να είναι προγραμματισμένη να αρχίσει μετά τα Χριστούγεννα.

  •  Ματς κανονικής περιόδου : 30 Ιουλίου – 14 Αυγούστου 
  • Play-inΑυγούστου : 15-16 Τουρνουά  
  • Αρχίζουν τα Play-off : 17 Αυγούστου 
  • 30 Αυγούστου: Οι παίκτες θα υποδεχθούν την οικογένεια ή καλεσμένους τους
  • Ημιτελικά Περιφέρειας : 31 Αυγούστου – 13 Σεπτεμβρίου 
  • Τελικοί Περιφέρειας : 15 Σεπτεμβρίου – 28 Σεπτεμβρίου 
  • Τελικοί ΝΒΑ : 30 Σεπτέμβρη – 13 Οκτώβρη 

Οι 13 ομάδες από την Δύση

1. Λέικερς
2. Κλίπερς
3. Νάγκετς
4. Τζαζ
5. Θάντερ
6. Ρόκετς
7. Μάβερικς
8. Γκρίζλις
9. Μπλέιζερς
10. Πέλικανς
11. Κινγκς
12. Σπερς
13. Σανς

Και οι 9 από την Ανατολή

1. Μπακς
2. Ράπτορς
3. Σέλτικς
4. Χιτ
5. Πέισερς
6. Σίξερς
7. Νετς
8. Μάτζικ
9. Ουίζαρντς

Οι ομάδες πήραν μαζί τους στο Ορλάντο 17 παίκτες έχοντας στα play-off  την δυνατότητα να έχουν 15 παίκτες, 13 ενεργούς και 2 ανενεργούς.

Οι παίκτες δεν εξαναγκάστηκαν να πάνε στο Ορλάντο. Με όλα αυτά που έχουν συμβεί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για όλους και το ΝΒΑ κατανοεί τις ανάγκες και τις ανησυχίες όλων, με αποτέλεσμα ο καθένας να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για τον εαυτό του.

Μεγάλη κουβέντα έχει προκύψει για τα δωμάτια και την… πολυτέλεια τους μεταξύ των παικτών. Αρκετοί στην πρώτη ματιά γκρίνιαξαν, αλλά πλέον όλα αυτά ξεπεράστηκαν και άπαντες προσαρμόστηκαν. Οι ομάδες μένουν σε ξεχωριστά ξενοδοχεία.

Στο ίδιο ξενοδοχείο και συγκεκριμένα το «Grand Destino» θα μένουν οι Μπακς του δικού μας Γιάννη Αντετοκούνμπο, με τους Λέικερς του Λε Μπρόν Τζέιμς. Από την άλλη στο ίδιο ξενοδοχείο θα είναι και τα τρία αδέρφια, καθώς ο Θανάσης παίζει και αυτός στα «ελάφια», ενώ ο Κώστας είναι στους Λέικερς.

Εκτός από τις δύο αυτές ομάδες, στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο θα είναι επίσης και οι Ράπτορς που πέρσι κατέκτησαν το πρωτάθλημα και οι Κλίπερς, Σέλτικς, Νάγκετς και Τζαζ. Οι Θάντερ, Σίξερς, Ρόκετς, Πέισερς, Μάβερικς, Νετς, Γκρίζλις και Μάτζικ θα μένουν στο «Grand Floridian», ενώ τέλος οι Μπλέιζερς, Κινγκς, Πέλικανς, Σπερς, Σανς και Ουίζαρντς θα είναι στο «Yacht Club».

Οπαδοί δεν πρόκειται να επιτραπούν στην συνέχεια του ΝΒΑ, αλλά θα επιτρέπεται οι παίκτες που δεν έχουν κάποια υποχρέωση να παρακολουθήσουν αν θέλουν παιχνίδια των άλλων ομάδων. Επίσης είναι αβέβαιο αν θα επιτραπούν αυτό το έτος ξανά οπαδοί στα γήπεδο, κάτι που αυτή την στιγμή φαντάζει σχεδόν αδύνατο, ενώ για την επόμενη σεζόν θα συζητηθεί το 15% με 20% της χωρητικότητας, σύμφωνα με τον Σίλβερ.

Τα πρωτόκολλα των τεστ και της ασφάλειας είναι ιδιαίτερα αυστηρά από το ΝΒΑ και το πρώτο που είναι σίγουρο είναι πως κάθε ένας που μπαίνει στην «φούσκα» πρέπει να κάνει τεστ. Όποιος φεύγει και επιστρέφει μπαίνει σε καραντίνα για 48 ώρες, ενώ χρειάζεται και δύο αρνητικά τεστ.

Κάθε παίκτης που αφήνει την «φούσκα» θα μπαίνει σε καραντίνα μέχρι και 10 ημέρες από την επιστροφή του στην Ντίσνεϊ, ενώ δεν θα παίζει χωρίς δύο αρνητικά τεστ. Παράλληλα, οι παίκτες κάνουν τεστ κάθε βράδυ και τα αποτελέσματα βγαίνουν κάθε πρωί. Όλοι έχουν υπογράψει και συμφωνήσει σε αυτούς του κανόνες και φυσικά είναι υποχρεωμένοι να τους δέχονται.

Η αλήθεια είναι ότι η λίγκα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι κανείς δεν πρόκειται να κολλήσει κορονοϊό, αλλά σίγουρα κάνουν ότι μπορούν για να προστατέψουν τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί. Υπάρχουν προτάσεις που έχουν γίνει στους παίκτες όπως τον να μην γλύφουν τα δάχτυλα τους, ενώ πρέπει να φορούν συσκευές που ελέγχουν ζωτικές λειτουργίες.

Μέχρι την έναρξη των αγώνων τους είχε προταθεί να έρχονται σε επαφή μόνο με παίκτες και προπονητές της δικής τους ομάδας, ενώ πρέπει να κρατούν γενικά αποστάσεις, έπειτα από τους πρώτους αγώνες μπορούν να επικοινωνούν όλοι με όλους. Ωστόσο απαγορεύεται κάποιος παίκτης να μπει στο δωμάτιο κάποιου άλλου.
Η μάσκα είναι αναγκαστική σε κάθε περίσταση, εκτός από το φαγητό και την άσκηση. Εκτός από αυτά έχει συμφωνηθεί με τους παίκτες να μπορούν να φύγουν σε περιπτώσεις όπως η γέννηση των παιδιών τους, θάνατο στην οικογένεια ή κάποια άλλη εξαιρετικά μεγάλη ανάγκη. Όλα τα παραπάνω αν δεν τηρούνται, μπορεί εύκολα να… καρφώσει ο ένας τον άλλον, αφού υπάρχει γραμμή μόνο γι΄αυτόν τον σκοπό.

Όποιος παίκτης βγει θετικός σε τεστ για κορονοϊό, μπαίνει αυτόματα σε καραντίνα τουλάχιστον 7 ημερών. Όποιος παίκτης προσβληθεί ή τραυματιστεί μπορεί να αντικατασταθεί, αλλά δεν μπορεί να επιστρέψει πάλι πίσω. Το πρωτόκολλο για κάποιον θετικό σε Covid – 19 λέει το εξής.

  • Μπαίνει άμεσα σε απομόνωση
  • Κάνει ξανά τεστ για να επιβεβαιωθεί ότι είναι θετικός.
  • Βγαίνει από την απομόνωση μόνο με πολλά αρνητικά τεστ και επιστρέφει στην δράση

Το προσωπικό που βρίσκεται στην Disney δεν χρειάζεται να είναι σε καραντίνα, αλλά πρέπει άπαντες να υπακούν σε πολύ αυστηρούς κανόνες όταν έρχονται σε επαφή με παίκτες ή προσωπικό.

  • Πρέπει πάντα να φορούν μάσκα και γάντια
  • Ποτέ δεν πρέπει να πλησιάζουν τους παίκτες πιο κοντά από 2 μέτρα.
  • Θα ελέγχεται η θερμοκρασία τους και οποιοδήποτε σύμπτωμα έχουν
  • Ποτέ δεν βρίσκονται στο δωμάτιο μαζί με τον παίκτη

Όσον αφορά τις ανέσεις παικτών και προπονητών, είναι αλήθεια ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα έχουν συνηθίσει. Οι παίκτες είναι μακριά από όσα αγαπάνε και γι’ αυτό η λίγκα προσπαθεί να κάνει την ζωή τους όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη. Υπάρχει μέσα στην «φούσκα» κουρείο, μέρος που μπορούν να παίζουν παιχνίδια, χώρος για να παίζουν DJs, σινεμά και μπόουλινγκ. Έξω μπορούν να κάνουν μπάνιο στην πισίνα, να παίξουν γκολφ και να πάνε για ψάρεμα, ενώ τώρα που ξεκινούν τα παιχνίδια οι παίκτες θα μπορούν να παρακολουθούν και ματς.

Τα τελευταία νέα είναι ευχάριστα λίγες ώρες πριν την επανέναρξη της σεζόν! Η λίγκα ανακοίνωσε πως ήταν αρνητικά για κορωνοϊό όλα τα τεστ που υποβλήθηκαν οι 344 παίκτες που είναι στο Ορλάντο, το διάστημα 20/7 με 29/7.

Έτσι, χωρίς προβλήματα αναμένεται να γίνει η πρεμιέρα στη «φούσκα», όπου την Πέμπτη (30/7) θα διεξαχθούν τα ματς Πέλικανς-Τζαζ και Λέικερς-Κλίπερς.

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, σε μία χώρα που «θερίζει» ο covid-19, με πολλούς παίκτες να έχουν νοσήσει απ΄την μιά, αλλά και με ένα άθλημα που κυριαρχούν οι μαύροι αθλητές και έχουν φουντώσει οι αγώνες για ίσα δικαιώματα και κατά του ρατσισμού απ’ την άλλη, αν μη τι άλλο η επανέναρξη του λαμπερού ΝΒΑ, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και όχι μόνο αγωνιστικό.