Εκτεταμένη χρήση αναβολικών και διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα αποκαλύπτει μια κυβερνητική έρευνα για τον επαγγελματικό αθλητισμό στην Αυστραλία.

Ads

 
Η έκθεση της Επιτροπής Εγκλήματος της Αυστραλίας, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, αναφέρει πως εγκληματικά δίκτυα εμπλέκονται στη διανομή παράνομων ουσιών ενώ ενδέχεται να έχουν στήσει και παιχνίδια αποκομίζοντας κέρδη μέσω στοιχηματισμού. Μεταξύ των ουσιών είναι πεπτίδια, ορμόνες και παράνομα ναρκωτικά.
 
“Τα ευρύματα είναι συγκλονιστικά”, δήλωσε ο Jason Clare, υπουργός Δικαιοσύνης. “Πολλοί αθλητές από διάφορους μεγάλους αθλητικούς συλλόγους της Αυστραλίας είναι ύποπτοι για χρήση απαγορευμένων ουσιών”, ανακοίνωσε.
 
Η χρήση απαγορευμένων ουσιών από τους επαγγελματίες αθλητές ήταν περισσότερο διαδεδομένη από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί από αρμόδια υπηρεσία αντιντόπινγκ. Μάλιστα η Επιτροπή ανακοίνωσε πως στο κύκλωμα χορήγησης και διανομής των παράνομων ουσιών εμπλέκεται και προσωπικό υποστήριξης, μεταξύ των οποίων γιατροί, επιστήμονες και προπονητές,
 
Η Επιτροπή δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες για τους εμπλεκόμενους αθλητές, ωστόσο έχει δώσει απόρρητες αναφορές στους υπεύθυνους ορισμένων αθλητικών συλλόγων και έχει προσκομίσει στοιχεία στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία.
 
Η Kate Lundy, υπουργός αθλητισμού, διαβεβαίωσε ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση σκοπεύει να πατάξει τις περιπτώσεις ντόπινγκ και «στημένων» αγώνων, όπως και τη διαρκώς αυξανόμενη επιρροή του οργανωμένου εγκλήματος στον αθλητισμό.
 
Η έκθεση της επιτροπής δημοσιεύεται λίγες ημέρες μετά το αίτημα της Ποδοσφαιρικής Αυστραλιανής Ομοσπονδίας προς τις αρχές να διερευνήσουν τη χρήση ορισμένων συμπληρωμάτων στο χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά και την έκθεση της Europol, η οποία αποκάλυψε ένα παγκόσμιο δίκτυο για στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες παγκοσμίως.