Ο Ιμπραχίμ Αλ Χουσείν είναι από τη Συρία. Το 2012 έχασε το πόδι του όταν βομβαρδίστηκε η γειτονιά του. Νοσηλεύτηκε για έναν χρόνο στην Τουρκία και μετά πέρασε το Αιγαίο για τη Σάμο όπου και ζήτησε άσυλο το 2014. Φέτος θα ταξιδέψει στο Ρίο! Εκεί θα αγωνιστεί υπό την παραολυμπιακή σημαία, ως αθλητής – πρόσφυγας. 

Ads

Ο Ιμπραχίμ Αλ Χουσείν όταν ζούσε στη Συρία ασχολούνταν με την κολύμβηση και με το τζούντο σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Τώρα ζει στην Κυψέλη, δουλεύει σε καφετέρια ενώ σχεδόν σε καθημερινή βάση συμμετέχει στις προπονήσεις του συλλόγου «Πρωτοπόροι», στο άθλημα της κολύμβησης. 

Τον τελευταίο μήνα προπονείται δίπλα στην Παραολυμπιακή Ομάδα Κολύμβησης στο ΟΑΚΑ. Η προπονήτριά του είναι η Ελένη Κοκκίνου. Επίσης  συμμετείχε και στην ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο του Αμαρουσίου. 

Τον περασμένο Απρίλιο είχε παραδώσει την φλόγα κατά τη διάρκεια της λαμπαδηδρομίας στην Αθήνα, στον πρόεδρο της ΕΟΕ, Σπύρο Καπράλο. Ο Χουσείν είχε μιλήσει τότε στο Πρακτορείο Sport όπου και είχε αποκαλύψει το όνειρο του, να συμμετάσχει δηλαδή τους Αγώνες του Ρίο. 

«Θα ονειρεύομαι και με ένα πόδι»

«Στόχος μου είναι φυσικά η συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Τι άλλο να επιθυμεί ένας γεννημένος αθλητής, που σε κάποια φάση της ζωής του έτυχε να μείνει ανάπηρος» είχε δηλώσει. «Μια βόμβα μου στέρησε το όνειρο των Ολυμπιακών, μου ξύπνησε όμως το όνειρο των Παραολυμπιακών Αγώνων. Μου άρεσε να ονειρεύομαι όταν είχα δύο πόδια, θα κάνω το ίδιο τώρα που έχω ένα». 

Ads

«Είμαι παθιασμένος με αυτό που κάνω. Το έκανα από μικρό παιδί και ευτυχώς μου δίνεται η ευκαιρία να το κάνω και τώρα, εδώ, στην δεύτερη πατρίδα μου, την Ελλάδα: να κολυμπάω. Το μπάσκετ με καρότσι είναι πιο δύσκολο, τουλάχιστον για μένα, ενώ η κολύμβηση σου χαρίζει αυτό που θέλει κάθε άνθρωπος: ελευθερία» εξήγησε. 

Όσον αφορά στην εμπειρία της Φλόγας, ο Αλ Χουσεΐν δεν έκρυψε ότι «την κουβάλησα για όλους τους πρόσφυγες. Για τους Σύρους, αλλά και για τους Έλληνες που αγαπάω τόσο πολύ. Έχουν πολλές ομοιότητες οι Έλληνες με τους Σύρους. Και οι δύο λαοί ξέρουν να εκτιμούν και να προσφέρουν. Αυτό είναι το σημαντικό».

Τώρα το όνειρα του Ιμπραχίμ Αλ Χουσείν έγινε πραγματικότητα. Θα συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς του Ρίο, στα 50 και 100μ. ελεύθερο κατηγορίας S10. Στα ίδια αγωνίσματα είχε «πέσει» και πριν από μερικούς μήνες, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης Αθλητών με Αναπηρία, όπου συμμετείχε εκτός συναγωνισμού.

image

Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο την επίσημη πρόταση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και χθες ανακοίνωσε ότι δυο πρόσφυγες ένας άνδρας και μια γυναίκα θα συμμετάσχουν στους Αγώνες του Ρίο (7-18 Σεπτεμβρίου). 

«Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Παρολυμπιακής Επιτροπής, προτείναμε στην IPC τη δημιουργία μιας ομάδας προσφύγων στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Το αίτημά μας, από την πρώτη στιγμή έτυχε θερμής αντιμετώπισης και μόλις σήμερα η IPC ανακοίνωσε πως δύο αθλητές θα συμμετέχουν στους Αγώνες, μεταξύ αυτών και ο Αλ Χουσείν που ζει, εργάζεται και γυμνάζεται στην Ελλάδα. Νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση που η πρότασή μας θα πάρει σάρκα και οστά στο Ρίο. Όπως νιώθουμε τεράστια ικανοποίηση που ένα δικό μας παιδί, ο Αλ Χουσείν, θα μπορέσει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Φουντουλάκης. «Μάλιστα η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή από το φθινόπωρο θα τρέξει πρόγραμμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης προσφύγων με αναπηρία ώστε να συμμετάσχουν σε Παραολυμπιακά Αθλήματα». 

Εκτός του Ιμπραχίμ Αλ Χουσείν, στους Αγώνες του Ρίο θα συμμετέχει και η Σαχράντ Νασαγπούρ, που κατάγεται από το Ιράν και μένει στις ΗΠΑ. Θα λάβει μέρος στη δισκοβολία F37.

Να θυμίσουμε ότι είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων που θα συμμετάσχει «η ομάδα των προσφύγων» με την ένδειξη Ανεξάρτητοι Παραολυμπιακοί Αθλητές (IPA). Η ομάδα θ’ αγωνιστεί υπό την Παραολυμπιακή σημαία, ενώ θα παρελάσουν πρώτοι στην τελετή έναρξης που θα γίνει την 7η Σεπτεμβρίου.