«Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν» έλεγε ο αείμνηστος Μανώλης Ρασούλης, μία φράση από ένα σπουδαίο τραγούδι, που όμως στο διάβα του χρόνου, ταιριάζει σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις.

Ads

Όλα τα κανάλια, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, το αθλητικογράφοι και γενικώς όλα τα M.M.E, απασχολήθηκαν πάνω από τουλάχιστον 6 ώρες (και συνεχίζουν), με τη σημερινή σύσκεψη στα γραφεία της ΕΠΟ, με τη συμμετοχή των έξι ομάδων που συμμετέχουν στα φετινά playoffs της Super League.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Μπαλτάκος, ο αρχιδιαιτητής Άγγλος Στιβ Μπένετ και οι κ.κ. Βαγγέλης Μαρινάκης (Ολυμπιακός), Δημήτρης Μελισσανίδης (ΑΕΚ), Γιάννης Αλαφούζος (Παναθηναϊκός), Μάκης Γκαγκάτσης (ΠΑΟΚ, ενώ ο Ιβάν Σαββίδης συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης), Τάκης Μπιλιρής (Άρης) και Αχιλλέας Μπέος (Βόλος).

Τη σύσκεψη είχε συγκαλέσει ο κ. Μπένετ, μετά από τις απαράδεκτες διαιτησίες ξένων ρέφερι, με τελευταίες αυτές των ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός και Άρης-ΠΑΟΚ και τη θύελλα διαμαρτυριών που ξεσήκωσαν.

Ads

Τελικά το αποτέλεσμα της κρίσιμης σύσκεψης των ισχυρών ανθρώπων του ελληνικού ποδοσφαίρου, για το μέλλον του φετινού πρωταθλήματος, φαίνεται πως είναι ότι άπαντες συμφώνησαν ότι… διαφωνούν. Στη διάρκεια της συνάντησης δεν έλειψαν οι εντάσεις, αφού αρκετές φορές ανέβηκαν οι τόνοι και οι φωνές ακούγονταν μέχρι έξω από τα γραφεία της ομοσπονδίας, στο Γουδί.

Η ανταμοιβή δε των δημοσιογράφων, που περίμεναν με τις ώρες για το ρεπορτάζ και την ενημέρωση του κοινού, ήταν ωραιότατες ατάκες «σεβασμού» και «επιπέδου», όπως: «Όλα τα σκατά είναι μαζεμένα» του Β. Μαρινάκη, «δεν έχουμε τίποτα να πούμε» Δ. Μελισσανίδης, ή του προέδρου της ΕΠΟ κ. Μπαλτάκου, που σε ερώτηση για το πότε θα τελειώσει η σύσκεψη (ήταν ήδη πάνω από τρεις ώρες), αυτός απάντησε: «γιατί έχετε κανονίσει κάποιο ραντεβού;».

Μετά το τέλος της σύσκεψης είχαμε ένα μπαράζ με δηλώσεις συμμετεχόντων, διαρροές κύκλων, tweet κλπ… που έχουν κοινό παρανομαστή την εμμονή όλων στις θέσεις τους και τη μη λήψη καμίας απόφασης, ώστε να ολοκληρωθούν χωρίς ακρότητες και βία τα playoffs.

Μόνο ευχές, αλληλοκατηγορίες και επικοινωνιακό μπαράζ των επιτελείων, ώστε να κερδηθούν οι εντυπώσεις για την κάθε ομάδα.

Και για μη λείπει «ο Μάρτης απ’τη σαρακοστή», ο υφυπουργός αθλητισμού κ. Αυγενάκης έκανε μία ανάρτηση πριν τη συνάντηση, όπου δήλωνε: «Η ομαλή διεξαγωγή των play off είναι αδιαπραγμάτευτη. Για τη διοργάνωσή τους η Πολιτεία διασφαλίζει όσα ο εποπτικός της ρόλος επιτάσσει, σε συνεργασία με τις ΠΑΕ. Αναμένουμε & από ΚΕΔ/ΕΠΟ να εξασφαλίσει τους καλύτερους διαιτητές για την ολοκλήρωση του συναρπαστικού πρωταθλήματος».

Δηλαδή κυνικό δούλεμα, επανάληψη ανούσιων ή στην καλύτερη περίπτωση αυτάρεσκων και δίχως ίχνος σοβαρότητας δηλώσεων και όπως όλη η Ελλάδα, έτσι και το ποδόσφαιρο…πάει στον αυτόματο….

Θα ήταν παράδοξο βέβαια να συνέβαινε κάτι διαφορετικό, σε μία παρακμάζουσα χώρα, να ακμάζει το ποδόσφαιρο και μάλιστα το επαγγελματικό.

Το φετινό πρωτάθλημα της Ά Εθνικής, αν ήμασταν στοιχειωδώς ένα κανονικό κράτος, θα ήταν το «μάνα εξ ουρανού», το εφαλτήριο για ένα νέο ξεκίνημα προς βελτίωση, άνοδο της συνολικής άξιας του «προϊόντος» και πορείας προς διεξαγωγή σύγχρονων και προηγμένων προδιαγραφών εγχώριων διοργανώσεων.

Κι αυτό γιατί πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, τέσσερις ομάδες διεκδικούν τον τίτλο και από την αρχή πρωταθλήματος είχαμε πρωτόγνωρο ανταγωνισμό, ειδικά στην κορυφή.

Το γεγονός αυτό βέβαια, χρησιμοποιείται ως επιχείρημα από πλευράς της ΑΕΚ κυρίως (που ελέγχει την ΕΠΟ), για να μην γίνει κάτι να αλλάξει αυτή η τοξική κατάσταση και τουλάχιστον να κάνει καλύτερα τη δουλειά της η ΚΕΔ στην επιλογή των ξένων διαιτητών.

Ο Ολυμπιακός που είναι στην «απ’ έξω», έχει κηρύξει ανοιχτό πόλεμο στην ΕΠΟ, τον πρόεδρο της και τον Μπένετ και ζητά παραιτήσεις, θεωρώντας πως υπάρχει αλλοίωση πρωταθλήματος.

Το καταπληκτικό της ιστορίας είναι ότι, αν κάποιος δεν ζούσε τα τελευταία τριάντα χρόνια στην Ελλάδα και διάβαζε δηλώσεις ή ανακοινώσεις όλων αυτών, θα έδινε δίκαιο στο καθένα.

Γιατί και ο Ολυμπιακός έχει δίκαιο σε πολλά που καταγγέλλει (για την απαράδεκτη ΕΠΟ, την επαγγελματική διαιτησία, την ολιστική μελέτη κλπ), μόνο που δεν μπορεί να πείσει τη φίλαθλη κοινή γνώμη, γιατί τόσα χρόνια που είχε αυτός την ομοσπονδία υπό την επιρροή του (τον απόλυτο έλεγχο), τα έβρισκε όλα ωραία και καλά καμωμένα.

Είναι απίστευτο αλλά αν οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, που όλους τους είναι κορυφαίοι και πετυχημένοι επιχειρηματίες, εφάρμοζαν στο ποδόσφαιρο το 10% όσων πράττουν στις δουλειές τους, θα είχαμε ανεπτυγμένο πρωτάθλημα, ισχυρές ομάδες με δυναμική παρουσία στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και σχετικά υγιές περιβάλλον στα γήπεδα και την ανταγωνιστικότητα.

Για παράδειγμα έχετε ακούσει ποτέ τον κ. Μαρινάκη, ή τον κ. Μελισσανίδη να εκφράζονται δημόσια στον επιχειρηματικό τους βίο, με ύφος και λέξεις που χρησιμοποιούν στο ποδόσφαιρο;

Έχετε δει ή ακούσει όλους τους ισχυρούς Έλληνες παράγοντες, να συμπεριφέρονται με τον αγοραίο και πεζοδρομιακό τρόπο που εκφράζονται ή πράττουν εντός, απέναντι στην UEFΑ τη FIFA και τους εκπρόσωπους τους; ΠΟΤΕ !

Γιατί απλά εκεί δεν «τους παίρνει». Εδώ βρίσκουν και τα κάνουν, καθώς ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ, πολιτεία, αρμόδιο υπουργείο, δικαιοσύνη (αθλητική και μη), Μ.Μ.Ε και γενικώς οι έχοντες την ευθύνη της τήρησης των νόμων και κανονισμών, είναι ανίσχυροι ή φοβούνται να κάνουν τα αυτονόητα.

Συνεπώς ένα ακόμη θλιβερό και συνάμα πληκτικό επεισόδιο, του κακόγουστου σίριαλ «Ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο» που παίχτηκε σήμερα, είχε το ίδιο ακριβώς τέλος.

Όλα αυτά βέβαια πυροδοτούν μία ανησυχητικά αυξανόμενη οπαδική βία, που λαμβάνει χώρα κυρίως εκτός γηπέδων με νεκρούς, τραυματίες, φοβισμένους και ταπεινωμένους ανθρώπους, γεγονός που δεν συγκινεί ιδιαίτερα κανέναν και μακάρι να μη συμβεί κάποια τραγωδία (σύνηθες στον τόπο μας), ώστε να γίνει κάτι και να «ανακαλύψουμε εκ νέου την … Ακρόπολη».

Δυστυχώς αυτοί που ευθύνονται για την κατάντια του ποδοσφαίρου μας, ήταν ουσιαστικά οι παρόντες (οι περισσότεροι συν τον κ. Αυγενάκη) στη σημερινή πολυδιαφημισμένη σύσκεψη, που σημαίνει πως είναι μάλλον απίθανο να περιμένουμε να διορθώσουν αυτή την άρρωστη κατάσταση, αυτοί που τη δημιούργησαν.