Στοιχεία με τα οποία απειλούν να…. τινάξουν στον αέρα το παγκόσμιο ποδόσφαιρο αποκάλυψαν Ρώσοι χάκερς, που υποστηρίζουν ότι πολλά μεγάλα ονόματα είχαν κάνει χρήση ντόπινγκ πριν και κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ του 2010.

Ads

Οι Fancy Bears, που είχαν αποκαλύψει αντίστοιχες υποθέσεις στο χώρο του αθλητισμού και κατά το παρελθόν, αποκάλυψαν μια λίστα με στοιχεία για παίκτες που φέρονται να είχαν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών για θεραπευτικούς σκοπούς στο Μουντιάλ του 2010, στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής.

Στη λίστα περιλαμβάνονται και τα ονόματα τριών Ελλήνων παικτών των: Γιώργου Τζαβέλλα, Παντελή Καπετάνου αλλά και τον Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση (Νέα Ζηλανδία). Πάντα σύμφωνα με τους Fancy Bears, ο Γιώργος Τζαβέλλας έκανε χρήση Betamethasone, ενώ ο Παντελής Καπετάνος Celestone.

Στη λίστα υπάρχουν κορυφαία ονόματα του ποδοσφαίρου, όπως οι Κάρλος Τέβες, Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν, Ντιρκ Κάουτ, Γκάμπριελ Χάιντσε, Ντιέγκο Μιλίτο, Βάλτερ Σάμουελ, Μάριο Γκόμεζ, Βιντσέντζο Ιακουίντα, Μάριο Καμορανέζι και Κρίστιαν Τρες.

Ads

Η ομάδα δημοσίευσε συνολικά τρία έγγραφα από επίσημους φορείς του ποδοσφαίρου, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αναφέρονται σε δεκάδες κρούσματα ντόπινγκ το 2015 και το 2016 αντίστοιχα. Φέρουν, μάλιστα, και την σφραγίδα της WADA, αλλά δεν να αναφέρουν ονόματα. 

Το τρίτο έγγραφο τιτλοφορείται «TUE and DoU Overview for the 2010 FIFA World Cup South Africa» κι αναφέρεται στο παγκόσμιο κύπελλο της Νότιας Αφρικής το καλοκαίρι του 2010. 

Σε αυτό αποκαλύπτονται ονόματα, 25 συνολικά, οι οποίοι φέρονται να είχαν εξασφαλίσει άδεια για να κάνουν χρήση στεροειδών ή άλλων απαγορευμένων ουσιών, ως μέρος θεραπείας, ανάμεσά τους και οι Γιώργος Τζαβέλλας και Παντελής Καπετάνος.

Oι χάκερ ισχυρίζονται πως έχουν στα χέρια τους και άλλα στοιχεία, τα οποία θα βγάζουν σταδιακά στην επιφάνεια. Οι Fancy Bears είχαν αποκαλύψει το 2016 στοιχεία για συστηματικό ντόπινγκ Ρώσων αθλητών, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν μαζικά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

«Οι ποδοσφαιριστές και οι παράγοντες ομόφωνα διαβεβαιώνουν ότι στο άθλημά τους δεν υπάρχει ντόπινγκ. Η ομάδα μας παρέλαβε αυτά τα πολυάριθμα στοιχεία ως πρόκληση και τώρα θα αποδείξουμε ότι λένε ψέματα» αναφέρει το μήνυμα των Fancy Bears.

Τι απαντά ο Παντελής Καπετάνος

Όπως δήλωσε ο ποδοσφαιριστής στην εκπομπή «Αποκάλυψη τώρα» του Sport-fm, «ενώ ετοιμαζόμουν για προπόνηση, ενημερώθηκα για αυτό το πράγμα και πραγματικά έπεσα από τα σύννεφα. Αυτό που συνέβη δυσφημεί το όνομά μου, δεν ξέρω πώς βγήκε αυτό το πράγμα, για αυτό ήθελα να μιλήσω και να ξεκαθαρίσω τη θέση μου.

Λένε ότι είναι κάποια ουσία που πήρα για θεραπευτικούς λόγους, όπως το Βολταρέν για παράδειγμα. Έχω περάσει πάνω από 10 φορές από έλεγχο ντόπινγκ στη ζωή μου, όταν αγωνιζόμουν στο Τσάμπιονς Λιγκ οι έλεγχοι ήταν πολύ σοβαροί και αυστηροί, έρχονταν απροειδοποίητα στο σπίτι σου και σε τσέκαραν».

«Σε ολόκληρη την καριέρα μου δεν έχω πάρει ποτέ τίποτα απαγορευμένο, όταν πηγαίνεις για έλεγχο ντόπινγκ σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο δηλώνεις τα πάντα. Δεν θυμάμαι αν είχα πάρει κάτι θεραπευτικό εκείνη την εποχή, πάνε επτά χρόνια, το μόνο που θυμάμαι είναι ότι είχα ένα ένα θέμα με τη μέση μου αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πώς προέκυψε αυτό το ζήτημα. Το μόνο που έχω πάρει χωρίς συνταγή γιατρού είναι Βολταρέν, όταν περνάς από έλεγχο ντόπινγκ δηλώνεις τα πάντα. Δεν θυμάμαι καν αν είχα περάσει από κάποιον έλεγχο ντόπινγκ εκείνη την εποχή.

Την συγκεκριμένη στιγμή δεν έχω κλείσει ακόμα σε κάποια ομάδα και ελπίζω αυτή η υπόθεση να μην μου δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα, δεν έχω πάρει ποτέ καμία απαγορευμένη ουσία στη ζωή μου και θα ήθελα να το γνωρίζουν όλοι αυτό. Έφτασα κοντά στο να μεταγραφώ σε ελληνικό σύλλογο προσφάτως, η μεταγραφή χάλασε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή μέσα στα γραφεία της ΠΑΕ, οπότε συνεχίζω την αναζήτησή μου».