Με γκολ του Μαροκινού στο 23’ ο Ολυμπιακός άλωσε την άδεια Τούμπα 0-1 και πλέον βρίσκεται αγκαλιά με το Πρωτάθλημα. Κακός, αργός κι αναποτελεσματικός ο ΠΑΟΚ έδειξε πως χρειάζεται πολύ δουλειά. Ακυρώθηκε γκολ του Ελ Αραμπί στο 7’ ως οφ σάιντ.

Ads

Τα πλάνα των προπονητών

H χρησιμοποίηση του Βιεϊρίνια στο αριστερό άκρο της άμυνας αντί του τιμωρημένου Γιαννούλη δεν αποτέλεσε έκπληξη από τον Αμπέλ Φερέιρα. Αντιθέτως, οι επιλογές των Μπίσεσβαρ, Ελ Καντουρί και Άκπομ μεσοεπιθετικά είχαν το συγκεκριμένο στοιχείο. Μια ενδεκάδα πιο κοντά στην αντίστοιχη του αγώνα Κυπέλλου ανάμεσα στις δύο ομάδες και λιγότερο σ’ αυτήν του Πρωταθλήματος της κανονικής περιόδου, στο 4-2-3-1 πλέον.

Ο Πέδρο Μαρτίνς δεν προχώρησε σε εκπλήξεις σε ό, τι αφορά το αρχικό σχήμα και μάλιστα χρησιμοποίησε την ίδια ενδεκάδα με το τελευταίο επίσημο παιχνίδι των “ερυθρόλευκων” απέναντι στη Γουλβς. Ο Βαλμπουενά ξεκίνησε κανονικά, όπως αναμενόταν, αν και δεν έλαβε μέρος στην τελευταία προπόνηση της Παρασκευής. Ο Σα ξεκίνησε κάτω από τα δοκάρια, Ομάρ και Τσιμίκας βρέθηκαν στα άκρα της άμυνας και οι Σεμέδο και Μπα στο κέντρο της. Τριάδα στα χαφ ήταν οι Μπουχαλάκης, Γκιλιέρμε και Καμαρά, ενώ μεσοεπιθετικά επιχείρησαν οι Μασούρας, Βαλμπουενά και Ελ Αραμπί.

Ads

Η ισορροπία κράτησε λίγο και το ακυρωθέν γκολ έκανε τη διαφορά

Στο πρώτο ματς που διεξήχθη στην Τούμπα μετά την καραντίνα, όλα κύλησαν βάσει πρωτοκόλλου με την υγεία όλων να αποτελεί τη βασική προτεραιότητα. Μετά και την τήρηση του ενός λεπτού σιγής οι δύο ομάδες μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο στηριζόμενες στα βασικά τους χαρακτηριστικά. Ο μεν ΠΑΟΚ αποζητούσε ψυχολογία για να δημιουργήσει παιχνίδι, να φτάσει στην αντίπαλη εστία και να πιστέψει στις δυνατότητές του.

Την ίδια στιγμή όμως ο Ολυμπιακός είχε την αυτοπεποίθηση από τη φετινή του πορεία, τη συμπαγή έως αδιαπέραστη μεσαία του γραμμή και την αποτελεσματικότητα του Ελ Αραμπί. Μέχρι το 7’ αμφότερες έδειχναν μια προσπάθεια να δει η μία την άλλη κατά πόσο διαφορετική θα εμφανιζόταν σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Ωστόσο στο συγκεκριμένο λεπτό, σε φάση που ξεκίνησε από στημένη μπάλα, ο Ελ Αραμπί σκόραρε όμως η – για πρώτη φορά στην ιστορία των πλέι οφ – χρήση του VAR με γραμμή έδειξε πως ο Μαροκινός βρισκόταν σε αντικανονική θέση με συνέπεια το γκολ να μη μετρήσει. Αυτό που μέτρησε όμως ήταν στην ψυχολογία καθώς από το συγκεκριμένο σημείο και μετά οι «Ερυθρόλευκοι» πήραν την κατοχή, έδειξαν αυτοπεποίθηση κι ήλεγξαν τον ρυθμό του αγώνα.

Στο 21’ φάουλ του Βιεϊρίνια κοντά στην πλαϊνή γραμμή στον Ομάρ. Από την εκτέλεση αυτού η μπάλα απομακρύνεται αρχικά, ο Πορτογάλος αρχηγός του «Δικεφάλου» αποπειράθηκε να βγάλει την μπροστινή πάσα γι’ αντεπίθεση αλλά έστειλε την μπάλα πάνω στον Βαλμπουενά. Ο Γάλλος έβγαλε εξαιρετική παράλληλη σέντρα κι ο Ελ Αραμπί μπροστά από τον Μιχάι νίκησε τον Πασχαλάκη για το 0-1.

Μίσιτς και Μαουρίσιο έμειναν μακριά από τον καλό τους εαυτό ενώ ελάχιστη ήταν κι η βοήθεια που πήραν από τη μεσοεπιθετική γραμμή, παρουσιάζοντας ένα ασύνδετο σύνολο. Ούτε η αμοιβαία αλλαγή θέσεων ανάμεσα σε Μπίσεσβαρ κι Ελ Καντουρί απέφερε κάτι καλύτερο. 

ΠΑΟΚ (Αμπ. Φερέιρα) (4-2-3-1): Πασχαλάκης, Μάτος (73’ Σοάρες), Μιχάι, Βαρέλα, Βιεϊρίνια (σ.σ. αρχηγός), Μίσιτς, Μαουρίσιο (74’ Εσίτι), Λημνιός, Μπίσεσβαρ (68’ Πέλκας), Ελ Καντουρί (68’ Σφιντέρσκι), Άκπομ (74’ Τζόλης).

Ολυμπιακός (Π. Μαρτίνς) (4-3-3): Σα, Ομάρ (σ.σ. αρχηγός), Μπα (75’), Σεμέδο, Τσιμίκας, Καμαρά (84’ Γκασπάρ), Μπουχαλάκης, Γκιγέρμε, Μασούρας (71’ Ραντζέλοβιτς), Ελ Αραμπί (84’ Χασάν), Βαλμπουενά (83’ Φορτούνης).  

Πηγή: Novasports.gr