Αποφασισμένος να διακόψει τόσο το Κύπελλο, όσο και το Πρωτάθλημα εμφανίζεται ο υφυπουργός  Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, μετά τα χθεσινά σοβαρά επεισόδια στην Τούμπα, που είχαν ως αποτέλεσμα την οριστική διακοπή του ματς μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού στο 89ο λεπτό. Μετά το χάος που επικράτησε στο γήπεδο των δικεφάλων της Θεσσαλονίκης, η αστυνομία προχώρησε σε 15 συλλήψεις, ενώ ο ΠΑΟΚ κινδυνεύει με βαριά καμπάνα.

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μια από τα ίδια: Οριστική διακοπή στο ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός [Βίντεο]

Πώς η Τούμπα από γήπεδο έγινε ρινγκ

Ενώ το σκορ ήταν 2-1 υπέρ του Ολυμπιακού, στο 85ο λεπτό ο Στέφανος Καπίνο, τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, ανέτρεψε τον Μακ εντός περιοχής, ωστόσο ο διαιτητής έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ διαμαρτυρήθηκαν έντονα, ενώ ο Μακ φέρεται να έβρισε και να έφτυσε τον βοηθό διαιτητή Μήτσιο που βρισκόταν στην τελική γραμμή, δίπλα στο τέρμα, και μπροστά στον οποίο σημειώθηκε η επίμαχη φάση. Ο διαιτητής Παππάς απέβαλε τον Μακ και αμέσως οι οπαδοί εκτόξευσαν φωτοβολίδες εντός του αγωνιστικού χώρου.

Ads

Οι παίκτες των φιλοξενούμενων και οι διαιτητές αποχώρησαν από τον αγωνιστικό χώρο. Μετά από διαβουλεύσεις περίπου 20 λεπτών οι παίκτες και των δύο ομάδων επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο, ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, αυτό ήταν προσωρινό. Όταν η διαιτητική ομάδα έκανε την εμφάνισή της στο γήπεδο, νέα αντικείμενα έπεσαν στον αγωνιστικό χώρο και ακολούθησε εισβολή οπαδών του ΠΑΟΚ. Οι παίκτες έδωσαν τη θέση τους στις διμοιρίες των ΜΑΤ και το παιχνίδι διακόπηκε οριστικά και κατοχυρώθηκε υπέρ του Ολυμπιακού με 3-0, όπως ορίζει ο κανονισμός.

Τα όσα ακολούθησαν μετέτρεψαν το ποδοσφαιρικό γήπεδο της Τούμπας σε ρινγκ. Συγκρούσεις σώμα με σώμα μεταξύ οπαδών και αστυνομικών και φωτιές στις εξέδρες. Επεισόδια εντός και εκτός γηπέδου και μία αστυνομία με δακρυγόνα και γκλομπς να προσπαθεί να ελέγξει το πλήθος.

image

Μπλόκο σε Κύπελλο και Πρωτάθλημα

Τα νέα έκτροπα στη Θεσσαλονίκη φαίνεται να είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στο υπουργείο Αθλητισμού.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, φαίνεται να έχει την πρόθεση να διακόψει πρωτάθλημα και Κύπελλο, όπως αυτό έγινε γνωστό από την επιστολή που απέστειλε σήμερα σε ΕΠΟ και ΔΕΑΒ ζητώντας τη γνωμοδότησή τους για το αν συντρέχουν λόγοι να το πράξει.

Στο μεταξύ, ο πρώτος αγώνας της δεύτερης σειράς των ημιτελικών, ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ αναβλήθηκε λόγω των επεισοδίων.

Θα θέσει επίσης το θέμα στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Η ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού:

«Μετά τα χθεσινά επεισόδια στον ποδοσφαιρικό αγώνα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός για το Κύπελλο Ελλάδος, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, ενεργώντας σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του ν. 4326/15, απέστειλε σήμερα το πρωί προς την Ε.Π.Ο. και τη Δ.Ε.Α.Β. έγγραφο με το ακόλουθο περιεχόμενο:

Έπειτα από τα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα κατά τη χθεσινοβραδινή (02-03-2016) αναμέτρηση μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος, διοργανώτρια αρχή του οποίου είναι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ζητάμε την κατά το άρθρο1 παρ.3 του ν.4326/2015 γνώμη σας, εντός της ημέρας και το αργότερο μέχρι τις 16.00 μμ  – ενόψει και της επικείμενης (03-03-2016, ώρα 19.30 μμ) αναμέτρησης ΑΕΚ-Ατρόμητος για τα ημιτελικά του θεσμού – προκειμένου να εξεταστεί εάν και κατά πόσο συντρέχουν οι λόγοι για την έκδοση της προβλεπόμενης στην ανωτέρω διάταξη απόφασης του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού περί διακοπής της εν λόγω διοργάνωσης».

ΕΠΟ: Ως εδώ και μη παρέκει με πολιτικά τερτίπια και επιδιώξεις

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΠΟ και πήρε θέση για τα επεισόδια στην Τούμπα, αναφέροντας ακόμα πως δεν θα επιτρέψει πολιτικά τερτίπια και επιδιώξεις που μπορούν να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα, αφήνοντας αιχμές για τον Ιβάν Σαββίδη, του ΠΑΟΚ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις ακραίες και αδικαιολόγητες αντιδράσεις βίας που εκδηλώθηκαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την οριστική διακοπή Κυπέλλου ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού.

Η ΕΠΟ θα καταλογίσει την ευθύνη που αναλογεί στους αξιωματούχους του αγώνα, όπως οι ποδοσφαιρικοί κανονισμοί επιβάλλουν. Δεν προτίθεται όμως να επιτρέψει περαιτέρω την εμπλοκή του ποδοσφαίρου σε παιχνίδια και επιδιώξεις που υπερβαίνουν τις ποδοσφαιρικές αντιπαραθέσεις εντός του γηπέδου και επιχειρούν να φορτώσουν στην πλάτη του αθλήματος τις παθογένειες μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Ως εδώ και μη παρέκει με πολιτικά τερτίπια και επιδιώξεις που μπορούν να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα στη χώρα στο όνομα δήθεν ποδοσφαιρικών συμφερόντων. Στην κατεύθυνση αυτή η ΕΠΟ θα πάρει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να ενημερώσει την ποδοσφαιρική οικογένεια και είναι στη διάθεση οποιουδήποτε πραγματικά ενδιαφέρεται για το μέλλον του αθλήματος για κοινές πρωτοβουλίες».

image

Πολλές προσαγωγές, 15 συλλήψεις

Συνολικά δεκαπέντε άτομα συνελήφθησαν για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στον ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό για το Κύπελλο Ελλάδος. Πρόκειται για άτομα, ηλικίας 16 έως 39 ετών.

Δώδεκα εξ αυτών συνελήφθησαν για συμμετοχή στα επεισόδια που οδήγησαν στην οριστική διακοπή της αναμέτρησης, ενώ οι υπόλοιποι 3 είχαν συλληφθεί πριν την έναρξη του αγώνα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους περιλαμβάνει κατά περίπτωση τα αδικήματα της αθλητικής βίας, της πρόκλησης σωματικής βλάβης, της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της κατοχής φωτοβολίδων, όπως επίσης παραβάσεις περί εκρηκτικών κ.ά.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Καμπάνα αλά Θύρα 13 περιμένει τον ΠΑΟΚ

Με αφαίρεση τουλάχιστον τριών βαθμών, που μπορεί να φτάσει και -6, εξοντωτικό πρόστιμο (ακόμη και πάνω από 150.000 ευρώ) και ποινή τιμωρίας της έδρας ακόμη και για περισσότερες από τρεις αγωνιστικές κινδυνεύει ο ΠΑΟΚ. Η διακοπή του αγώνα σύμφωνα με το άρθρο 42 του ΚΑΠ προβλέπει -3 βαθμούς «εκτός από τις άλλες συνέπειες που υφίσταται σύμφωνα με το φύλλο αγώνα».

Κι επειδή οι «άλλες συνέπειες από το φύλλο αγώνα» προβλέπουν επίσης -3 βαθμούς, δεν αποκλείεται η αφαίρεση να γίνει αθροιστικά και όχι σωρευτικά, όπως σημειώνει το sport24.gr. Δηλαδή -3 για την διακοπή του αγώνα και -3 για τα πειθαρχικά παραπτώματα, δηλαδή την είσοδο των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο ή τα επεισόδια εφόσον χαρακτηριστούν «εκτεταμένα».

Το σίγουρο είναι ότι ο ΠΑΟΚ θα τιμωρηθεί τουλάχιστον με τρεις βαθμούς.

Όσον αφορά τις παραβάσεις του πειθαρχικού κώδικα. Αυτές είναι:

Η είσοδος οπαδών στον αγωνιστικό χώρο που συνεπάγεται οριστική διακοπή του αγώνα σύμφωνα με το άρθρο 15, παράγραφος 4β. «χωρίς προηγούμενη προηγούμενη προειδοποίηση» και προβλέπει αφαίρεση τριών βαθμών. Αν έχουν σημειωθεί φθορές πρόστιμο από 70-150.000 ευρώ και 2-4 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών.

Το ποτήρι στον Μάρκο Σίλβα προβλέπει πρόστιμο από 9-25.000 ευρώ για αντικείμενο «που δεν είναι πρόσφορο να προκαλέσει σωματική βλάβη προσώπου που βρίσκεται νόμιμα στον αγωνιστικό χώρο».

Η ρίψη αντικειμένων και φωτοβολίδων καμπύλης τροχιάς σύμφωνα με το άρθρο 15, παράγραφος 3β. στοιχεία β’, γ’, δ’, ε’ και στ’ προβλέπει πρόστιμα από 10.000 μέχρι και 100.000 ευρώ. Εφόσον τα επεισόδια χαρακτηριστούν «εκτεταμένα» προβλέπεται -3, πρόστιμο μέχρι 150.000 ευρώ και ποινή έδρας μέχρι τρεις αγωνιστικές.

Το γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες της ντροπής

Οι εικόνες της ντροπής από το γήπεδο της Τούμπας δεν πέρασαν στα ψιλά του ξένου Τύπου.

Κάποιοι ενδεικτικοί τίτλοι:

BBC: «Η βία προκάλεσε την διακοπή του ημιτελικού του ελληνικού Κυπέλλου»

DailyMail: «Οπαδοί του ΠΑΟΚ εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους επειδή δεν τους δόθηκε καθαρό πέναλτι κόντρα στον Ολυμπιακό για το ελληνικό Κύπελλο».

SBS: «Ο ΠΑΟΚ αποσύρεται από το Κύπελλο μετά την διακοπή του αγώνα».

Bild: «Φωτοβολίδες και εισβολή. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ διασφάλισαν την διακοπή»

Thebiglead: «Ελληνικό ματς Κυπέλλου διακόπηκε όταν οι χούλιγκαν πέταξαν φωτοβολίδες στον αγωνιστικό χώρο»

Futbol.as: «Το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός για το Κύπελλο διακόπηκε για λόγους ασφαλείας»

DN: «Το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός διακόπηκε ύστερα από εισβολή στον αγωνιστικό χώρο»