Αναμφίβολα ο Παναιτωλικός είναι η ομάδα του Ιανουαρίου, αφού μετά τις απίστευτες εκτός έδρας νίκες του κόντρα σε ΑΕΚ (πρωτάθλημα) και Ολυμπιακό στο Κύπελλο πήρε μεγάλο διπλό στο Ηράκλειο επικρατώντας 4-2 του ΟΦΗ, για την 19η αγωνιστική της Super League 1, σε ένα πολύ συναρπαστικό ματς που είχε σασπένς έως το φινάλε.

Ads

Αυτή ήταν η πρώτη νίκη της ομάδας του Αγρινίου στην έδρα των Κρητικών μετά από δέκα διαδοχικές ανεπιτυχείς προσπάθειες.

Η ομάδα του Γιάννη Αναστασίου άντεξε στην πίεση του ΟΦΗ που έκανε σχεδόν τριάντα τελικές και είχε χαμένο πέναλτι στο 81′ με τον Νέιρα, με τον Νίκο Νιόπλια να βάζει όλους τους επιθετικούς που είχε για να πάρει έστω ένα βαθμό αλλά να μην τα καταφέρνει.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και στις δύο ομάδες που προσφέρουν ποιότητα και δημιούργησαν παρά την βροχή ένα ματς που δεν ήθελες να τελειώσει. Με τον Παναιτωλικό να ανεβαίνει πολύ στη βαθμολογία και να κοιτάζει πλέον την εξάδα παρά να ανησυχεί για υποβιβασμό.

Ads

Ο Νίκος Νιόπλιας παρέταξε τον ΟΦΗ με σύστημα 4-3-3. Ο Βάτερμαν υπερασπίστηκε την εστία, με τους Μπαλογιάννη, Διαμαντή, Βούρο και Μαρινάκη να αποτελούν την αμυντική τετράδα. Ο Μεγιάδο ήταν το «εξάρι», με τους Τοράλ και Ντε Γκουζμάν να ξεκινούν μπροστά του. Ο Νέιρα ξεκίνησε στο αριστερό άκρο της επίθεσης, ο Τσιλιανίδης στο δεξί και ο Λάμπρου στην κορυφή.

Από την άλλη, ο Γιάννης Αναστασίου επέλεξε σύστημα 4-2-3-1, με τον Μελίσσα κάτω από τα δοκάρια και τους Λούι, Μαλή, Κορνέλιους και Χουχούμη στην τετράδα της άμυνας. Στο κέντρο μπήκαν οι Φλόρες και Αντούνες, ο οποίος αντικατέστησε τον Μάρτεσον που αισθάνθηκε ενοχλήσεις στον προσαγωγό λίγο πριν τη σέντρα. Μεντόσα και Μόρσεϊ ξεκίνησαν στα άκρα της επίθεσης, ο Μπαρμπόσα σε ρόλο δεκαριού και ο Καρέλης στην κορυφή της επίθεσης.

Από την αρχή το ματς είχε ρυθμό, με τον Παναιτωλικό να κερδίζει πέναλτι σε μαρκάρισμα του Μαρινάκη στον Μόρσεϊ και τον Μεντόσα να κάνει το 0-1 με δεύτερη προσπάθεια, καθώς η εκτέλεση του πέναλτι αποκρούστηκε αρχικά από τον Βάτερμαν.

Ο ΟΦΗ προσπάθησε να συνέλθει και να πιέσει, είχε κάποιες ευκαιρίες, αλλά και ο Παναιτωλικός ήταν απειλητικός όποτε έβγαζε αντεπιθέσεις. Στο 42′ οι γηπεδούχοι έφτασαν στην ισοφάριση (1-1) με τον Νέιρα να πλασάρει τον Μελίσσα, καθώς η μπάλα έφτασε στα πόδια του μετά την μπαλιά του Βούρου και την (άθελά του) παρέμβαση του Φλόρες.

Η ισοφάριση του ΟΦΗ μετά την πίεση που είχε ασκήσει έφερε χαλάρωση, ο Παναιτωλικός κέρδισε φάουλ, ο Μπαρμπόσα το εκτέλεσε ιδανικά και ο Κορνέλιους με κεφαλιά στο 45′ έδωσε ξανά το προβάδισμα στην ομάδα του (1-2). Η φάση ελέγχθηκε για οφσάιντ επί ένα δίλεπτο, αλλά το γκολ μέτρησε όπως αποδείχτηκε από τις γραμμές.

Στην επανάληψη ο Νιόπλιας έβαλε τον Ντουρμισάι σε θέση φορ με τον Λάμπρου πιο πλάγια και ο ΟΦΗ πίεσε από το ξεκίνημα, με φάσεις από Ντουρμισάι και Ντε Γκουζμάν. Είχε μεγάλη ευκαιρία στο 51′, όταν ο Ντουρμισάι μόνος του δεν μπόρεσε να νικήσει τον Μελίσσα.

Στο 53′ ο Παναιτωλικός έκανε το 1-3 μετά από σέντρα ακριβείας του Μεντόσα και αριστερό πλασέ μέσα από την περιοχή του Καρέλη.

Ο ΟΦΗ τα έπαιξε όλα για όλα και με τον Φαν Ντάινεν στο γήπεδο σε ένα φουλ επιθετικό σχήμα, με τον Ντουρμισάι να αστοχεί σε κεφαλιά στο 61′. Και στο 65′ ο Μελίσσας έκανε μεγάλη απόκρουση σε κεφαλιά του… Λούι που πήγε να διώξει τη σέντρα του Νέιρα και παραλίγο να βάλει αυτογκόλ.

Ο ΟΦΗ κατάφερε να μειώσει σε 2-3 στο 66΄πάλι με τον Νέιρα, με εξαιρετικό γωνιακό σουτ μετά από πάσα του Ντουρμισάι. Στο 70 η κεφαλιά του Λάμπρου έφυγε ελάχιστα έξω σε μεγάλη ευκαιρία για την ισοφάριση, ενώ ένα λεπτό αργότερα ο Φαν Ντάινεν δεν μπόρεσε από κοντά να νικήσει τον Μελίσσα.

Ο Παναιτωλικός κατάφερε να κόψει κάπως το ρυθμό του ΟΦΗ μετά το 2-3, αλλά στο 80′ ο Κορνέλιους τράβηξε τον Ντουρμισάι και σωστά ο Σιδηρόπουλος έδειξε πέναλτι. Ο Νέιρα εκτέλεσε στη γωνία, ο Μελίσσας απέκρουσε προς το δοκάρι και ο ΟΦΗ έχασε τη μεγάλη ευκαιρία.

Ευκαιρία είχαν Ντουρμισάι και Βούρος στο 88′, όπως και ο Ναμπί στο 90′, αλλά ο Παναιτωλικός πανηγύρισε τη μεγάλη νίκη με τέταρτο γκολ από τον Βέργο στην αντεπίθεση στις καθυστερήσεις, με ωραία ενέργεια στον Διαμαντή και πλασέ για το τελικό 2-4.

ΟΦΗ (Νίκος Νιόμπλιας): Βάτερμαν, Μαρινάκης (83′ Στάικος), Βούρος, Διαμαντής, Μπαλογιάννης, Μεγιάδο, Νέιρα, Ντε Γκουζμάν (60′ Φαν Ντάινεν), Τοράλ (83′ Ναμπί), Τσιλιανίδης (46′ Ντουρμισάι), Λάμπρου

Παναιτωλικός (Γιάννης Αναστασίου): Μελίσσας, Λούι, Μαλής, Κορνέλιους, Χουχούμης, Αντούνες, Φλόρες, Μεντόσα (67′ Ντουάρτε), Μπαρμπόσα (71′ Τσιγγάρας), Μόρσεϊ (82′ Αποστολάκης), Καρέλης (82′ Βέργος)

Διαιτητής: Σιδηρόπουλος Αναστάσιος (Δωδεκανήσου)
Βοηθοί: Θανασιάς Αθανάσιος (Ηπείρου), Μωϋσιάδης Θεόφιλος (Ηπείρου)
4ος Διαιτητής: Τσαγκαράκης Πέτρος (Χανίων)
VAR: Καραντώνης Δημήτριος (Ημαθίας)
AVAR: Μπουξμπάουμ Ράινχαρντ (Αν. Αττικής)