Κανονικά θα διεξαχθούν, την Παρασκευή 29 Μαΐου, οι εκλογές της FIFA με την παρουσία του νυν προέδρου και υποψηφίου, Ζεπ Μπλάτερ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν παραιτείται παρά το σκάνδαλο που πλήττει την παγκόσμια ομοσπονδία.

Ads

Ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, ζήτησε από τον ομόλογό του της FIFA να παραιτηθεί μετά το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και τη σύλληψη ανώτατων αξιωματούχων αυτής, την Τετάρτη. Ωστόσο, η φωνή του Γάλλου ήταν φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Ο Ζεπ Μπλάτερ παραμένει αμετακίνητος στη θέση του και μετά τη συνάντησή του με τον Μισέλ Πλατινί αλλά και τους προέδρους των άλλων επί μέρους ομοσπονδιών, ξεκαθάρισε ότι δεν παραιτείται.

Ο 79χρονος Ελβετός παράγοντας ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει κανονικά, την Παρασκευή, την ανανέωση της θητείας του – πέμπτη διαδοχική – απέναντι στον 39χρονο Πρίγκηπα Αλί Μπιν Χουσεΐν από την Ιορδανία, ο οποίος στηρίζεται από την UEFA.  Μάλιστα, έδωσε το “παρών”, πριν λίγο, στην έναρξη του 65ου τακτικού συνεδρίου της FIFA, στη Ζυρίχη.

Το σκάνδαλο που ταλανίζει τη FIFA παίρνει κάθε ώρα που περνά και πολιτικές διαστάσεις. Εκτός του Μισέλ Πλατινί, την παραίτηση του Ζεπ Μπλάτερ ζήτησε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, μέσω του εκπροσώπου Τύπου, Τζον Γούτιντέιλ. Απεναντίας, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στηρίζει τον 79χρονο Ελβετό βλέποντας “δάκτυλο ΗΠΑ” πίσω από το σκάνδαλο, με σκοπό την ανατροπή του! Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι ο Μπλάτερ δέχθηκε πιέσεις προκειμένου να μην ανατεθεί το Μουντιάλ του 2018 στη χώρα του!

Ads

Η εκλογική διαδικασία είναι διαφορετική από κάθε άλλη. Πάντα υπήρχε ίντριγκα, πάντα υπήρχαν εκλογικές ζυμώσεις. Τώρα, όμως, όλα εξελίσσονται πλέον στη σκιά του σκανδάλου. Ο Μπλάτερ δεν παραιτείται, ο Πρίγκηπας Αλί Μπιν Χουσεΐν διατηρεί ήπιους τόνους προς το παρόν. Κι ο Λουίς Φίγκο, που απέσυρε την υποψηφιότητά του την περασμένη εβδομάδα, κάλεσε τον Ζεπ Μπλάτερ να παραιτηθεί. Το κύμα αμφισβήτησης εναντίον του είναι έντονο, αλλά φαίνεται πως συνεχίζει να ελέγχει μετά από τόσα χρόνια εξουσίας, τους μηχανισμούς στην παγκόσμια ομοσπονδία.