Ο Ζεράρ Πικέ ήταν από τους παίκτες της Μπαρτσελόνα που επέμεναν να μη διεξαχθεί ο αγώνας με της Λας Πάλμας, έστω και με κλειστές πόρτες, ανήμερα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. 

Ads

Ο Καταλανός αμυντικός χαρακτήρισε ως τη χειρότερη εμπειρία στην καριέρα του να πρέπει να αγωνιστεί μετά τον τραυματισμό περισσότερων των 300 Καταλανών από τις αστυνομικές δυνάμεις της Ισπανίας και δήλωσε έτοιμος να αποσυρθεί από την εθνική Ισπανίας πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο, αν αυτό θέλει η Ομοσπονδία.

Ο Πικέ είπε σχετικά με την απόφαση να αγωνιστούν: «Η συνέλευση προσπάθησε να αναβληθεί ο αγώνας με κάθε κόστος. Το συζητήσαμε μεταξύ μας παίκτες και διοίκηση και αποφασίσαμε να παίξουμε. Ήταν δύσκολο να αγωνιζόμαστε χωρίς τους φιλάθλους μας. Μετά από αυτό που συνέβη, ήταν η χειρότερη εμπειρία στην καριέρα μου. Ήταν μία σκληρή ημέρα. Υπήρχαν οικογένειες, παιδιά και γέροι και επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις. Οι άνθρωποι δεν εκδήλωναν βία. Το είδε όλος ο κόσμος και θα υπάρξουν συνέπειες». 

«Υπήρχαν πολλές συζητήσεις για το εάν πρέπει ή όχι να παίξουμε. Η λίγκα και η Λας Πάλμας ήθελαν να παίξουν και ο σύλλογος μας είπε να παίξουμε. Η γνώμη μου μετράει λίγο, αφού στο τέλος αποφασίσαμε να παίξουμε και είμαστε ομάδα, οπότε όλοι θα παίξουμε» σημείωσε. 

Ads

Δεν δίστασε να τονίσει ότι αυτή η απόφαση δεν συνάδει με τις αρχές του συλλόγου: «Καταλαβαίνω ότι υπάρχει κόσμος στην Καταλονία που δεν ξέρει γιατί παίξαμε αυτό το ματς. Δεν νομίζω ότι το μότο ‘κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος’ εμπίπτει στη σημερινή απόφαση, καταλαβαίνω ότι υπάρχει κόσμος που έχει την άποψη ότι η Μπαρτσελόνα δεν έπρεπε να παίξει». 

Ο Πικέ συνέχισε σχετικά με το δημοψήφισμα στην Καταλονία: «Είτε ψηφίσεις ναι ή όχι ή λευκό, σημασία έχει να ψηφίσεις. Κατά την περίοδο του Φράνκο δεν μπορούσαμε να υπερασπιστούμε τις ιδέες μας. Είμαι και αισθάνομαι Καταλανός και είμαι υπερήφανος για τους ανθρώπους της Καταλονίας, τη συμπεριφορά τους αυτά τα τελευταία 7 χρόνια. Δεν υπήρχε καμία πράξη επίθεσης και ήρθαν οι αστυνομικές δυνάμεις για να δράσουν, όπως έδρασαν. Πίστευα πως θα προσπαθούσαν να σταματήσουν τον κόσμο να πάει στις κάλπες με τρόπο ειρηνικό. Αυτό που συνέβη το είδε όλος ο κόσμος. Τα πράγματα χειροτέρεψαν. Αυτή ήταν μία από τις χειρότερες αποφάσεις τα τελευταία 50 χρόνια. Απομάκρυναν ακόμη περισσότερο την Ισπανία από την Καταλονία και θα υπάρξουν συνέπειες. Ο πρόεδρος αυτής της κυβέρνησης γυρίζει τον κόσμο χωρίς να γνωρίζει να μιλά Αγγλικά. Αυτό είναι το επίπεδό του».

«Νομίζω ότι έχουμε μία χώρα που διαθέτει πρόεδρο της κυβέρνησης και κόμμα που χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να πει ψέματα. Είπαν ότι μία μικρή μειονότητα θέλει να διαμαρτυρηθεί με τραμπούκικο τρόπο και δεν είναι έτσι. Έκαναν πολύ κόσμο στην Ισπανία να το πιστέψει αυτό και δεν έχω κάτι ενάντια σε αυτούς τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι είμαστε οι κακοί, αλλά δεν είμαστε οι κακοί, απλά θέλουμε να ψηφίσουμε».

Αναφορικά για το αν θα συνεχίσει να αγωνίζεται στην εθνική Ισπανίας απάντησε: «Γνωρίζω πως στην Ισπανία υπάρχουν άνθρωποι που καταδικάζουν αυτό που συνέβη και πιστεύουν στη δημοκρατία. Αν δεν το πίστευα, δεν θα πήγαινα στην εθνική. Αλλά αν η Ομοσπονδία πιστεύει πως είμαι πρόβλημα, θα αποχωρήσω από την εθνική πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Το να αγωνίζεσαι στην εθνική δεν έχει να κάνει με πατριωτισμό. Πας εκεί για να κερδίσεις ό,τι περισσότερο μπορείς. Πας για να νικήσεις».