«Μην δίνετε σημασία στην ανικανότητα. Δώστε σημασία στην ικανότητα», είχε πει πριν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες ο Όσκαρ Πιστόριους, ο δρομέας από την Νότια Αφρική. Αφού βγήκε δεύτερος, όμως, στον τελικό των 200 μέτρων κατηγόρησε τον Βραζιλιάνο Άλαν Φοντελες Καρντόζο Ολιβέιρα, συναθλητή του και νικητή της κούρσας, πως χρησιμοποιούσε πολύ μακριά μεταλλικά πόδια. «Δεν ήταν δίκαιος ο αγώνας», σχολίασε ζητώντας από την Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή να εξετάσει το θέμα. Επιμέλεια: Νίκος Μίχος

Ads

 
Αυτά τα λόγια προέρχονται από κάποιον που πάλεψε σκληρά να ανατρέψει τις όποιες σκέψεις πως είχε ένα αδικαιολόγητο πλεονέκτημα όταν έτρεχε με αθλητές χωρίς ανικανότητες. Η αλήθεια είναι πάντως ότι ο Πιστόριους θέλει να τρέξει στους Ολυμπιακούς και σε άλλες διοργανώσεις. Εάν είχε αλλάξει και αυτός μεταλλικά πόδια και είχε χρησιμοποιήσει ψηλότερα, δεν θα τα ενέκρινε η IAAF, το σώμα που ελέγχει τους αγώνες. Τα ψηλότερα πόδια, αυτά που χρησιμοποιούσε ο Ολιβέιρα αναγνωρίζονται μόνο στους Παραολυμπιακούς, και συνεπώς ο Πιστόριους δεν θα μπορούσε να τρέξει ποτέ σε άλλους αγώνες για όσους δεν έχουν κάποια ανικανότητα. Εξάλλου αυτή η αλλαγή θα αναιρούσε και το ίδιο του το επιχείρημα αναφορικά με το ότι «η επιτυχία έχει να κάνει με το σώμα πάνω από το γόνατο και όχι με την τεχνολογία από κάτω». Στην ουσία, ο Πιστόριους είναι θύμα της ίδιας του της φιλοδοξίας.
 
Ο Όσκαρ Πιστόριους δεν είχε χάσει ποτέ μια κούρσα των 200 μέτρων. Και από ότι φάνηκε δεν μπορούσε να πιστέψει ότι έχασε αυτή. Όσο μετριόφρων και αν δείχνει πως είναι, σαν κάθε άλλο πρωταθλητή έχει ένα τεράστιο εγώ και την διάθεση για καβγά. Από την άλλη πλευρά, μόλις ηρέμησε, έγινε λίγο πιο καταδεκτικός και παραδέχθηκε ότι ο Ολιβέιρα «έπαιξε με τους κανόνες», και πως τα μεταλλικά πόδια που χρησιμοποιούσε ήταν μέσα στα προβλεπόμενα όρια.
 
«Ο Ολιβέιρα δεν είχε τρέξει ποτέ κούρσα 21 δευτερολέπτων. Το καλύτερο που μπορούσε να κάνει ήταν 23 δεύτερα. Δεν υπάρχει άλλος που να τρέχει 21 δευτερόλεπτα. Δεν έχω δει άλλον να τρέχει έτσι και να με περνά στην γραμμή του τερματισμού», σχολίασε ο Πιστόριους. Παρόλα αυτά, ο χρόνος του ήταν πολύ πιο αργός από τα 21,3 δευτερόλεπτα που είχε κάνει στον ημιτελικό.
 
Ο Ολιβέιρα με την σειρά του απάντησε ότι «δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μαλώνει. Δεν είναι το θέμα στα πόδια, είναι στην προπόνηση. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω όσους με βοήθησαν. Αυτή η πολεμική διάθεση αφορά τον Όσκαρ Πιστόριους και όχι εμένα. Είναι κρίμα όμως να ακούς τέτοια λόγια από κάποιον που θεωρείς πρότυπο».
 
Οι δυο αθλητές θα βρεθούν αντίπαλοι και στους τελικούς των 100 μέτρων και των 400 μέτρων. Ίσως, λοιπόν, αυτοί οι Αγώνες μείνουν στην ιστορία χάρη στην κόντρα των δυο αντιπάλων μέσα στον στίβο.