Με μεγάλη άνεση και κατά διαστήματα θεαματικό ποδόσφαιρο η Παρί Σεν Ζερμέν φιλοδώρησε τρία γκολ τους Γερμανούς στον πρώτο ημιτελικό και περιμένει να μάθει αύριο τον αντίπαλο της στον τελικό της Κυριακής, τον νικητή δηλαδή του Μπάγερν – Λιόν.

Ads

Για τους Γάλλους αυτή είναι η πρώτη φορά που φτιάνουν σε τελικό Champions League, κάτι που ζητούσαν «απεγνωσμένα», αφού με τον ποταμό των χρημάτων που έχουν δαπανηθεί από τον Νασέρ Αλ-Κελαϊφί τα τελευταία οχτώ χρόνια, μονοπωλούν μεν τους τίτλους στο εσωτερικό αλλά στην Ευρώπη δεν είχαν καταφέρει να διακριθούν.

Άσος από… ημίχρονο αποδείχθηκε ο πρώτος ημιτελικός του φετινού Champions League, ανάμεσα στην Λειψία και την Παρί Σεν Ζερμέν στην Λισσαβώνα, με το τελικό 3-0 να μην αφήνει περιθώρια παρερμηνείας ως το ποιος ήταν ο καλύτερος.

Με τον Ντι Μαρία να έχει διαολεμένα κέφια, «σερβίροντας» το πρώτο γκολ στον Μαρκίνιος στο 13ο λεπτό, πετυχαίνοντας ο ίδιος το δεύτερο στο 42’ από μαγική ασίστ του Νεϊμάρ και δίνοντας την ευκαιρία στον Μπερνάτ να «γράψει» από νωρίς -στο 56ο λεπτό- το τελικό σκορ, οι «πρωτευουσιάνοι» έγραψαν ιστορία πηγαίνοντας πρώτη φορά στην ιστορία τους στον τελικό!

Ads

Από κοντά και ο Νεϊμάρ που εκτός από ασίστ είχε και δύο δοκάρια, στο 7’ και στο 35’, ενώ έκανε ότι ήθελε τους αντιπάλους του, δείχνοντας ότι και σήμερα είναι «καυτός».

Οι Γερμανοί από την άλλη πλευρά, αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, πληρώνοντας ενδεχομένως και την απειρία τους, δεχόμενοι γκολ σε καίρια σημεία του αγώνα.

Στα αξιοσημείωτα και το γεγονός ότι η Παρί ισοφάρισε το ρεκόρ της Ρεάλ Μαδρίτης που «έτρεξε» από το 2011 μέχρι το 2014, σκοράροντας σε 34 διαδοχικά ματς στην κορυφαία ποδοσφαιρική διασυλλογική διοργάνωση του πλανήτη. Ενώ έφτασαν τα 70 γκολ σε 22 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις μέσα στο 2020!

Στο πρώτο ημίχρονο, η Λειψία μπήκε με εμφανή διάθεση να πιέσει ψηλά προκειμένου να αναγκάσει την αντίπαλό της στο εύκολο λάθος και να φύγει στην «κόντρα» ταχύτατα. Όπως συνηθίζει δηλαδή. Μάλιστα, οι Γερμανοί ήταν εκείνοι που έκαναν και την πρώτη φάση στο ματς, με το ωραίο πάρσιμο και το σουτ του Ενκουενκού, αλλά ο Πόουλσεν ενήργησε σαν αμυντικός της Παρί κι έδιωξε, στο 3’.

Οι «πρωτευουσιάνοι» πάντως δεν πτοήθηκαν γενικώς, κράτησαν την μπάλα στα πόδια τους και ήλεγξαν τον ρυθμό, μαζί με τους διαδρόμους προς την εστία του Ρίκο. Μάλιστα, είχαν «απάντηση» και δη άμεση στην προηγούμενη φάση, με τον Εμπαπέ να βγάζει τον Νεϊμάρ φάτσα με τον Γκουλάτσι, αλλά το πλασέ του δεύτερου να σταματάει στο αριστερό δοκάρι, τέσσερα λεπτά μετά!

Εντέλει, η Παρί πήρε νωρίς το προβάδισμα που ήθελε, κι ενώ προηγήθηκαν διαδοχικά κερδισμένα αλλά ανεκμετάλλευτα κόρνερ, από μια «στημένη» μπάλα. Συγκεκριμένα, με την αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ του Ντι Μαρία έξω αριστερά και την πολύ καλή κεφαλιά του Μαρκίνιος που έστειλε τη μπάλα στην απέναντι γωνία του Γκουλάτσι, για το 1-0, στο 13ο λεπτό.

Η γαλλική ομάδα είδε τον Εμπαπέ να χάνει το τετ α τετ με τον Γκουλάτσι και μαζί την ευκαιρία για το 0-2, στο 17’, αλλά συνέχισε να έχει το πάνω χέρι. Η Λειψία «εμφανίστηκε» ξανά στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου μετά από οκτώ λεπτά, με τον Πόουλσεν να μην αξιοποιεί την τρομερή ενέργεια του Λάινερ και να αστοχεί από πλεονεκτική θέση. Από το σημείο εκείνο και μετά, οι παίκτες του Γιούλιαν Νάγκελσμαν πιθανότατα «μπλόκαραν» και λόγω απειρίας. Σε κάθε περίπτωση, δεν έβγαλαν καθόλου «νεύρο», ούτε έδειξαν στοιχεία του παιχνιδιού τους, όπως το γρήγορο τρανζίσιον.

Αντιθέτως, η Παρί συνέχισε να κάνει το παιχνίδι της και ο Νεϊμάρ συνέχισε να σημαδεύει το αριστερό δοκάρι του Γκουλάτσι, με την πανέξυπνη απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 35ο λεπτό να μην καταλήγει στα δίχτυα του Ούγγρου γκολκίπερ! Ακόμα κι έτσι, το 2-0 έδειχνε θέμα χρόνου και ήρθε, τελικά, στο 42’. Με τον Γκουλάτσι να κάνει τραγικό λάθος σε απομάκρυνση της μπάλας και τον Νεϊμάρ να δίνει ασίστ με «τακουνάκι» στον Ντι Μαρία, που πρόσθεσε το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ, «χτυπώντας» σε καίριο σημείο.

Στην επανάληψη, οι τυπικά γηπεδούχοι προέβησαν σε διπλή αλλαγή με τον Σικ να περνάει στο πλευρό του Πόουλσεν για να γίνουν πιο επιθετικοί με σύστημα 4-4-2, παίρνοντας φυσικά και τα ανάλογα ρίσκα. Ρίσκα που τα πλήρωσαν αρκετά γρήγορα και παράλληλα τους έκοψαν τις όποιες ελπίδες για να «επιστρέψουν» στο παιχνίδι και να διεκδικήσουν με αξιώσεις την ισοφάριση. Καθώς, μόλις στο 56ο λεπτό και μετά από φάση διαρκείας ο Μπερνάτ έχασε αρχικά την ευκαιρία να σκοράρει από την κάθετη του Ντι Μαρία, ωστόσο στην εξέλιξη μετουσίωσε σε γκολ 3-0, με το κεφάλι την νέα ασίστ -25η στη διοργάνωση- του Αργεντινού συμπαίκτη του.

Πριν λοιπόν συμπληρωθεί μια ώρα παιχνιδιού, ο γάμος σχόλασε, με την Παρί Σεν Ζερμέν να κατεβάζει ταχύτητα στην συνέχεια της αναμέτρησης, κάνοντας συντήρηση δυνάμεων και να σκέφτεται την ομάδα που θα βρεθεί απέναντι της, για την διεκδίκηση του «άγιου δισκοπότηρου» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου! Ακόμα κι έτσι, πάντως, δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα από την Λειψία, η οποία είδε τον Ρίκο να λέει όχι στον Ανχελίνο για το γκολ της τιμής, στο 76’, αλλά και τον Γκουλάτσι να παίρνει το αίμα του πίσω, με διπλή εντυπωσιακή επέμβαση στις προσπάθειες των Νεϊμάρ και Παρέδες στο 80ο λεπτό του ματς.

Τελικά, το 3-0 παρέμεινε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Κάιπερς, επαληθεύοντας την ανωτερότητα των πρωταθλητών Γαλλίας και πλέον απομένει να δούμε αν θα υπάρξει εμφύλιος με πρόκριση της Λιόν ή το πολυαναμενόμενο -βάσει ονομάτων- Παρί-Μπάγερν Μονάχου στον φετινό τελικό. 

ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ (Τόμας Τούχελ): Σέρχιο Ρίκο, Κερέρ, Τιάγκο Σίλβα, Κιμπεμπέ, Μπερνάτ, Μαρκίνιος, Παρέδες (83′ Ντράξλερ), Ερέρα (83′ Βεράτι), Ντι Μαρία (87′ Σαράμπια), Νεϊμάρ, Εμπαπέ (86′ Σούπο-Μότινγκ).

ΛΕΙΨΙΑ (Γιούλιαν Νάγκελσμαν): Γκουλάσι, Μουκιέλ, Ουπαμεκανό, Κλόστερμαν (83′ Όρμπαν), Ανχελίνιο, Λάιμερ (62′ Χάλστενμπεργκ), Ενκουνκού (46′ Φόρσμπεργκ), Καμπλ (64′ Άνταμς), Ντάνι Όλμο (46′ Σικ), Ζάμπιτσερ, Πόουλσεν.

Διαιτητής: Μπγερν Κάιπερς (Ολλανδία).

Διαιτητής VAR: Πολ Φαν Μπέκελ (Ολλανδία).

Παρακολουθήστε τα καλύτερα στιγμιότυπα και όλα τα γκολ του πρώτου ημιτελικού