Καιρό είχε το ποδόσφαιρο να είναι πρώτη είδηση στην Ευρώπη και από τις πρώτες παγκοσμίως σε όλα τα media, εκτός φυσικά των αμιγώς αθλητικών.

Ads

Στο μέλλον η 18η Απριλίου του 2021 θα αναφέρεται ως μία πολύ σημαντική ημερομηνία για την εξέλιξη του λαοφιλέστερου αθλήματος σ’ όλο τον πλανήτη.

«Το πρώτο βήμα των άπληστων» θα μπορούσε να είναι ένας αντικειμενικός και περιεκτικός τίτλος, ή ίσως «το χρήμα είν’ αχόρταγο και θέλει κι άλλο χρήμα» ως πιο επιθεωρησιακός.

Είναι βέβαιο πλέον ότι το ποδόσφαιρο δεν θα είναι το ίδιο μετά από αυτόν τον πόλεμο που άρχισε (επισήμως) χθες και θα συνεχιστεί ανοιχτά ή υπογείως με χαμένο το άθλημα, τουλάχιστον όπως αυτό υπάρχει πάνω από 140 χρόνια.

Ads

Τι ακριβώς συνέβη και τι κρύβεται πίσω από όλη αυτή την αναταραχή; Ποιος άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και σήμερα οι «12» του ESL (Europian Super League) εκδηλώνουν ανοιχτά τις προθέσεις-απαιτήσεις τους;

Χθες ανακοινώθηκε επίσημα η απόφαση 12 Ευρωπαϊκών ομάδων (Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο, Τσέλσι, Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Τότεναμ) να διοργανώσουν κλειστή λίγκα, με την ονομασία European Super League.

Η κίνηση αυτή έφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις με αγωγές 50 εκ. ευρώ της UEFA, απαγορευτικά συμμετοχής των 12 στα Εθνικά πρωταθλήματα και των παικτών τους στις Εθνικές ομάδες, αντιδράσεις κυβερνήσεων, τελεσίγραφα, οργισμένες ανακοινώσεις των φιλάθλων των Αγγλικών ομάδων, καταγγελίες και δηλώσεις μεγάλων μορφών του ποδοσφαίρου κλπ.

UEFA, FIFA, ECA (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων) Εθνικές ομοσπονδίες, ομάδες, ποδοσφαιριστές εν ενεργεία ή παλαίμαχοι, προπονητές, σύνδεσμοι οπαδών και απλοί φίλαθλοι, έχουν ξεσηκωθεί και οργανώνουν τις αντιδράσεις τους απέναντι σε αυτό το αμερικανικής έμπνευσης σχέδιο, που ήδη αποκαλείται “Unbridled American greed” (αχαλίνωτη αμερικανική απληστία).

Οσονούπω θα μπουν στο «χορό» και τα δικαστήρια για να λύσουν μία διαφορά, που αφορά στην πραγματικότητα την μοιρασιά των δις. τζίρου που αποφέρουν οι αγώνες ποδοσφαίρου στο υψηλό επίπεδο.

Με απλά λόγια οι ιδιοκτήτες των κορυφαίων εταιριών-ομάδων της Ευρώπης θέλουν να μοιράζονται μεταξύ τους τα μυθικά κέρδη από το «προϊόν», χωρίς μεσάζοντα (UEFA) και δίχως μερτικό σε κλαμπ με μικρότερη εμβέλεια.

Δεν τους αρκούν αυτά που ήδη βγάζουν και διεκδικούν περισσότερα, καθώς και τον έλεγχο του όλου εγχειρήματος (να αποφασίζουν αυτές με δικά τους κριτήρια ποιες 5 θα συμπληρώνουν κάθε σεζόν τις μόνιμες 15 του κλειστού κλαμπ).

Από την άλλη η UEFA με τίποτα δεν θα εκχωρούσε σε άλλους τα δικαιώματα, αλλά και την διαχείριση του κυριολεκτικά χρυσοφόρου Champions League.

Ωστόσο είναι η ίδια που εδώ και χρόνια, συνεχώς ενδίδει και υποχωρεί στις πιέσεις και ορέξεις των μεγάλων για περισσότερα κέρδη.

Αυτή ήταν που έκανε το Champions League με συμμετοχή και ομάδων που δεν έχουν πάρει πρωτάθλημα στη χώρα τους, που έδωσε πολλά εισιτήρια σε ομάδες από Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία, ισχυροί και αδύνατοι στις κληρώσεις κλπ.

Βεβαίως κάποιος θα μπορούσε να πεί ότι η διοργάνωση ανέβηκε επίπεδο σε θέαμα, ανταγωνιστικότητα και κυρίως σε έσοδα.

Την ίδια στιγμή όμως οι ισχυροί έγιναν ακόμη ισχυρότεροι και έχουμε 10-15 μεγάλες Ευρωπαϊκές ομάδες να έχουν «ξεφύγει» σε επίπεδο οικονομικό, αγωνιστικό και τηλεθέαση-επιρροή.

Μέχρι εδώ (που είμαστε ήδη με την διαχείριση από την UEFA) είναι η τελευταία γραμμή άμυνας του ποδοσφαίρου, που θέλει το αγαπημένο παιχνίδι δισεκατομμυρίων φιλάθλων σε όλη τη γη, να αφήνει ανοιχτό παράθυρο στον «αδύναμο» να γίνει ισχυρός, να ανταγωνιστεί τους μεγαλύτερους και κυρίως να έχει ίσες ευκαιρίες σε μία διοργάνωση.

Αυτό ακριβώς το αυτονόητο, δυστυχώς ισοδυναμεί στις μέρες μας με ρομαντισμό που αρνείται να δεχτεί πως από δω και πέρα, το ποδόσφαιρο θα προχωράει αναλόγως με τους τζίρους και τα κέρδη των αχόρταγων ιδιοκτητών των μεγάλων κλαμπ.

Διότι ακόμη κι αν κάνουν τώρα πίσω οι 12, σίγουρα κάτι θα «πάρουν» και πάλι από την UEFA και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι όταν οι συνθήκες είναι καλύτερες, να υλοποιήσουν το σχέδιο τους.

Δεν είναι πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας να δούμε στο κοντινό μέλλον, την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να έχει έδρα το Πεκίνο ή το Λος Άντζελες, ή Ρεάλ την Νέα Υόρκη και ότι άλλο θα εξυπηρετεί τα νούμερα των αναλυτών των Funds που θα σχεδιάζουν το ποδόσφαιρο των ελίτ.

Από τις τελευταίες ειδήσεις σχετικά με το μεγάλο αυτό θέμα, ξεχωρίζουν:

Spiegel

Την ιδρυτική προκήρυξή-συμβόλαιο της European Super League έχει στην κατοχή του το γερμανικό περιοδικό, το οποίο μεταφέρει νέες πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις των 12 για τις γερμανικές ομάδες αλλά και την Παρί Σεν Ζερμέν που απουσιάζουν.

Ανάμεσα στις 167 σελίδες που είναι το συμβόλαιο της νέας κλειστής λίγκας αναφέρεται ότι η διοίκηση της πρόκειται να προτείνουν σύντομα να γίνουν μέλη και στις Μπάγερν Μονάχου, Ντόρτμουντ και Παρί Σεν Ζερμέν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του γερμανικού ΜΜΕ, οι δύο ομάδες της Γερμανίας αλλά και αυτή της Γαλλίας έχουν προθεσμία 30 ημερών για να απαντήσουν.

Υπενθυμίζουμε ότι προ ολίγων ωρών ο Καρλ-Χάιντς Ρουμενίνγκε έκανε γνωστό ότι δεν θα συμμετέχει στην ESL η Μπάγερν. Την ίδια στιγμή πολλά γερμανικά ΜΜΕ, και το Spiegel αναφέρουν ότι οι δύο γερμανικές ομάδες θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση στο ζήτημα. Άρα αναμένουμε ότι και η Ντόρτμουντ θα αρνηθεί.

Πολιτικοί

Μετά τους Μακρόν και Τζόνσον και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, με δήλωσή του ξεκαθάρισε ότι η ιταλική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της UEFA και των εγχώριων πρωταθλημάτων.

«Η ιταλική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τη συζήτηση σχετικά με το έργο της European Super League και υποστηρίζει σθεναρά τις θέσεις των ιταλικών και ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών αρχών για τη διατήρηση των εθνικών αγώνων, των αξιοκρατικών αξιών και της κοινωνικής λειτουργίας του αθλητισμού», ανέφερε ο Ντράγκι στη δήλωσή του.

UEFA

Άμεση αναμένεται η απόφαση της UEFA για την αποβολή ή μη των Ρεάλ Μαδρίτης, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ από τις εν εξελίξει διοργανώσεις των Champions League και Europa League.

Οι προαναφερθείσες ομάδες, οι οποίες βρίσκονται μεταξύ των δύο δώδεκα που ανακοίνωσαν τη σύσταση της European Super League, συνεχίζουν στις δύο διοργανώσεις, η ημιτελική φάση των οποίων πρόκειται να αρχίσει την επόμενη εβδομάδα (27-29/4).

Ο Γιέσπερ Μόλερ πρόεδρος της δανέζικης ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA μίλησε στο δίκτυο DR, δήλωσε πως η διοργανώτρια αρχή του Champions League, πρόκειται να ανακοινώσει μέχρι την Παρασκευή (23/4) την αποβολή των τριών από τις τέσσερις φιναλίστ των ημιτελικών, δηλαδή τις Ρεάλ Μαδρίτης, Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι, οι οποίες ανήκουν στα ιδρυτικά μέλη της European Super League!

«H Τσέλσι, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μάντσεστερ Σίτι θα αποβληθούν από τη φετινή διοργάνωση και περιμένω αυτό να συμβεί την Παρασκευή! Τότε θα πρέπει να βρούμε πώς θα ολοκληρωθεί η σεζόν στο Champions League», είπε χαρακτηριστικά.

ESL

Μόλις μία μέρα μετά από την επίσημη ανακοίνωση για την ίδρυση και δημιουργία της European Super League, οι δώδεκα ομάδες απέδειξαν άμεσα αντανακλαστικά και δείχνουν ότι θέλουν να φτάσουν ως το τέλος.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι βγήκε ήδη στον αέρα το επίσημο site της διοργάνωσης.

image

Μάλιστα το σλόγκαν που προβάλλεται είναι Οι καλύτερες ομάδες, οι καλύτεροι παίκτες, κάθε βδομάδα.

Θοδωρής Ζαγοράκης
 
Ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ Θοδωρής Ζαγοράκης, στη σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της UEFA κ. Τσέφεριν, δήλωσε κάθετα αντίθετος στα σχέδια των εμπνευστών μιας κλειστής Λίγκας και ταυτόχρονα εξέφρασε την ανάγκη να εφαρμοστούν οι αυστηρότερες δυνατές ποινές εις βάρος των συγκεκριμένων ομάδων.
 
«Η αρμοδιότητα για την ευθύνη του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη έχει να κάνει με τις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες – μέλη της UEFA. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να διαφοροποιηθεί το περιεχόμενο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου με τη δημιουργία μιας κλειστής Λίγκας, που θα στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και τις αρχές της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών στην Ευρώπη», έγραψε στην ανάρτησή του.
 
«Το ποδόσφαιρο παραμένει το άθλημα που έχει να κάνει με τα νέα παιδιά, με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, τα εθνικά πρωταθλήματα και μέσω των διοργανώσεων της UEFA φτάνει σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε σ’ αυτούς τους λίγους, που οραματίζονται μια κλειστή Λίγκα, να σταματήσουν κάθε δεσμό που υπάρχει με τις εγχώριες Ομοσπονδίες και ουσιαστικά να στραγγαλίσουν τα εθνικά πρωταθλήματα, που με τη σειρά τους χρηματοδοτούν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο».
 
Στο περιθώριο των επαφών του, ο Θοδωρής Ζαγοράκης συζήτησε τη σημασία του ευρωπαϊκού μοντέλου για το ποδόσφαιρο και με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά. Ακόμη, με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή θα θέσει άμεσα το ζήτημα της European Super League στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ισπανία – ομοσπονδία και ομάδες

Στην Μπέτις φυσικά δεν άρεσε καθόλου η απόσχιση των Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο και το εξέφρασαν με έναν πολύ φανερό τρόπο.

Οι «βερδιμπλάνκος» λοιπόν, αφαίρεσαν από τη βαθμολογία της La Liga στην ιστοσελίδα τους τις τρεις ομάδες που αποστάτησαν και έχουν δημιουργήσει τη δική τους κατάταξη, στην οποία είναι τρίτοι, πίσω από Σεβίλλη και Βιγιαρεάλ.

Η Μπέτις ωστόσο αλλά και η μία μετά την άλλη, πολλές ομάδες της La Liga, υπογράφουν μία κοινή ανακοίνωση με την ομοσπονδία της χώρας κατά της κλειστής λίγκας. Μεταξύ άλλων, στις ομάδες είναι η Βαλένθια και η Βιγιαρεάλ.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Valencia CF επιθυμεί να εκφράσει ότι το Club και η La Liga καταδικάζουν σθεναρά την ανακοινωμένη πρόταση για τη δημιουργία ενός διαχωριστικού και ελιτιστικού ευρωπαϊκού διαγωνισμού, ο οποίος προσβάλλει τις αρχές της ανοιχτής ανταγωνιστικότητας και της αθλητικής αξίας που καταλαμβάνουν το βαθύτερο μέρος του εθνικού και ευρωπαϊκού οικοσυστήματος ποδοσφαίρου.

Σήμερα, οι οπαδοί ποδοσφαίρου σε όλη την Ευρώπη μπορούν να ονειρευτούν ότι το Club τους, ανεξάρτητα από το μέγεθός του, μπορεί να υπερέχει στον ανταγωνισμό, να φτάσει στην κορυφή και να ανταγωνιστεί στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Η Valencia CF και η LaLiga υπερασπίζονται αυτήν την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική παράδοση ποδοσφαίρου για όλους. Η ιδέα που προτείνουν 12 ευρωπαϊκοί σύλλογοι καταστρέφει αυτό το όνειρο, κλείνοντας την πόρτα στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και επιτρέποντας την είσοδο λίγων μόνο σε μια ελίτ».

Ερίκ Καντονά

Μπορεί να δοξάστηκε με την φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά την αξία του την αποδέχονται όλοι οι οπαδοί, ακόμη και των μεγάλων αντιπάλων.
Ο Ερίκ Καντονά πήρε θέση για τη European Super League θέτοντας τα πράγματα στη σωστή τους βάση…

«Οι οπαδοί είναι το σημαντικότερο στοιχείο στο ποδόσφαιρο. Πρέπει τους σέβονται όλοι. Αυτές οι ομάδες τους ρώτησαν τι θέλουν; Ποια είναι η γνώμη τους; Όχι. Δυστυχώς δεν το έκαναν και αυτό είναι τεράστια ντροπή», ήταν η ατάκα με την οποία σχολίασε ο ”King Eric” για τα όσα συμβαίνουν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Κλοπ

Αντίθετος στην προοπτική της European Super League δήλωσε ο Γιούργκεν Κλοπ, που τόνισε ότι η άποψη που είχε εκφράσει πριν από μερικά χρόνια σε ανάλογη ερώτηση.

Ο Γερμανός προπονητής μίλησε στο BBC για τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ώρες και υπογράμμισε ότι πάντα στόχευε να είναι στο Champions League, στο οποίο θα ήθελε πολύ να δει τη Γουέστ Χαμ, εφόσον έχει καταφέρει να προκριθεί μέσω του πρωταθλήματος.

«Έχω την ίδια άποψη όπως τα προηγούμενα χρόνια. Πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση, ο κόσμος δεν είναι χαρούμενος κι εγώ δεν έχω εμπλακεί. Η Λίβερπουλ είναι πάνω από αποφάσεις. Ο στόχος μου είναι και πάντα ήταν να είμαι στο Champions League.

Μου αρέσει η ιδέα, ότι η Γουέστ Χαμ μπορεί να παίξει στο Champions League. Θυμηθείτε: Τα πιο σημαντικά μέρη του ποδοσφαίρου, είναι οι οπαδοί και η ομάδα και πρέπει να σιγουρέψουμε ότι τίποτα δεν θα το αλλάξει αυτό», είπε ο Γερμανός.

Πέδρο Μαρτίνς

O Πέδρο Μαρτίνς πήρε θέση σχετικά με την ίδρυση της European Super League, που έχει συγκλονίσει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, με τον τεχνικό του Ολυμπιακού να εκφράζει και αυτός την αντίθεσή του, κάνοντας μάλιστα ξεχωριστές δηλώσεις, που θα συζητηθούν.

Αναλυτικά ο Πέδρο Μαρτίνς είπε στην κάμερα της NOVA:

«Είναι, πραγματικά, μια μεγάλη βόμβα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Είναι κάτι, όμως, που εδώ και χρόνια υποψιαζόμασταν ότι θα συμβεί. Ξέραμε ότι θα συνέβαινε. Είναι μια μεγάλη επανάσταση, θα απομακρύνει το ποδόσφαιρο από το ότι είναι λαϊκό άθλημα, θα το απομακρύνει από τον λαό, από τις πιο φτωχές χώρες και ομάδες.

Είναι η μεγάλη απόδειξη ότι όποιος έχει τα περισσότερα χρήματα, θα έχει και την καλύτερη ομάδα και ότι πρωταθλήματα, που δεν μπορούν να έχουν τόσο πλούσιες ομάδες, δεν θα μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό το καινούριο ποδόσφαιρο που θα δημιουργηθεί.

Απομακρύνει το ποδόσφαιρο από το ότι είναι ένα λαϊκό άθλημα. Ένα άθλημα που είναι κοντά σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.
Κάνει το ποδόσφαιρο εντελώς διαφορετικό, κάτι που είναι δυσάρεστο, γιατί τα χρήματα δεν μπορεί να είναι το πιο σημαντικό πράγμα σε κάτι τόσο σημαντικό όσο το ποδόσφαιρο».

Φίλαθλοι

Οι οπαδοί των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Τσέλσι, Λίβερπουλ και Τότεναμ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν την αντίθεση τους για την επιλογή των ομάδων τους να ακολουθήσουν την European Super League.

«Εργαζόμαστε στενά μεταξύ μας για να πολεμήσουμε αυτήν την πρόταση. Παρά τη συμπεριφορά των ομάδων μας είμαστε ενωμένοι απέναντί τους και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε συλλογικά για να σταματήσουμε αυτά τα σχέδια.

Αυτό συμπεριλαμβάνει ακόμη και συνάντηση αντιπροσωπείας μας με την Κυβέρνηση και όλες τις αρμόδιες ποδοσφαιρικές αρχές» αναφέρει η ανακοίνωση τους, ενώ παράλληλα εκφράζουν το αίτημα τους για συνάντηση με τη βρετανική κυβέρνηση.

Στο Elland Road, όπου διεξήχθη η αναμέτρηση της Λιντς με τη Λίβερπουλ, ανέβηκε πανό το οποίο αναφέρεται στην ίδρυση της ευρωπαϊκής Super League, με το εξής μήνυμα: «Κερδίστε το στο γήπεδο. Το ποδόσφαιρο υπάρχει για τους φιλάθλους»!

Πριν την έναρξη της αναμέτρησης, δε, οι παίκτες της Λιντς φόρεσαν και μπλουζάκι με το ίδιο μήνυμα, γεγονός, ωστόσο, που προκάλεσε την αντίδραση από πλευράς Γιούργκεν Κλοπ!

Ο Γερμανός τεχνικός, που λίγο νωρίτερα είχε ταχθεί με δηλώσεις του και αυτός κατά της κλειστής λίγκας, είπε στο SkySports:

«Άκουσα ότι υπάρχουν κάποια μπλουζάκια στην προθέρμανση της Λιντς. Εμείς δεν θα τα φορέσουμε επειδή προφανώς δεν μπορούμε, αλλά αν κάποιος πιστεύει ότι πρέπει μας θυμίζουν ότι οφείλουμε να κερδίσουμε στο γήπεδο τη συμμετοχή μας στο Champions League, είναι πραγματικά αστείο το οποίο με θυμώνει»!

Όπως μετέδωσαν τα βρετανικά ΜΜΕ οπαδοί της Λίβερπουλ ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το “Elland Road” περιμένοντας την ομάδα τους και διαμαρτύρονται για την απόφαση της διοίκησης.

«Αποβράσματα», είναι ένα από τα όσα φωνάζουν απευθυνόμενοι στην ιδιοκτησία της Λίβερπουλ.

Οι οπαδοί της Άρσεναλ τάσσονται κατά της απόφασή της διοίκησης της ομάδας τους για συμμετοχή της στην European Super League.

Αρκετά άτομα έχουν συγκεντρωθεί έξω από το Emirates και ανήρτησαν πανό.

Ένα από αυτά αναφέρει: «Ντροπή σας. RIP Arsenal 1886-2021».

Είναι φανερό πως ο πόλεμος που ξεκίνησε στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δεν αφορά αυτή καθ’ εαυτή την πρόοδο και ανάπτυξη του αθλήματος, αλλά την διαχείριση του πακτωλού των χρημάτων που δημιουργεί το «προϊόν».

Ωστόσο αποτελεί ενδιαφέρον ερωτηματικό και ζήτημα το πώς και πόσο μπορούν να αντιδράσουν και να επηρεάσουν τις εξελίξεις, οι φίλαθλοι – «πελάτες» που ξεσηκώνονται.