Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία παρέδωσε το στέμμα και επιστρέφει στη βάση της. Το Βέλγιο ήταν εξαρχής ένας από τους βασικούς μνηστήρες στην κούρσα της διαδοχής και με την νίκη του στη Σεβίλλη επί της ομάδας του Φερνάντο Σάντος με 1-0, επιβεβαιώνει την ποιότητα και την δυναμική που το συνοδεύει στη φετινή διοργάνωση.

Ads

Η αλήθεια είναι πως οι «κόκκινοι διάβολοι» δεν εντυπωσίασαν με την απόδοσή τους κόντρα στους Ίβηρες. Προέκυψε και το πλήγμα με την αποχώρηση του Κέβιν Ντε Μπρόινε με την έναρξη της επανάληψης που στέρησε από τους παίκτες του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ κάθε διάθεση για δημιουργία.

Αρκέστηκαν απλά στο να υπερασπίζονται το 1-0 που πέτυχε με έξοχο βολέ στο 42’ ο Τοργκάν Αζάρ.

Στα προημιτελικά θα αντιμετωπίσουν την Ιταλία στην “Άλιαντς Αρένα” του Μονάχου, την προσεχή Παρασκευή (22:00).

Ads

Ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ επέλεξε να χρησιμοποιήσει σε αυτό το παιχνίδι για πρώτη φορά στο τουρνουά τους δύο Αζάρ ως βασικούς, έχοντας φυσικά τον Κέβιν ντε Μπρόινε και τον Ρομέλου Λουκάκου επίσης στο αρχικό σχήμα. Εκεί δεν βρέθηκε ο Μπρούνο Φερνάντες για την Πορτογαλία, με τον Φερνάντο Σάντος να προτιμά έναν αμυντικό μέσο, τον Ζοάο Παλίνια.

Η Πορτογαλία έδειξε εξ αρχής τη διάθεσή της να αμυνθεί, αλλά από τη στιγμή που το Βέλγιο δεν πίεσε για το γρήγορο γκολ, οι Ίβηρες πήραν θάρρος. Μία καλή φάση με τον Ντιόγκο Ζότα θα μπορούσε να διαμορφώσει τον αγώνα με διαφορετικά δεδομένα, όμως ο Πορτογάλος έστειλε την μπάλα άουτ.

Άλλη επίθεση των Πορτογάλων χωρίς στημένη φάση δεν βγήκε και το Βέλγιο σταδιακά άρχισε να παίρνει τα “ηνία”.

Αυτό δεν ήταν αρκετό για τους “κόκκινους διαβόλους”, αφού η Πορτογαλία μπορεί να γίνει αδιαπέραστη αν βρεθεί στην καλή μέρα της. Όσο ο Λουκάκου και ο Ντε Μπρόινε δεν έπαιρναν μπάλα, ο Εντέν Αζάρ μόνος του δεν μπορούσε να κάνει κάτι.

Μάλιστα η Πορτογαλία απείλησε ξανά, όταν έπειτα από απόκρουση του Τιμπό Κουρτουά σε φάουλ του Ρονάλντο, ο Ρενάτο Σάντσες πήρε το ριμπάουντ αλλά έστειλε την μπάλα άουτ.

Το Βέλγιο είχε να επιδείξει κούρσες του Τομά Μενιέ από δεξιά, που δεν έφερναν αποτέλεσμα. Ο Λουκάκου συνήθως περικυκλωνόταν από πλειάδα αντιπάλων για να μην έχει χώρο κι έτσι ένας τρόπος έμεινε για να νικηθεί ο Ρούι Πατρίσιο.

Στο 42ο λεπτό ο Τοργκάν Αζάρ βρήκε χώρο κι έκανε ένα πανέμορφο σουτ εκτός περιοχής, γράφοντας το 1-0.

Το 2ο μέρος άρχισε με το χειρότερο τρόπο για το Βέλγιο, αφού ο Παλίνια τραυμάτισε τον Ντε Μπρόινε με τάκλιν από πίσω και ο Βέλγος μέσος αποχώρησε με πρόβλημα στον αστράγαλο. Λίγο αργότερα ο Σάντος έριξε στον αγώνα τον Φερνάντες και τον Ζοάο Φέλιξ και η Πορτογαλία άρχισε να παίρνει τα “ηνία” του αγώνα.

Για περίπου ένα τέταρτο είχε κλείσει το Βέλγιο στην περιοχή του και έκανε 4 τελικές. Οι δύο εξ αυτών, με τον Ζότα ξανά και με κεφαλιά του Φέλιξ, ήταν αρκετά επικίνδυνες, αλλά οι Πορτογάλοι δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν το μομέντουμ που είχαν σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Κάποια σκληρά μαρκαρίσματα των Πορτογάλων αύξησαν την ένταση και προκλήθηκαν αψιμαχίες παικτών, μέχρι ο αγώνας να περάσει στο τελευταίο κομμάτι του.

Το παιχνίδι μεταφέρθηκε στη μεγάλη περιοχή του Βελγίου. Μία κεφαλιά του Ρούμπεν Ντίας πάνω στον Κουρτουά και ένα σουτ του Ραφαέλ Γκερέιρο στο δοκάρι ήταν οι πιο επικίνδυνες στιγμές της Πορτογαλίας, σε ένα τέταρτο όπου οι Ίβηρες πίεζαν ασφυκτικά.

Το γκολ της ισοφάρισης δεν ήρθε ποτέ και η Πορτογαλία αναγκάζεται να βγάλει το στέμμα και να το παραδώσει στον επόμενο πρωταθλητή Ευρώπης. Ίσως να βρίσκεται στο ζευγάρι Βελγίου – Ιταλίας που θα αγωνιστεί στο Μόναχο την προσεχή Παρασκευή.

Βέλγιο (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Αλντεβάιρελντ, Βερμάλεν, Βερτόνχεν, Μενιέ, Τίλεμανς, Βίτσελ, Τ. Αζάρ (90+5′ Ντεντόνκερ), Ντε Μπρόινε (48′ Μέρτενς), Λουκάκου, Ε. Αζάρ (87′ Καράσκο)

Πορτογαλία (Φερνάντο Σάντος): Πατρίσιο, Νταλότ, Πέπε, Ντίας, Γκερέιρο, Σάντσες (78′ Ντανίλο), Παλίνια (78′ Ολιβέιρα), Μουτίνιο (55′ Φέλιξ), Μπ. Σίλβα (55′ Φερνάντες), Ρονάλντο, Ζότα (70′ Α. Σίλβα)

Διαιτητής: Φέλιξ Μπριχ (Γερμανία)