«Ακόμα και αργά το απόγευμα η ζέστη είναι αφόρητη. Οι αθλητές βάζουν τα δυνατά τους αλλά είναι δύσκολο να σταθείς όρθιος, πόσο μάλλον να τρέχεις μετ’ εμποδίων. Δεν υπάρχουν πια τα χρήματα για να φτιαχτεί ο κλιματισμός μέσα στο κυρίως μέρος των εγκαταστάσεων του στίβου στην Αθήνα. Λογικό είναι οι αθλητές  να ζεσταίνονται και να υποφέρουν. Τα πάντα βρίσκονται υπό διάλυση, το τσιμέντο είναι φθαρμένο και τα εξαρτήματα έχουν πια σκουριάσει. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε διάλυση μέσα σε περίοδο μόνο 8 ετών».

Ads

Το BBC αναζητά στην πόλη της Αθήνας την κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων, λίγα μόλις χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς του 2004, αλλά δεν το εντοπίζει. «Το ελληνικό κληροδότημα σβήνει» σημειώνει στον τίτλο που δίνει στο άρθρο του ο Mark Lowen.
 

«Σήμερα, η χώρα πνίγεται στην χειρότερη οικονομική κρίση που βλέπει η σύγχρονη ιστορία της, και ο αθλητισμός έχει πληγωθεί αναπόφευκτα». Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει το BBC κατά την περιήγηση του στην άλλοτε…κραταιά  και απαστράπτουσα «Ολυμπιακή» Αθήνα.

image
 
Η Ελλάδα στέλνει την μικρότερη Ολυμπιακή ομάδα τα τελευταία 20 χρόνια στο Λονδίνο. Η πολιτεία έχει κόψει κάθε μορφή χρηματοδότησης στην Ομοσπονδία αθλητισμού με αποτέλεσμα οι αθλητές να μην έχουν ούτε τα βασικά.
 
«Δεν υπάρχουν χρήματα για να επισκευαστεί ο κλιματισμός στο κλειστό γυμναστήριο. Οπότε οι Έλληνες σταρ των Ολυμπιακών Αγώνων υποφέρουν. Τα στρώματα έχουν παραδώσει το πνεύμα τους και ο εξοπλισμός παρουσιάζει προβλήματα εξαιτίας του χρόνου. Όλες οι εγκαταστάσεις καταρρέουν και όλα αυτά σε διάστημα οκτώ ετών» αναφέρει σχετικά ο συντάκτης του άρθρου.

image
 
Η Βάσω Μιλλούση, μια από τις γνωστότερες Ευρωπαίες γυμνάστριες, εξηγεί: «δεν έχουμε χρήματα για επιδέσμους, γιατρούς ή φυσιοθεραπευτές. Δεν μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες προπόνησης μας και δεν υπάρχει προϋπολογισμός για να προετοιμαστούμε στο εξωτερικό. Η ομοσπονδία προσπαθεί για το καλύτερο, όμως όλα είναι τόσο δύσκολα».
 
«Οι εγκαταστάσεις που δεν χρησιμοποιούνται μετά το τέλος των Ολυμπιακών το 2004 έχουν πια φτάσει σε σημείο διάλυσης. Φαίνεται πως τις έχουν παρατήσει. Είναι φανερό» επισημαίνει το ρεπορτάζ του BBC και σημειώνει ότι η Ελλάδα ξόδεψε πολλά λεφτά σε εγκαταστάσεις και υποδομές αλλά δεν τις αξιοποίησε μετά το τέλος των αγώνων καθρεφτίζοντας έτσι το μοντέλο της Ελληνικής πολιτικής, το οποίο βασίζεται στο να ξοδεύει λεφτά και να μην έχει μακροπρόθεσμα σχέδια κάτι το όποιο έφερε την χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.
 
«Οι ελπίδες για την μεταπώληση των εγκαταστάσεων ή της ενοικίασης αυτών είναι κάτι το οποίο χάθηκε με το πέρασμα των χρόνων. Οι υπεύθυνοι δηλώνουν χαρακτηριστικά πως κανείς δεν διατίθεται να αγοράσει ή να τις νοικιάσει καθιστώντας έτσι σαφές το λανθασμένο μοντέλο που ακολούθησαν πριν από τους Ολυμπιακούς. Σημαντικό παράδειγμα είναι το πρώην διεθνές αεροδρόμιο του Ελληνικού όπου και οι υπεύθυνοι δηλώνουν πως οι εγκαταστάσεις θα έπρεπε να έχουν διαλυθεί μετά τους αγώνες δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε ιδιώτες να επενδύσουν στην τεράστια αυτή περιοχή» σημειώνει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

Ads

image
 
Την ίδια ώρα, υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με αναλυτές το συνολικό κόστος των Ολυμπιακών στην Αθήνα ανήλθε στα 10 δις ευρώ. Κόστος που δεν μπορούσε να αντέξει η Ελληνική κοινωνία.
 
Η Αθήνα έχει γεμίσει πλέον από κτίρια-φαντάσματα, όπως οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό, ωστόσο δεν έγιναν μόνο κακές επιλογές σύμφωνα με τον πρόεδρο της ελληνικής ολυμπιακής επιτροπής (ΕΟΕ), Σπύρο Καπράλο.
 
«Ναι, έγιναν λάθη και σπαταλήσαμε πολλά χρήματα, ωστόσο η Αθήνα έγινε μια μοντέρνα πόλη. Μετά τους Αγώνες είχαμε καινούργιο αεροδρόμιο, καινούργιους δρόμους και καλύτερες δημόσιες συγκοινωνίες. Το να κατηγορούμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας είναι εύκολο, ωστόσο πρέπει να κάνουμε το ίδιο και για τις κυβερνήσεις που αύξησαν το δημόσιο χρέος όλα αυτά τα χρόνια» σημειώνει.
 
Ο κ.Καπράλος εξηγεί πως αν μπορούσε να γυρίσει πίσω το χρόνο (σ.σ. στο 1997 όταν η Ελλάδα ανέλαβε τη διοργάνωση) και πάλι θα διεκδικούσαμε τη διοργάνωση, γιατί «οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν κάτι θετικό για την Ελλάδα».
 
Η πρωταθλήτρια του επί κοντώ, Ηρώ-Στέλλα Λαδάκη διαφωνεί με τον πρόεδρο της ΕΟΕ, λέγοντας «δεν γνωρίζω αν είχαμε την οικονομική σταθερότητα για να φιλοξενήσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ίσως δεν έπρεπε να τους είχαμε φιλοξενήσει καθόλου». 

Οι Έλληνες αθλητές ελπίζουν για μεγάλα πράγματα στο Λονδίνο – παρά τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν στην πατρίδα τους. Αυτή είναι εξάλλου η χώρα όπου γεννήθηκαν οι αρχαίοι και σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Αλλά η ύφεση δεν αφήνει περιθώρια και η Ελλάδα έχει μείνει να αναρωτιέται πόσο ακόμη μπορεί να διαρκέσει αυτή η πτώση, καταλήγει το ρεπορτάζ του BBC.