Ο Τσακ Μπλέιζερ είναι ο άνθρωπος που συνεργάστηκε με το FBI, ώστε να ξετυλιχθεί το κουβάρι του σκανδάλου στην FIFA και να προχωρήσουν οι Αρχές σε συλλήψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Ads

Υπηρέτησε την Παγκόσμια Ομοσπονδία ποδοσφαίρου από τα υψηλότερα κλιμάκιά της και γνώριζε όσο λίγοι πρόσωπα και πράγματα γύρω από την (αμαρτωλή) FIFA και τα πρόσωπα που την απαρτίζουν. Άλλωστε, βούτηξε και ο ίδιος το χέρι του στο μέλι, πιάστηκε, καταδικάστηκε και αναγκάστηκε να συνεργαστεί με το FBI, προκειμένου να ελαφρύνει την θέση του και να πέσει στα πιο μαλακά. Ο λόγος για τον Τσακ Μπλέιζερ από την Νέα Υόρκη, ο οποίος για πολλά χρόνια υπήρξε επιφανές στέλεχος του ποδοσφαίρου και πριν τέσσερα χρόνια πρωταγωνίστησε σε ένα μεγάλο σκάνδαλο δωροδοκίας, όπου μέσα από την έρευνα προέκυψαν σημαντικά ευρήματα γύρω από την δράση του. Αν μη τι άλλο, μόνο… φρόνιμος δεν κάθισε και το πλήρωσε και με το παραπάνω.

Στους λογαριασμούς του βρέθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μέσα από προμήθειες και δεν απέδιδε φόρους. Κρίθηκε ένοχος και τότε ήρθε η πρόταση του FBI να συνεργαστεί μαζί του και να μπει στα ενδότερα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Άλλωστε, ήταν “δικός” τους άνθρωπος, υπεράνω πάσης υποψίας και πολλοί είπαν πράγματα μπροστά του που ουδέποτε περίμεναν ότι θα έφταναν εκεί που δεν έπρεπε. Μέσω μιας ενσωματωμένης κάμερας σε μπρελόκ, κατέγραφε συνομιλίες με ανθρώπους του κυκλώματος που δρούσε στη Νέα Υόρκη. Η περιοχή αυτή αποτελούσε το πεδίο δράσης του, καθώς εκεί γινόταν ύποπτη διακίνηση χρήματος που έπρεπε να ελέγξουν οι Αρχές. Μέσα από τα ευρήματά του, προέκυψαν λαβράκια και έτσι σιγά σιγά άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι του σκανδάλου, μέχρι να φτάσουμε στις σημερινές (27/5) συλλήψεις. Οι αποκαλύψεις είναι δεδομένο πως θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε επίσης:

Ο Μπλέιζερ, γνωστός και για το βάρος του (πάνω από 200 κιλά), έκανε πολυτελή (ως προκλητική) ζωή το διάστημα που μεσουρανούσε. Έτρωγε σε πανάκριβα εστιατόρια και μάλιστα πολύ συχνά με διασημότητες και πετούσε με ιδιωτικά τζετ. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα είχε στις Μπαχάμες μια πολυτελή στέγαση που συναντούσε επιφανείς προσωπικότητες όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η Χίλαρι Κλίντον, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ και ο Νέλσον Μαντέλα. Επίσης, είχε σπίτι για τις γάτες του και πλήρωνε 5.500 ευρώ μηνιαίως (!).

Ads

Αναφορικά με το πως έφτασε τόσο ψηλά στο ποδόσφαιρο, ο ίδιος δεν είχε παίξει ποτέ του μπάλα και άρχισε να ασχολείται με την ομάδα που έπαιζε ο γιος του το 1976. Άρχισε να την προπονεί και σιγά σιγά ξεκίνησε η σταδιοδρομία του. Με τα χρόνια, “προβιβάστηκε” από την ενασχόληση με τις ομάδες νέων και η ανέλιξή του ήταν ραγδαία. Το 1984 εκλέχθηκε εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των ΗΠΑ. Δυο χρόνια μετά δεν επανεξελέγη, αλλά ήταν συνιδρυτής μια νέα επαγγελματική Λίγκα, την American Soccer League, η οποία ύστερα από δυο μόλις χρονιές συγχωνεύτηκε με μια άλλη Λίγκα.

Θα πρέπει να ειπωθεί ότι πέρα από τον Μπλέιζερ, ο οποίος είχε… σιωπηρή τιμωρία, ένοχοι είχαν κριθεί -μεταξύ άλλων- και οι Ντάριαν και Ντάριλ Γουόρνερ, γιοι του πρώην αξιωματούχου της FIFA στο Τρινιντάντ &Τομπάγκο, Τζακ Γουόρνερ. Ο Αμερικανός γνωρίστηκε με τον Τζακ Γουόρνερ το 1984, όταν υπηρετούσαν και οι δυο την CONCACAF και ήρθαν πιο κοντά δυο χρόνια μετά, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού. Τότε, ο Μπλέιζερ έπεισε τον Γουόρνερ να κατέβει για πρόεδρος και ότι ο ίδιος θα “έτρεχε” την εκστρατεία του και θα τον στήριζε. Ο Γουόρνερ εκλέχθηκε ισχυρός άνδρας της CONCACAF και ο Μπλέιζερ έγινε γενικός γραμματέας, τρέχοντας καθημερινές υποθέσεις της Ομοσπονδίας.

Όσο κυλούσαν τα χρόνια, τόσο αποκτούσε ολοένα και περισσότερες γνωριμίες και έτσι ήρθε η εισχώρησή του στα κοινά της FIFA, όντας ο πρώτος Αμερικανός που είχε καταφέρει κάτι τέτοιο. Μάλιστα, σύμφωνα με το BuzzFeed, βοήθησε πολύ την Παγκόσμια Ομοσπονδία να εξελιχθεί σε μια “επικερδή μηχανή”. Εντούτοις, αποδείχτηκε πως δεν γίνονταν όλα με το νόμιμο τρόπο. Ο ίδιος αποτέλεσε κομμάτι του παζλ της “οικονομικής βρωμιάς” στον χώρο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Τον “τσάκωσαν” και εντέλει “αποφάσισε” να συνεργαστεί με το FBI για να την πληρώσουν αρκετοί ακόμη…

* Φωτογραφία: Στη μέση ο Τσάκ Μπλέιζερ

Πηγή: Sport24.gr