Αφιερωμένο στον «Ιπτάμενο Ολλανδό» Γιόχαν Κρόιφ ήταν το σημερινό el clasico. Ένα τεράστιο κορέο που έγραφε «Ευχαριστούμε Γιόχαν» κοσμούσε το Καμπ Νου (κεντρική φωτό). 

Ads

Η ίδια φράση ήταν γραμμένη και στις φανέλες των ποδοσφαιριστών της Μπαρτσελόνα στην οποία ο Γιόχαν Κρόιφ άφησε και τη δική του σφραγίδα. 

Η φανέλα της Μπαρτσελόνα αφιερωμένη στον Γιόχαν Κρόιφ: 

image

Ads

Πριν την έναρξη του αγώνα οι ποδοσφαιριστές της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα αλλά και οι φίλαθλοι στις κερκίδες κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του μεγάλου ποδοσφαιριστή που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Προβλήθηκε επίσης ένα βίντεο – αφιέρωμα στον Ολλανδό: 
 

 Δείτε ένα βίντεο με το απίστευτο κορεό: 

 Τα clásicos του Γιόχαν Κρόιφ

image

Η άφιξη του Κρόιφ και της συζύγου του, Ντάνι Κόστερ, στη Βαρκελώνη το 1973

1. Ο Γιόχαν Κρόιφ συμμετείχε σε 33 συνολικά clásicos, τα 8 από αυτά ως παίκτης και τα υπόλοιπα 25 ως προπονητής.
 

image

Ο Γιόχαν Κρόιφ στην επίσημη παρουσίασή του από την Μπαρτσελόνα (1973)

2. Στις πέντε σεζόν που αγωνίστηκε ως παίκτης στην Μπαρτσελόνα (1973-78), ο Κρόιφ έχασε μόνο το πρώτο και το τελευταίο clásico στο πρωτάθλημα, ενώ αγωνίστηκε ως βασικός στα υπόλοιπα 8, πετυχαίνοντας συνολικά 3 τέρματα.
 

image

Ρίνους Μίχελς και Γιόχαν Κρόιφ στην πρώτη χρονιά του δεύτερου στη Βαρκελώνη

3. Το πρώτο clásico του Κρόιφ δημιούργησε ένα ακατάρριπτο μέχρι σήμερα ρεκόρ. Το 0-5 μέσα στο “Μπερναμπέου” παραμένει η εκτός έδρας νίκη (οποιουδήποτε από τους δυο αιώνιους) με την μεγαλύτερη διαφορά σε γκολ στην ιστορία των clásicos. Σε εκείνο το ματς (17/2/1974), ο Ολλανδός πέτυχε και το πρώτο του τέρμα σε ισπανικό ντέρμπι.
 

image

Η ενεκάδα της Μπαρτσελόνα πριν τον αγώνα με την Γρανάδα, εκεί όπου ο Κρόιφ πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τους “μπλαουγκράνα” (28/10/1973)

4. Το πρώτο τέρμα του Κρόιφ σε clásico μέσα στο “Καμπ Νόου” άργησε τρία ολόκληρα χρόνια. Ήταν στο ντέρμπι του πρώτου γύρου της τέταρτης σεζόν του Ολλανδού στη Μπαρτσελόνα, στη νίκη με 3-1 επί της Ρεάλ (19/9/1976). Το τρίτο και τελευταίο του ήρθε λίγους μήνες αργότερα, στο ματς του δεύτερου γύρου, στο ισόπαλο 1-1 μέσα στο “Μπερναμπέου”.
 

image

Μαζί με τον Γιόχαν Νέεσκενς, συμπαίκτη του στην Εθνική Ολλανδίας και στη Μπαρτσελόνα

5. Στα 8 clásicos που αγωνίστηκε ως παίκτης, ο Κρόιφ μέτρησε 4 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες. Στα 25 που συμμετείχε ως προπονητής, είχε 9 νίκες, 6 ισοπαλίες και 10 ήττες.
 

image

Ο Γιόχαν Κρόιφ σε clásico του ισπανικού πρωταθλήματος

6. Ως παίκτης, αντιμετώπισε τη Ρεάλ Μαδρίτης μόνο στο πρωτάθλημα. Θα μπορούσε να την έχει βρει απέναντί του και στο Κύπελλο, όμως έλειψε από τον τελικό του 1974 (τον κέρδισε 4-0 η Ρεάλ), επειδή βρισκόταν με τους “οράνιε” στο Μουντιάλ της Δυτικής Γερμανίας.
 

image

Ο δεύτερος και τελευταίος τίτλος του Κρόιφ με την Μπαρτσελόνα, το Κύπελλο Ισπανίας του 1978

7. Ως προπονητής, ο Κρόιφ αντιμετώπισε τη Ρεάλ 16 φορές στο πρωτάθλημα (7 νίκες, 4 ισοπαλίες, 5 ήττες), 3 φορές στο ισπανικό Κύπελλο (1 νίκη, 1 ισοπαλία, 1 ήττα) και 6 φορές στο ισπανικό Σούπερ Καπ (1 νίκη, 1 ισοπαλία, 4 ήττες). Κατέκτησε το Κύπελλο του 1990, αποκλείστηκε στον ημιτελικό του Κυπέλλου το 1993 και έχασε και τα τρία Σούπερ Καπ.
 

image

Ο Κρόιφ σε clásico του ισπανικού πρωταθλήματος με τον Χοσέ Αντόνιο Καμάτσο

8. Ο Κρόιφ δεν αντιμετώπισε ποτέ, ούτε ως παίκτης ούτε ως προπονητής, τη Ρεάλ Μαδρίτης σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.
 

image

Με τον Πεπ Γουαρδιόλα σε προπόνηση της Μπαρτσελόνα

9. Ο Κρόιφ, ως προπονητής της Μπαρτσελόνα (1988-1996), αντιμετώπισε 8 διαφορετικούς προπονητές σε clásico: τους Τζον Μπέντζαμιν Τόσακ, Αλφρέδο Ντι Στέφανο, Ράντομιρ Άντιτς, Λίο Μπενάκερ, Μπενίτο Φλόρο, Βιθέντε ντελ Μπόσκε, Χόρχε Βαλντάνο και Αρσένιο Ιγκλέσιας. Ο αντίπαλος τεχνικός με τον οποίο συναντήθηκε τις περισσότερες φορές σε clásico, ήταν ο Φλόρο (7).
 

image

Σε ηλικία 41 ετών, άρτι αφιχθείς στη Μπαρτσελόνα, μαζί με τον βοηθό του, Κάρλες Ρεσάκ

10. Το πιο συνηθισμένο αποτέλεσμα στα clásicos του Κρόιφ ως προπονητή, ήταν το 1-1 (5 φορές). Στα 25 clásicos που διηύθυνε από τον πάγκο, 15 διαφορετικοί παίκτες του σκόραραν εναντίον της Ρεάλ.

image

Το 1991 υπεβλήθη σε διπλό μπαϊπάς και αναγκάστηκε να κόψει το τσιγάρο. Το αντικατέστησε με τα ισπανικά γλειφιτζούρια Chupa Chups, κάνοντας το συγκεκριμένο προϊόν ακόμα πιο γνωστό στα πέρατα του κόσμου

11. Ο τοπ σκόρερ της Μπαρτσελόνα στα 25 clásicos του Κρόιφ στον πάγκο, ήταν ο Χοσέ Μάρι Μπακέρο με 6 τέρματα. Δεύτερο στη λίστα βρίσκουμε τον Ρόναλντ Κούμαν (5) και τρίτο τον Χούλιο Σαλίνας (4). Από τρία πέτυχαν οι Ρομάριο και Αμόρ, από δυο οι Στόιτσκοφ, Λάουντρουπ και Κόδρο και από ένα οι Καράσκο, Γκοϊκοετσέα, Ιβάν Ιγκλέσιας, Ναδάλ, Ρουτζέ, Φίγκο και Σπάσιτς (αυτογκόλ).
 

image

Μαζί με τους Θελάδες, Ντε Λα Πένια, Ρουτζέ και Όσκαρ, την περίφημη Quinta de Lo Pelat

12. Το 5-0 στις 8 Ιανουαρίου του 1994 υπήρξε μια από τις πιο ευτυχισμένες προπονητικές βραδιές του Κρόιφ. Έναν χρόνο αργότερα, στις 7 Ιανουαρίου του 1995, το 5-0 από τη Ρεάλ στο “Μπερναμπέου”, υπήρξε σίγουρα μια από τις χειρότερες.

image

Το Κύπελλο του 1990 με το 2-0 απέναντι στη Ρεάλ. Ήταν ο πρώτος τίτλος του Κρόιφ εντός συνόρων. Ακριβώς μπροστά του, διακρίνεται ο Ερνέστο Βαλβέρδε

13. Ο Γιόχαν Κρόιφ υπήρξε ο πρώτος στην ιστορία των clásicos που κέρδισε την αντίπαλό του 5-0 τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής. Ο μοναδικός μέχρι σήμερα που το επανέλαβε, είναι ο Πεπ Γουαρδιόλα, ο καλύτερος μαθητής του Ολλανδού.

image

Στο τελευταίο του clásico ως προπονητής. Μπροστά του είναι ο Λάουντρουπ, ενώ πιο δίπλα του, ο Αρσένιο Ιγκλέσιας

14. Από το πρώτο του clásico ως παίκτης μέχρι το τελευταίο του ως προπονητής, πέρασαν συνολικά 8.029 μέρες. Δηλαδή 21 χρόνια, 11 μήνες και 25 ημέρες.

Οι δυο πεντάρες του Κρόιφ σε clasicos 

image

Ο φωτεινός πίνακας του «Μπερναμπέου» τα λέει όλα…

1. REAL MADRID – FC BARCELONA 0 – 5

22η αγωνιστική 1973/74 (17/2/1974)

Σκόρερ: Asensi (30’, 54’), Cruyff (39’), Juan Carlos (65’), Sotil (69’)

Η νύχτα που η Καταλονία λάτρεψε τον Γιόχαν Κρόιφ και τον “υιοθέτησε” ως ένα από τα αξιότερα τέκνα της. Ο “ιπτάμενος Ολλανδός”, στην πρώτη του κιόλας χρονιά στην Ισπανία, καθοδήγησε μαεστρικά τους “μπλαουγκράνα” του Ρίνους Μίχελς, σκορπίζοντας στους πέντε ανέμους τη Ρεάλ και δημιουργώντας ένα ακατάρριπτο – μέχρι σήμερα – ρεκόρ στα clásicos της Ισπανίας, αυτό της μεγαλύτερης διαφοράς σε εκτός έδρας νίκη. Η Μπαρτσελόνα είχε ξεπλύνει για πάντα τη ντροπή του 1-5 (27/1/1963) από τη γενιά των Πούσκας, Χέντο και Ντι Στέφανο.

Real Madrid (Molowny): García Remón, Morgado, Benito, Zoco, Rubiñán, Pirri, Netzer, Velázquez, Aguilar (47’ Santillana), Amancio, Macanás.

FC Barcelona (Michels): Mora, Rifé, Costas, De la Cruz, Torres, Juan Carlos, Rexach, Asensi, Cruyff, Sotil, Marcial (70’ Tomé).   

Βίντεο: Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα 0-5 (17/2/1974)

2. FC BARCELONA – REAL MADRID 5-0

image

Ο Κρόιφ δίνει οδηγίες στον Στόιτσκοφ

18η αγωνιστική 1993-94 (8/1/1994)

Σκόρερ: Romario (24’, 56’, 81’), Koeman (47’), Iván Iglesias (86’)

Η “dream team” του Γιόχαν Κρόιφ στη μεγαλύτερη στιγμή της εντός συνόρων. Ο κορμός των Ισπανών παικτών πλαισιωμένος από τους Ρομάριο, Λάουντρουπ, Στόιτσκοφ και Κούμαν, φιλοδώρησε με μια εντυπωσιακή manita τη “σειρά του Μπουίτρε” στέλνοντας στα ουράνια τους Καταλανούς. Η ήττα αυτή σηματοδότησε το τέλος της μεγάλης Ρεάλ των Μίτσελ και Μπουτραγκένιο και βύθισε την ομάδα της Μαδρίτης σε μια παρατεταμένη κρίση, από την οποία την έβγαλε ο Βαλντάνο ένα χρόνο αργότερα. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Ρομάριο με χατ τρικ.

FC Barcelona (Cruyff): Zubizarreta, Ferrer, Koeman, Nadal, Sergi, Bakero (75’ Iván Iglesias), Guardiola, Stoichkov (47’ Laudrup), Amor, Romario, Goicoechea.

Real Madrid (Floro): Buyo, Llorente, Alcorta, Sanchís, Lasa, Michel, Prosinecki, Milla (55’ Butragueño), Luis Enrique, Zamorano, Alfonso (24’ Hierro).

Βίντεο: FC Barcelona – Real Madrid 5-0 (8-1-1994)

 

sport 24