Την πρόκριση στους 16 του Μουντιάλ 2014 πήρε η Κολομβία με τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς, καθώς επικράτησε με 4-1 της Ιαπωνίας και κατακτώντας την πρώτη θέση του 3ου ομίλου θα παίξει με την Ουρουγουάη στην επόμενη φάση.

Ads

Η ισοφάριση των Ασιατών στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου και η είδηση πως η Ελλάδα είναι μπροστά στο σκορ με 1-0 στο ίδιο διάστημα, τους έδωσε ελπίδες όμως μπήκαν αγχωμένοι στο πρώτο ημίχρονο και οι Κολομβιανοί κυριάρχησαν.
 

Η ταυτότητα του αγώνα

Γήπεδο: Αρένα Παναντάλ
 
ΙΑΠΩΝΙΑ: Καουασίμα, Ουτσίντα, Γιοσίντα, Κόνο, Ναγκατόμο, Αογιάμα, Χασέμπε, Χόντα, Οκαζάκι, Καγκάουα, Οκούμπο.

Ads

ΚΟΛΟΜΒΙΑ: Οσπίνα, Σαντιάγο Άριας, Κάρλος Βαλντές, Έντγκαρ Άλβαρες, Αρμέρο, Μεχία, Γκουαρίν, Κουαδράδο, Κιντέρο, Αντριάν Ράμος, Τζάκσον Μαρτίνες.
 
Γκολ: 45’+1 Οκαζάκι / 17′ πέν. Κουαδράδο, 55′ και 82′ Τζακσον Μαρτίνες, 89′ Χάμες Ροντρίγκες

Κάρτες: 16′ Κόνο, 63′ Γκουαρίν

Η ανασκόπηση του αγώνα

Αδιάφορη η Κολομβία και ο Χοσέ Νέστορ Πέκερμαν, έκανε αλλαγές, κρατώντας στην 11άδα μόνο τους Οσπίνα, Αρμέρο και Κουαδράδο, σε σχέση με το αρχικό σχήμα κόντρα σε Ελλάδα και Ακτή Ελεφαντοστού, ενώ η Ιαπωνία θέλοντας βέβαια μόνο νίκη για να ελπίζει έπαιξε με την καλύτερη δυνατή σύνθεση.

Οι Ασιάτες ξεκίνησαν… τρέχοντας, πίεσαν για το γρήγορο γκολ, είχαν δύο-τρία καλά σουτ, αλλά πληγώθηκαν στην αντεπίθεση από τους Κολομβιανούς, οι οποίοι με τον Αντριάν Ράμος κέρδισαν πέναλτι (ανατροπή από τον Κόνο) και ο Χουάν Κουαδράδο άνοιξε το σκορ από τα 11 βήματα στο 17′.

Το ματς διατήρησε πολύ καλό ρυθμό, η Ιαπωνία ήταν διαρκώς στην επίθεση και η Κολομβία απειλούσε με τον Κουαδράδο στις αντεπιθέσεις, σε μία από τις οποίες λίγο έλειψε να πετύχει και δεύτερο γκολ, αλλά στο 42′ ο Τζάκσον Μαρτίνες έχασε τεράστια ευκαιρία, πλασάροντας από πλεονεκτική θέση, με την μπάλα να περνά άουτ.

Αντί να βρεθεί πίσω στο σκορ με 0-2 η Ιαπωνία κατάφερε στις καθυστερήσεις να ισοφαρίσει σε 1-1 με την καταπληκτική κεφαλιά του Οκαζάκι από την σέντρα του Χόντα.

Εντυπωσιακή η εικόνα αμέσως μετά την λήξη του ημιχρόνου με όλους του ιαπωνικού πάγκου να μπαίνουν στο γήπεδο και εμψυχώνουν τους 11άτους, λέγοντας πως θέλουν ακόμη ένα γκολ, αφού η Ελλάδα είναι μπροστά στο σκορ με 1-0 στο άλλο ματς.

Οι Ασιάτες όμως μπήκαν στο δεύτερο ημίχρονο πολύ αγχωμένοι και μαζί με την είσοδο των Χάμες Ροντρίγκες και Κάρλος Καρμπονέρο κυριάρχησαν στον αγωνιστικό χώρο και πραγματικά έκαναν ό,τι ήθελαν στο δεύτερο 45άλεπτο.

Ο Τζάκσον Μαρτίνες πέτυχε δύο γκολ και… ξεμπλόκαρε, κάτι πολύ σημαντικό εν όψει συνέχειας, ενώ ο τρομερός Χάμες Ροντρίγκες διαμόρφωσε το τελικό 1-4 με ένα εντυπωσιακό τέρμα.

image

Η φάση του αγώνα

Φυσικά στο 85ο λεπτό η αντικατάσταση του Νταβίντ Οσπίνα από τον Φαρίδ Μονδραγόν, ο οποίος έτσι έγινε ο γηραιότερος που αγωνίζεται σε Μουντιάλ σε ηλικία 43 ετών και 3 ημερών, ξεπερνώντας τον Ροζε Μιλά.

Ο διαιτητής

Ο Πορτογάλος, Πέδρο Προένσα, είχε μία ακόμη εξαιρετική διαιτησία. Σωστά έδωσε το πέναλτι στους Κολομβιανούς και γενικά δεν έκανε λάθη, έχοντας τον έλεγχο του ματς.

Ο πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης

Ο Χάμες Ροντρίγκες μπήκε στο 46′ και ήταν όλα τα λεφτά. Ηγέτης, ήταν κορυφαίος, έκανε ό,τι ήθελε στο γήπεδο έδωσε έτοιμο γκολ στον Τζάκσον Μαρτίνες και πέτυχε γκολάρα για το τελικό 1-4.

Μας άρεσε

Η επιστροφή του Τζάκσον Μαρτίνες. Έχασε μία σπουδαία στο πρώτο ημίχρονο, αλλά στο δεύτερο πέτυχε δύο γκολ και η ψυχολογία του έχει πλέον αλλάξει.

Δεν μας άρεσε

Ο τρόπος με τον οποίο μπήκε η Ιαπωνία στο δεύτερο ημίχρονο. Ήξεραν πως η Ελλάδα είναι μπροστά στο σκορ και ένα ακόμη γκολ θα τους έδινε την πρόκριση, αλλά αυτό τους άγχωσε και μπόρεσαν να κάνουν τίποτα στο δεύτερο 45άλεπτο.



Πηγή: sport 24