Το τέταρτο ασημένιο μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, κατάκτησε η Εθνική ομάδα πόλο γυναικών, που στον τελικό ηττήθηκε 9-6, από την κάτοχο του χρυσού Ισπανία, η οποία έφτασε τις τρεις κατακτήσεις.

Η ομάδα μας κοίταξε στα μάτια την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανίας αλλά τη στιγμή που έγινε το 6-6 (τελευταία περίοδος), μίλησε η εμπειρία και οι Γκαρσία και Ορτίθ έδωσαν τέλος στο όνειρο. Σπουδαία εμφάνιση και η 20χρονη Ισπανίδα τερματοφύλακα Τέρε (απέκρουσε δυο πέναλτι).

Ads

Η Ισπανία πήγε στον τελικό με τον αέρα του φαβορί απέναντι στην Εθνική μας και κυριάερχισε στο πρώτο οκτάλεπτο,  σε επίθεση και άμυνα. Στην επίθεση σημείωσε τρία γκολ έχοντας πολύ καλές επιλογές από την περιφέρεια ενώ στην άμυνα κράτησε στο μηδέν την γαλανόλευκη (0/2 με παίκτρια παραπάνω), με την γκολκίπερ Τερέ να αποκρούει μάλιστα και πέναλτι της Ελευθερίας Πλευρίτου.

Η Ελευθερία Πλευρίτου γνώρισε μία μεγάλη διάκριση, καθώς ανακηρύχτηκε ως κορυφαία παίκτρια της διοργάνωσης (MVP).

Το σενάριο ωστόσο στο δεύτερο οκτάλεπτο ήταν εντελώς διαφορετικό, με την ομάδα της Αλεξίας Καμμένου να σφίγγει την άμυνά της, να αναγκάζει τις Ισπανίδες σε 0/3 με παίκτρια παραπάνω και να δέχεται μόλις ένα γκολ σε αυτό το διάστημα, με υπέροχη προσπάθεια της φουνταριστής Λέιτον. Στον αντίποδα, οι Ελληνίδες διεθνείς ήταν εξαιρετικές στην επίθεση και με τα γκολ των Χυδηριώτη, Μαργαρίτας Πλευρίτου και Σιούτη μείωσαν σε 4-3 και ξαναμπήκαν στο ματς.

Έχοντας πάρει φόρα από το πολύ καλό δεύτερο οκτάλεπτο, οι Ελληνίδες προσπάθησαν να κάνουν την προσπέραση, ωστόσο στο τρίτο οκτάλεπτο οι άμυνες ήταν αυτές που είχαν τον πρώτο λόγο. Το αποτέλεσμα ήταν η Εθνική να παραμείνει άσφαιρη σε όλο το τρίτο οκτάλεπτο έχοντας και χαμένο πέναλτι της Βασιλικής Πλευρίτου, με τις Ισπανίδες από την πλευρά τους να βρίσκουν ένα γκολ.

Η Σταματοπούλου απέκρουσε πέναλτι της Εσπάρ όμως δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο και στην εκτέλεση της Ρουίθ, με το 5-3 να μένει μέχρι το φινάλε και την Εθνική να ολοκληρώνει το τρίτο οκτάλεπτο χωρίς να σκοράρει, όπως και στο πρώτο.

Ads

Η έναρξη του τέταρτου οκταλέπτου βρήκε την Ξενάκη να μειώνει σε 5-4 μετά από όμορφη ασίστ της Σιούτη, με τις Ισπανίδες να απαντούν άμεσα με την Ρουίθ, αλλά την Ελευθερία Πλευρίτου να μειώνει σε 6-5 με εξαιρετικό τεχνικό σουτ 5 λεπτά πριν το φινάλε και να κρατάει ολοζώντανη την Εθνική.

Ένα λεπτό αργότερα η Χυδηριώτη υπέγραψε την επιστροφή της Εθνικής στον τελικό ισοφαρίζοντας σε 6-6, με την Ισπανία να εκμεταλλεύεται όμως την παίκτρια παραπάνω στην επόμενη επίθεσή της και να ανακτά το προβάδισμα με την Ρουίθ (7-6), για να έρθει η Γκαρθία και να δώσει τεράστιο προβάδισμα στην ομάδα της κάνοντας το 8-6. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ήρθε και το γκολ της Εσπάρ για να κάνει το 9-6 για την Ισπανία και να σφραγίσει την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού.

Τα οκτάλεπτα: 3-0, 1-3, 1-0, 4-3

Ισπανία (Μινγκέλ Άνχελ Γκαΐα Όκα): Τέρε, Έστερ, Νόγκουε, Εσπάρ 2, Ορτίθ 1, Πέρεθ 1, Πρατς, Ρουΐθ 2, Πένια, Φόρκα, Καμούς, Γκαρθία 1, Λέιτον 1

Ελλάδα (Αλεξία Καμμένου): Σταματοπούλου, Ελευθερία Πλευρίτου, Χυδηριώτη 2, Τριχά, Μαργαρίτα Πλευρίτου 1, Ξενάκη 1, Νίνου, Πάτρα, Σιούτη 1, Βασιλική Πλευρίτου, Γιαννοπούλου, Μυριοκεφαλιτάκη, Σωτηρέλη