Οι αγώνες των ημιτελικών είχανε απ’ όλα. Διασυρμό, κλάμα – πολύ κλάμα – αγωνία, χαρά και τον Μικ Τζάγκερ.  Χαρά γι’ αυτούς που προκρίθηκαν, κλάμα γι’ αυτούς που δεν προκρίθηκαν και για τον Μικ Τζάγκερ τα λέμε παρακάτω. Νικητές, Αργεντινή και Γερμανία. Ηττημένοι Ολλανδοί και ταπεινωμένοι Βραζιλιάνοι. Της Τόνιας Γκόρου

Ads

 
Ξεκινάμε με τον αγώνα – το λες και βατερλό – της Τρίτης μεταξύ της Βραζιλίας και της Γερμανίας, ένα ματς που ήδη έχει μείνει στην ιστορία καθώς τα «πάντσερ» διέλυσαν – και το λέω ευγενικά – την «σελεσάο». Η Γερμανία σαν τυφώνας και μη δείχνοντας κανένα έλεος προκρίθηκε στον τελικό με σκορ 7-1 στο Estadio Mineirao και έριξε τη χώρα του Πελέ σε εθνικό πένθος. Αυτή η ήττα για την «σελεσάο» είναι η βαρύτερη στην ιστορία της. Σε ένα ματς που η μελλοντικές γενιές θα έχουν να το αναφέρουν, ο Κλόζε έγινε ο αρχισκόρερ στην ιστορία των Μουντιάλ, ενώ η Γερμανία έγινε η πρώτη ομάδα που πετυχαίνει 7 γκολ σε έναν ημιτελικό Μουντιάλ.
 
Ο αγώνας για την Βραζιλία είχε τελειώσει από το 29ο λεπτό, όταν η Γερμανία χαλαρά, σαν σε προπόνηση είχε ήδη σκοράρει 5 φορές προκαλώντας εγκεφαλικά επεισόδια στους 198,7 εκατομμύρια παθιασμένους Βραζιλιάνους. Παίζοντας χωρίς τον τραυματισμένο Νεϊμάρ και τον τιμωρημένο αρχηγό της, Σίλβα, έδειχνε σαν ομάδα τοπικού πρωταθλήματος, δείχνωντας να μην μπορεί να συνέλθει, καταφέρνοντας μόνο να πετύχει ένα γκολ στο 90ο λεπτό από τον Όσκαρ, έτσι για να μην θυμίζει το σκορ κάτι από Γιουβέντους – Ολυμπιακό τον Δεκέμβρη του 2003.
 
[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=6y4R_MNmzA0]
 

Εδώ κολλάει ο Μικ Τζάγκερ και πιο συγκεκριμένα «η κατάρα του Μικ Τζάγκερ». Λοιπόν, φίλοι και φίλες, ο αγαπημένος γερόλυκος της ροκ είναι κάτι σαν τον δικό μας επίτιμο. Κάθε φορά που δίνει την ευχή του σε κάποια ομάδα εκείνη πάντα χάνει! Και μάλιστα, υπάρχουν στοιχεία – φωτιά που επιβεβαιώνουν το πόσο γκαντέμης είναι.  Στη συναυλία που είχαν δώσει οι Rolling Stones στη Λισαβόνα ο Τζάγκερ είχε φωνάξει από τη σκηνή: «Η Πορτογαλία θα κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο και θα παίξει στον τελικό απέναντι στην Αγγλία». Ωστόσο, το αποτέλεσμα ήταν εντελώς διαφορετικό, αφού η Πορτογαλία αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων και οι Άγγλοι επέστρεψαν πολύ γρήγορα στην πατρίδα τους.
 
Κατά τη διάρκεια της συναυλίας του στο κατάμεστο από 70 χιλιάδες Ιταλούς Circo Massimo είχε πει: «Τι φανταστικό κοινό. Η Ιταλία θα κατακτήσει το Μουντιάλ! Καλή επιτυχία για το ματς της Τρίτης με την Ουρουγουάη. Πιστεύω ότι θα νικήσετε 2-1». Το αποτέλεσμα; Αποκλείστηκαν οι Ιταλοί! Χθες ο τραγουδιστής των Rolling Stones βρέθηκε στο γήπεδο και παρακολούθησε από κοντά τη Βραζιλία, με τον κόσμο που τον αναγνώρισε να γράφει στα social media πως η βραδιά δεν θα τελείωνε καλά όπως κι έγινε, αφού οι Βραζιλιάνοι «έφαγαν» 7 γκολ. Μακριά από εμάς, πολύ κακό κάρμα ο Μικ!
 
Στον χθεσινό αγώνα τώρα, στην Arena Corinthians του Σάο Πάολο μεταξύ της Αργεντινής και της Ολλανδίας τα πράγματα – ευτυχώς – ήταν κάπως καλύτερα. Σαν γενική εικόνα: ποδόσφαιρο είδαμε, φάσεις έτσι και έτσι, γκολ δεν είδαμε. Το ματς πήγε στα πέναλτι όπου εκεί ο ήρωας – τερματοφύλακας της Αργεντινής, Σέρχιο Ρομέρο, έπιασε δύο πέναλτι στέλνοντας την ομάδα του στον τελικό για 5η φορά και για 1η μετά από το 1990. Η ομάδα του Σαμπέγια κέρδισε στα πέναλντι την Ολλανδία με 4-2 και απέχει ένα βήμα από την κορυφή του κόσμου στέλνοντας την στον μικρό τελικό με την Βραζιλία.
 
Οι ομάδες στα πρώτα λεπτά δεν ρίσκαραν, με την Αργεντινή να στέκεται λίγο καλύτερα και να απειλεί στο 14ο λεπτό. Η Αργεντινή είχε κλείσει σωστά στην άμυνα, είχε μπλοκάρει τον Ρόμπεν και μπροστά οι Μέσι – Πέρες και Λαβέτσι άλλαζαν συνεχώς θέσεις και μπέρδευαν τους «οράνιε». Στο 24ο λεπτό ο Λαβέτσι εκτέλεσε το κόρνερ, ο Γκαράι έπιασε την κεφαλιά ψαράκι με την μπάλα να περνά άουτ, ενώ στη συνέχεια και ως τη λήξη του α’ μέρους, δεν είχαμε άλλη καλή φάση. Στο δεύτερο ημίχρονο η Ολλανδία άλλαξε σύστημα χωρίς όμως να πιέζει όσο θα έπρεπε. Στην παράταση και οι δύο ομάδες μπήκαν με περισσότερες δυνάμεις, δεν σκόραραν και οδηγηθήκαν στα πέναλντι. Στο πρώτο πέναλτι, ο Ρομέρο απέκρουσε την κακή εκτέλεση του Φλάαρ και στη συνέχεια ο Μέσι έκανε το 1-0. Ο Ρόμπεν ευστόχησε στη συνέχεια κι έκανε το 1-1, αλλά και ο Γκαράι βρήκε δίχτυα για το 2-1. Ο Ρομέρο έπιασε και το πέναλτι του Σνάιντερ και ο Κουν Αγουέρο έκανε το 3-1. Ο Κάιτ έκανε το 3-2, αλλά ο Μάξι Ροντρίγκες με πολύ δυνατή εκτέλεση που πήρε τα χέρια του Σίλεσεν, έστειλε την Αργεντινή στον τελικό.
 

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=V12s_vPTnyc]
 

Ads

Ο τελικός θα διεξαχθεί την Κυριακή το βράδυ στις 10μμ στο Ρίο ντε Τζανέιρο και στο ιστορικό γήπεδο του «Μαρακανά». Αυτό σημαίνει ότι οι Βραζιλιάνοι θα πρέπει να παρακολουθήσουν τον «αιώνιο εχθρό» τους να παίζει για τον παγκόσμιο τίτλο στο θρυλικό γήπεδο τους, φέρνοντας μια επιπλέον πίκρα στους Βραζιλιάνους. Ο μικρός τελικός μεταξύ της Γερμανίας και της Ολλανδίας θα διεξαχθεί το Σάββατο το βράδυ στις 11μμ στην Μπραζίλια και στο Estadio Nacional. Η Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζει βαλίτσες για Ρίο ντε Τζανέιρο, η τύχη του Μικ αγνοείται, τα προγνωστικά δείχνουν Γερμανία και εγώ ελπίζω να το σηκώσει η Αργεντινή.