Αποκλείεται η ρωσική ομάδα στίβου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίου μετά από ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της IAAF να διατηρήσει την ποινή αποκλεισμού της χώρας από τις διεθνείς διοργανώσεις, λόγω μη συμμόρφωσης στους κανονισμούς περί ντόπινγκ.

Ads

Μόνο «παράθυρο» και μόνο για συμμετοχή μεμονωμένων Ρώσων αθλητών απομένει η ΔΟΕ που θα αποφασίσει σχετικά. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στις 21 Ιουνίου. 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου της IAAF, στη Βιέννη, ο πρόεδρος Σεμπάστιαν Κόου, επισήμανε ότι «αθλητές που δεν ελέγχονται από το ρωσικό σύστημα, αλλά από συστήματα που διαθέτουν αποτελεσματικά προγράμματα αντιντόπινγκ, θα εξεταστούν κατά περίπτωση».

Ο Κόου τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική πτυχή στην απόφαση της IAAF, προσθέτοντας ότι τα βήματα προόδου που έγιναν από τις ρωσικές αρχές δεν είναι αρκετά ώστε να αρθεί η ποινή, η οποία επιβλήθηκε αρχικά τον Νοέμβριο του 2015 και επεκτάθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Ads

Ο αποκλεισμός των Ρώσων αθλητών από την IAAF, εξαιτίας του εκτεταμένου ντόπινγκ που αποκαλύφθηκε στα τέλη του 2015, επιβλήθηκε αρχικά τον Νοέμβριο και επεκτάθηκε με απόφαση της διεθνούς ομοσπονδίας κλασικού αθλητισμού τον Μάρτιο. 

Η νέα επέκταση της ποινής σημαίνει ότι η Ρωσία δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Άμστερνταμ, ενώ σε ό,τι αφορά τους Ολυμπιακούς του Ρίο, υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί εξαίρεση από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

«Ο αποκλεισμός της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου ήταν μία απόφαση αναμενόμενη, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει. Εμείς θα αντιδράσουμε», δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας, Βιτάλι Μούτκο. 

Λίγη ώρα πριν δημοσιοποιηθεί η απόφαση της IAAF, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει συλλογική τιμωρία των Ρώσων αθλητών και υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει το ντόπινγκ να πολιτικοποιηθεί ή να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση μίας αντι-ρωσικής ατζέντας.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, έχει αρνηθεί το προηγούμενο διάστημα να κάνει κάποιο σχόλιο για το κατά πόσον η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα ανατρέψει ενδεχόμενη απόφαση αποκλεισμού της Ρωσίας από την IAAF, τονίζοντας ότι στόχος της ΔΟΕ είναι να προστατέψει τους «καθαρούς» αθλητές.