Η κόντρα της FIBA με την Ευρωλίγκα συνεχίζεται με τη μπάλα να περνάει πλέον στην ελληνική ομοσπονδία μπάσκετ που πρέπει να αποφασίσει αν θα αποβάλλει την ΑΕΚ από το ελληνικό πρωτάθλημα ή αν θα αποκλειστεί η εθνική από το Ευρωμπάσκετ 2017 ή ακόμα και από το Προολυμπιακό τουρνουά.

Η FIBA αντιτίθεται στη διοργάνωση του Eurocup στην οποία από πλευράς Ελλάδας έχει δηλώσει συμμετοχή η ΑΕΚ και με επιστολή της σε 14 συνολικά χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), προειδοποιεί ότι αν μέχρι τις 20 του μηνός (ερχόμενη Τετάρτη) δεν διαφοροποιηθεί ή στάση των ομάδων, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος αποκλεισμού για τις εθνικές ομάδες από το Ευρωμπάσκετ 2017 ή ακόμα και από τα Προολυμπιακά και Παγκόσμια τουρνουά που γίνονται υπό της αιγίδα της FIBA.

Εκτός και αν η ελληνική ομοσπονδία μπάσκετ, όπως και οι υπόλοιπες των άλλων χωρών αποβάλλουν από τα εθνικά τους πρωταθλήματα τις ομάδες που θα πάρουν μέρος στο Eurocup.

Η ΕΟΚ με ανακοίνωσή της καλεί τον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, να πάρει αποφάσεις σχετικά με την προειδοποίηση της FIBA. Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης έλαβε από την παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος FIBA την επιστολή που παραθέτουμε.

Τα δεδομένα που αναφέρονται στην επιστολή, όπως φυσικά και οι πιθανές επιπτώσεις, μεταβιβάστηκαν στον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Σταύρο Κοντονή, ο οποίος βάσει του αρ. 26 παρ. 6 του ν. 2725/1999 έχει την αρμοδιότητα μέσω των θεσμοθετημένων υπηρεσιών και κατόπιν των εισηγήσεων των αρμόδιων για το άθλημα Εθνικών ομοσπονδιών, να χορηγεί άδειες συμμετοχής ελληνικών συλλόγων σε διεθνείς διοργανώσεις. Αναμένονται οι τελικές αποφάσεις με δεδομένες τις θέσεις της ΕΟΚ και τις σχέσεις της με τους θεσμούς του Παγκόσμιου Αθλητικού Κινήματος και τη ΔΟΕ».

Η επιστολή της FIBA