Με απαγόρευση μεταγραφών για δυο συνεχόμενες περιόδους (Γενάρη 2015/Ιούλιο 2015) τιμωρήθηκε η Μπαρτσελόνα από την FIFA. Σε δύσκολη θέση και η ομοσπονδία της Ισπανίας.

Ads

Σε μία μεταβατική περίοδο μπαίνει η Μπαρτσελόνα αλλά και ολόκληρο το ισπανικό ποδόσφαιρο μετά την απόφαση της FIFA να τιμωρήσει τόσο την ομοσπονδία της χώρας, όσο και τους Μπλαουγκράνα. Η τιμωρία αφορά το καθεστώς με τους ανήλικους ποδοσφαιριστές που παίρνουν μεταγραφή στις ομάδες και το οποίο δεν είναι εναρμονισμένο με τις επιταγές της FIFA.

Έτσι η τιμωρία αφορά:

  1. Απαγόρευση μεταγραφών για τον Γενάρη του 2015 και το καλοκαίρι της ίδια σεζόν
  2. Πρόστιμο 450.000 ελβετικών φράγκων στην Μπαρτσελόνα
  3. Πρόστιμο στην ισπανική ομοσπονδία ύψους 500.000 ελβετικών φράγκων
  4. Να εναρμονιστεί η Μπαρτσελόνα μέσα σε 90 μέρες στους κανόνες της FIFA και η ομοσπονδία της Ισπανίας μέσα σε ένα χρόνο.

Δε τίθενται σε αμφισβήτηση οι μεταγραφές που έχει πραγματοποιήσει την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο η Μπαρτσελόνα, όπως αυτές των Λουίς Σουάρες, Ιβάν Ράκιτιτς, Τόμας Βερμάλεν, Ζερεμί Ματιέ, Κλαούντιο Μπράβο και Μαρκ-Αντρέ τερ Στέγκεν.

Ads

Τυπικά η απόφαση που κοινοποιήθηκε από τη FIFA τόσο στη διοίκηση της Μπαρτσελόνα όσο και στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ισπανίας σημαίνει, ότι οι “μπλαουγκράνα” δεν έχουν δικαίωμα μεταγραφής μέσα στο 2015, και θα μπορούν να το κάνουν από τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο του 2016, δηλαδή τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς.

Η επίσημη αντίδραση της Μπαρτσελόνα

Η διοίκηση της Μπαρτσελόνα λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης από τη FIFA, γνωστοποίησε ότι θα προσφύγει στο ανώτατο αθλητικό δικαιοδοτικό όργανο, που είναι το CAS.

“Μετά την έκδοση της απόφασης σήμερα από την Επιτροπή Εφέσεων της FIFA για αδικήματα σχετικά με τη μεταφορά και την μεταγραφή ποδοσφαιριστών ηλικίας μικρότερης των 18 ετών, η Μπαρτσελόνα επικοινωνεί ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της στα υψηλότερα αθλητικά δικαιοδοτικά όργανα,  που στην περίπτωση αυτή είναι το Δικαστήριο Διαιτητικού Αθλητικού Δικαστηρίου (CAS).”

Το χρονικό της ιστορίας

Η FIFA είχε ανακοινώσει στις 2 Απριλίου αυτή την απόφαση-ποινή, υποστηρίζοντας ότι η Μπαρτσελόνα παραβίασε σε 10 διαφορετικές περιπτώσεις (από το 2009 μέχρι το 2013) το άρθρο 19 του«Κανονισμού για το καταστατικό και τις μεταγραφές των παικτών» που σχετίζεται με τους ανήλικους (κάτω των 18 ετών) παίκτες.

Το άρθρο 19 με τίτλο «προστασία των ανηλίκων», σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση, λέει τα εξής:
1. Οι διεθνείς μεταγραφές παικτών επιτρέπονται μόνο όταν ο παίκτης συμπληρώνει τα 18 του χρόνια.
2. Επιτρέπονται οι ακόλουθες τρεις εξαιρέσεις:
α) Αν οι γονείς του παίκτη φύγουν από τη μόνιμη κατοικία τους και εγκατασταθούν στη χώρα όπου έχει την έδρα του ο σύλλογος, αλλά για λόγους άσχετους με το ποδόσφαιρο.
β) Αν η μετακίνηση πραγματοποιηθεί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο παίκτης είναι 16 έως 18 ετών. Σε αυτή την περίπτωση ο σύλλογος είναι υποχρεωμένος να τηρήσει τα εξής:

  • Να προσφέρει στον παίκτη ακαδημαϊκή και ποδοσφαιρική στέγη υψηλού επιπέδου.
  • Να εγγυηθεί σπουδές οι οποίες θα βοηθήσουν τον παίκτη να ακολουθήσει επαγγελματική καριέρα, στην περίπτωση που δεν μπορέσει να συνεχίσει στο ποδόσφαιρο.
  • Να προσφέρει στον παίκτη τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης.
  • Να καταθέσει στην Ομοσπονδία της χώρας όλες τις αποδείξεις που θα επιβεβαιώνουν πως τηρούνται όλα τα ανωτέρω.

γ) Αν ο παίκτης διαμένει σε απόσταση μικρότερη των 50 χιλιομέτρων από τα εθνικά σύνορα και ο σύλλογος εδρεύει επίσης σε απόσταση μικρότερη των 50 χιλιομέτρων από αυτά. Η ανώτατη απόσταση της οικίας του παίκτη από την έδρα του συλλόγου δεν θα ξεπερνάει τα 100 χιλιόμετρα. Με αυτόν τον τρόπο, ο παίκτης θα συνεχίσει να διαμένει στην οικία του, ενώ θα πρέπει να δώσουν την συγκατάθεσή τους και οι δυο Ομοσπονδίες.

Οι περιπτώσεις των 10 ανήλικων ποδοσφαιριστών

Πρόκειται για 10 ανήλικους ποδοσφαιριστές, με προεξάρχοντα τον 16άχρονο Κορεάτη, Λι Σέουνγκ Γου, που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στη Μασία. Οι υπόλοιποι εννιά είναι οι επίσης Κορεάτες, Πάικ Σέουνγκ Χο και Τσαν Κιουλ Χι, ο Γάλλος Τεό Σεντρί, ο Νιγηριανο – Ολλανδός Μπόμπι Αντεκάνι, ο Καμερουνέζος Πατρίς Σουσιά, οι Τζιανκάρλο Ποβέντα, Αντρέι Ονάνα, Μάξι Ρολόν ενώ ο δέκατος είναι πιθανότατα ο Παραγουανός Αντόνιο Σανάμπρια, ο οποίος πουλήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην ιταλική Σασουόλο αντί 4.5 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: Sport24.gr