Από τα ντέρμπι που ήδη ξεχάστηκε το σημερινό ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, για την 18η αγωνιστική της Super League 1, όχι γιατί έληξε 0-0, αλλά γενικώς δεν πρόσφερε ιδιαίτερες συγκινήσεις και θέαμα αντάξιο της ιστορίας των δύο «αιωνίων».

Ads

Ο γηπεδούχος Παναθηναϊκός ήταν ελαφρώς καλύτερος, με περισσότερη κατοχή της μπάλας, περισσότερες τελικές, επτά έναντι δύο του Ολυμπιακού, κέρδισε έξι κόρνερ με τους ερυθρόλευκους να μην κερδίζουν κανένα.

Ο Ολυμπιακός με το ισόπαλο αυτό αποτέλεσμα διατηρήθηκε στο +9 από τον δεύτερο ΠΑΟΚ και έκανε ένα ακόμη βήμα για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος καθώς πέρασε από μια δύσκολη έδρα, όπως αυτή της Λεωφόρου.

Ο Παναθηναϊκός παρατάχθηκε έχοντας τέσσερις αλλαγές σε σχέση με το ματς κόντρα στον Βόλο, σχηματισμό το 4-3-3, τον Μπρινιόλι στην εστία και τους Κώτσιρα, Σένκεφελντ, Βέλεθ και Χουάνκαρ στα μετόπισθεν. Ο Ρούμπεν Πέρεθ ήταν ο αμυντικός χαφ, με τους Βιγιαφάνιες-Μαουρίσιο εσωτερικούς μέσους και τους Αϊτόρ-Παλάσιος στα άκρα του μοναδικού προωθημένου Μακέντα.

Ads

Ο Ολυμπιακός από την άλλη «κατέβηκε» με πέντε αλλαγές σε σχέση με το παιχνίδι του απέναντι στον Απόλλωνα, σύστημα 3-4-3 και τον Βατσλίκ κάτω από τα γκολπόστ. Παπασταθόπουλος, Μανωλάς και Μπα αποτέλεσαν την τριάδα στην άμυνα, ενώ οι Ρέαμπτσιουκ-Λαλά ήταν οι δύο φουλ μπακ και οι Εμβιλά-Καμαρά δίδυμο στον άξονα. Με τους Μασούρα, Τικίνιο και Λόπες να συνθέτουν την τριπλέτα της επίθεσης.

Ο Ολυμπιακός μπήκε με διάθεση να πιέσει ψηλά για να δυσκολέψει την ανάπτυξη του αντιπάλου του, κυκλοφόρησε με ηρεμία την μπάλα και κατάφερε να πάρει τον έλεγχο στο ξεκίνημα.

Στον αντίποδα ο Παναθηναϊκός έκανε αρκετά εύκολα λάθη, ενώ και οι αποστάσεις των γραμμών του ήταν μακρινές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να φτάσει στα αντίπαλα καρέ ή έστω να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις με αξιώσεις.

Παράλληλα, στα πρώτα λεπτά κυριάρχησαν τα πολλά φάουλ εκατέρωθεν, ενώ μια απευθείας εκτέλεση φάουλ του Τικίνιο στο 7’, που σταμάτησε σε σώματα στο τείχος ήταν ότι πιο αξιόλογο είχε να προσφέρει το ματς.

Με τις πολλές διακοπές να κόβουν τον όποιο ρυθμό και χωρίς καμία συνεργασία από τους ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων, αυτό σήμαινε ότι δεν υπήρξαν και τελικές προσπάθειες όσο περνούσε η ώρα.

Οι «πράσινοι» ωστόσο πήραν σταδιακά μέτρα στο γήπεδο και την κατοχή της μπάλας και προσπάθησαν να αναπτυχθούν πιο ορθολογικά, κυρίως από την δεξιά τους πλευρά, με την σέντρα-σουτ του Αϊτόρ στο 29’ από εκεί να περνάει δίπλα από το δεξί δοκάρι του Βατσλίκ.

Ενώ τέσσερα λεπτά μετά, από νέο γέμισμα από δεξιά, αυτή την φορά του Κώτσιρα, ο Μπα έδιωξε επιπόλαια με κεφαλιά, ο Μαουρίσιο πήρε το «ριμπάουντ», αλλά το αμαρκάριστο σουτ του μέσα από την περιοχή ήταν εντελώς άστοχο.

Οι Πειραιώτες από την πλευρά τους παρέμειναν συγκεντρωμένοι στο πλάνο τους, που περιελάμβανε πρωτίστως εξασφάλιση του μηδέν και άρα παθητικό ρόλο, σε όλο αυτό το διάστημα, έχοντας «εξαφανισμένο» τον Τικίνιο και τους Μασούρα-Λόπες επίσης εκτός παιχνιδιού.

Στάθηκαν δε τυχεροί στην φάση του 41ου λεπτού, καθώς από την ωραία σέντρα του Χουάνκαρ από αριστερά ο ανενόχλητος Μακέντα έβαλε λάθος το σώμα του, με αποτέλεσμα η κεφαλιά του έξω από την μικρή περιοχή να περάσει άουτ, στην πρώτη πραγματική ευκαιρία για γκολ.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, ότι, κατέγραψαν το πρώτο σουτ προς την εστία του Μπρινιόλι στο 44’, με την προσπάθεια του Λόπες να είναι πολύ άστοχη και τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στα αποδυτήρια ισόπαλες χωρίς σκορ.

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους οι δύο προπονητές έριξαν επιθετικό στο ματς. Για τους γηπεδούχους ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τον Ιωαννίδη αντί του Μακέντα ο οποίος ήταν σε ένα ακόμη παιχνίδι αρκετά κακός και δεν βοήθησε στο διάστημα που αγωνίστηκε.

Από την άλλη ο Πορτογάλος τεχνικός έβαλε τον Ελ Αραμπί στο ματς και έβγαλε τον Λόπες που ήταν επίσης κακός στο διάστημα που αγωνίστηκε.

Παρά τις δύο αλλαγές στην επίθεση των δύο ομάδων, το ντέρμπι συνεχίστηκε στο ίδιο μοτίβο. Με τη διαφοροποίηση πως ο Παναθηναϊκός πήρε τη μπάλα περισσότερο στα πόδια του, την κυκλοφόρησε καλύτερα και την ίδια ώρα η πίεση του Ολυμπιακού ψηλά μειώθηκε στο ελάχιστο.

Παρόλα αυτά και πάλι καμία από τις δύο ομάδες δεν μπορούσε, όχι να κάνει τελική προς την εστία, αλλά ούτε σουτ ενώ και οι στατικές φάσεις που κέρδισαν οι γηπεδούχοι, πέρασαν χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Πέδρο Μαρτίνς παρενέβη στο παιχνίδι και έριξε αρχικά στο ματς τον Βαλμπουενά αντί του Μασούρα και εν συνεχεία τον Καρμπόβνικ αντί του Λαλά, ενώ την ίδια ώρα ο Γιοβάνοβιτς έβγαλε από το παιχνίδι τον Αϊτόρ που τραυματίστηκε και έβαλε στο παιχνίδι τον Βιτάλ.

Οι όποιες διορθωτικές κινήσεις από τους δύο πάγκους όμως δεν άλλαξαν τα δεδομένα του αγώνα. Ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η πρώτη απειλή μπροστά από τις δύο εστίες στο δεύτερο μέρος ήρθε στο 74′ και ήταν ένα μακρινό σουτ του Βιγιαφάνιες μετά από ωραία ενέργεια του Αργεντινού.

Παναθηναϊκός (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Σένκεφελντ, Βέλεθ, Σάντσες, Ρούμπεν Πέρεθ, Μαουρίσιο (81′ Αλεξανδρόπουλος), Βιγιαφάνιες, Αϊτόρ (66′ Βιτάλ), Μακέντα (46′ Ιωαννίδης), Παλάσιος

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Βατσλίκ, Μανωλάς, Παπασταθοπουλος, Μπα, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Καμαρά, Λαλά (66′ Καρμπόβνικ), Μασούρας (58′ Βαλμπουενά), Τικίνιο (85′ Βρουσάι), Λόπες (46′ Ελ Αραμπί).

Διαιτητής: Ραστκόφσκι Πάβελ (Πολωνία)
Βοηθοί: Σιέκα Ράντοσλαβ, Κούπσικ Άνταμ (Πολωνία)
4ος Διαιτητής: Κουμπαράκης Στέφανος (Κυκλάδων)
VAR: Φρανκόφσκι Μπαρτόζ (Πολωνία)
AVAR: Σαμοΐλης Δημήτριος (Αθηνών)