«Νερώνει το κρασί της» η WADA, ο παγκόσμιος οργανισμός κατά του ντόπινγκ, όσον αφορά στην ουσία meldonium.

Ads

Η WADA ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι αποδεκτή η παρουσία ποσότητας μικρότερης του ενός μικρογραμμαρίου του meldonium σε δείγματα από ελέγχους που έγιναν σε αθλητές πριν από την 1η Μαρτίου του 2016.

Η εν λόγω ουσία προστέθηκε στη σχετική λίστα με τις απαγορευμένες από τον WADA την 1η Ιανουαρίου, ενώ οι αθλητές σε όλο τον κόσμο ενημερώθηκαν για την απόφαση αυτή το φθινόπωρο του 2015.

Η Σαραπόβα είχε παραδεχτεί -μέσω συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε- ότι εντοπίστηκε θετική στην ουσία Meldonium σε έλεγχο ντόπινκ στον οποίο υποβλήθηκε στις 26 Ιανουαρίου, περίοδο που συμμετείχε στο Australian Open, υπογραμμίζοντας από την πλευρά της ότι κάνει χρήση του φαρμάκου εδώ και μία 10ετία για λόγους υγείας, που αφορούν το οικογενειακό ιστορικό. 

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Μαρία Σαράποβα, η κατάρρευση ενός ειδώλου

NYT: Τουλάχιστον 60 «χρυσοί» πρωταθλητές έχουν ντοπαριστεί με meldonium

Την απόφαση της Wada καλωσόρισε ο υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας, Βιτάλι Μούτκο, ο οποίος πρόσφατα είχε δηλώσει ότι 40 Ρώσοι αθλητές και αθλήτριες βρέθηκαν «θετικοί» στην ουσία meldonium σε ελέγχους ντόπινγκ, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται η τενίστρια Μαρία Σαράποβα και η κολυμβήτρια Γιούλια Εφίμοβα.

image

«Το Ρωσικό Υπουργείο Αθλητισμού στηρίζει και καλωσορίζει την απόφαση που λήφθηκε από τον WADA, επειδή έχει δείξει μια προθυμία να κατανοήσει την κατάσταση, αντί να μείνει προσκολλημένος στους κανονισμούς» τονίζει ο Μούτκο σε σημερινή ανακοίνωσή του και συμπληρώνει: «Ήταν έτοιμοι να μελετήσουν πόσος χρόνος απαιτείται, προκειμένου το «meldonium» να αποβάλλεται από τον οργανισμό ενός αθλητή…. Η Wada έχει επιδείξει αμεροληψία και ότι είναι αντικειμενικός στη μάχη κατά του ντόπινγκ».

Oι Ρώσοι εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η Σαραπόβα θα καταφέρει τελικά να δηλώσει «παρούσα» στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν το καλοκαίρι του 2016 στο Ρίο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας πατινάζ, Αλεξέι Κραβτσόφ, εξέφρασε την άποψη ότι, μετά την απόφαση της WADA, θα πρέπει να επιτραπεί στον πέντε φορές παγκόσμιο πρωταθλητή, Πάβελ Κουλίζνικοφ, και τον «χρυσό» Ολυμπιονίκη του 2014 στο πατινάζ ταχύτητας σε μικρή πίστα, Σέμεν Ελιστράτοφ, οι οποίοι βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση του «meldonium», να επιστρέψουν στους αγώνες.

«Θα πρέπει να επιτραπεί σε αυτούς τους αθλητές να υπαχθούν στην αμνηστία, λόγω της ποσότητας που βρέθηκε στα δείγματα από τους ελέγχους, στους οποίους υποβλήθηκαν» δήλωσε ο Κραβτσόφ στο πρακτορείο ειδήσεων R-Sport και πρόσθεσε: «Δεν ήταν ένοχοι, όπως λέγαμε νωρίτερα. Αυτά είναι φυσικά καλά νέα, αλλά υπάρχει ακόμη ένα κομμάτι από ένα σύννεφο που κρέμεται πάνω από όλα αυτά».