Συνεχίζεται το μπάχαλο που έχει προκύψει με τον τελικό του Κυπέλλου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ αποφάσισε πριν από λίγο την οριστική αναβολή του τελικού, μετά την σχετική εισήγηση από την Επιτροπή Διοργανώσεων της ΕΠΟ.

Ads

Η Εκτελεστική Επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει την ερχόμενη Δευτέρα (27/7) πότε και που θα διεξαχθεί ο τελικός, μετά το όχι της ΕΛ.ΑΣ. για τη διεξαγωγή του τελικού στο γήπεδο της Ριζούπολης, ή σε άλλο γήπεδο της Αττικής. Πάντως επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 30ή Αυγούστου, ενώ η εισήγηση κάνει λόγο για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Η ανακοίνωση της ΕΠΟ

Η σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρει: «Η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της Ε.Π.Ο. απεδέχθη σήμερα την ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Διοργανώσεων και αποφάσισε την αναβολή του Τελικού Κυπέλλου Ελλάδος αγωνιστικής περιόδου 2019-2020 που είχε προγραμματισθεί για τις 26 Ιουλίου 2020. Ο τελικός θα διεξαχθεί σε τόπο και χρόνο που θα αποφασιστεί από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, με βάση τις ήδη ληφθείσες αποφάσεις, αναφορικά με τις διαδικασίες και την οργάνωση του αγώνα».

Ads

Αντίδραση από τον Ολυμπιακό

Αμεση ήταν η αντίδραση του Ολυμπιακού, η διοίκηση του οποίου απέστειλε επιστολή στην ομοσπονδία ζητώντας ο τελικός να οριστεί την προσεχή Κυριακή στην έδρα της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. «Αναφερόμαστε εκ νέου στο περιεχόμενο της από 19.07.2020 επιστολής μας αναφορικά με τον τόπο διεξαγωγής του Τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας, το περιεχόμενο της οποίας παραμένει χωρίς απάντηση», αναφέρει ο Ολυμπιακός.

«Δεδομένου ότι απομένουν μόλις έξι (6) ημέρες για τη διεξαγωγή του Τελικού σας καλούμε ως Ομοσπονδία να ανταποκριθείτε στον θεσμικό σας ρόλο και με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί να λάβετε μια απόφαση με γνώμονα τη διασφάλιση του κύρους της διοργάνωσης και τη διεξαγωγή του κορυφαίου αγώνα που διοργανώνει η ΕΠΟ με όρους που διασφαλίζουν τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Άλλως και αν παρά τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί καθώς και την από μέρους μας συναίνεση για την διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλλου στην έδρα της έτερης διαγωνιζόμενης ομάδας ΠΑΕ ΑΕΚ, ήτοι στο ΟΑΚΑ, δεν ορίσετε την εν λόγω αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ την Κυριακή 26.07.2020, σας δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμαστε για την άσκηση παντός νόμιμου δικαιώματός μας για τις ως άνω πράξεις και παραλείψεις σας».

Τι προηγήθηκε

Η ΕΠΟ είχε ανακοινώσει ότι ο τελικός ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, θα διεξαχθεί στις 26 Ιουλίου στο γήπεδο της Ριζούπολης. Επίσης είναι γνωστό και δεδομένο πως λόγω των ειδικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, οι αγώνες γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Ολυμπιακός αντιδρώντας στην επιλογή του γηπέδου λόγω ακαταλληλότητας  του αγωνιστικού χώρου και της γειτνίασης με την φυσική έδρα της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια είχε στείλει επιστολές σε ΕΠΟ, UEFA  με τα επιχειρήματα του και με την απειλή χρήσης ένδικων μέσων στην περίπτωση τραυματισμού παιχτών ή άλλων παραγόντων του.

Η τελευταία πρόταση του ήταν να διεξαχθεί ο αγώνας στο ΟΑΚΑ, παρόλο που αποτελεί έδρα της ΑΕΚ και στην προκήρυξη του κυπέλλου απαγορεύεται ο τελικός να γίνεται σε έδρα φιναλίστ. Επίσης ζητά να μην αλλάξει η ημερομηνία λόγω της αναμέτρησης του στο «Μολινό» με την Γουλβς για το Γιουρόπα Λιγκ, στις 6 Αυγούστου.

Η σύσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την προηγούμενη εβδομάδα στην ΓΑΔΑ για τα μέτρα ασφαλείας, αναβλήθηκε δίχως να αναφερθεί ο λόγος από την αστυνομία.

Ο υπεύθυνος της Περιφέρειας Αττικής έδωσε την συγκατάθεση του την προηγούμενη Παρασκευή, ως προς την καταλληλότητα, ωστόσο μετά βγήκε ο Περιφερειάρχης κ. Πατούλης και είπε πως δεν υπήρχε ενημέρωση στην ηγεσία για κάτι τέτοιο και συγκάλεσε σύσκεψη για σήμερα το πρωί.

Και αίφνης η ΕΛ.ΑΣ ενημέρωσε την ΕΠΟ ότι δεν μπορεί να διαφυλάξει την ασφάλεια στη Ριζούπολη, λόγω αδυναμιών του περιβάλλοντος  χώρου, που επιφέρει κινδύνους. Και δεν φτάνει αυτό αλλά εισηγήθηκε να μην γίνει ο τελικός σε ΚΑΝΕΝΑ γήπεδο εντός Αττικής, λόγω της μεγάλης αντιπαλότητας των οπαδών των δύο φιναλίστ.

Με απλά λόγια η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί να εγγυηθεί την διεξαγωγή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα που ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΘΕΑΤΕΣ!!!

Δυστυχώς ένας ακόμη τελικός πριν καλά-καλά διεξαχθεί έχει χάσει ότι ελάχιστο είχε από λάμψη και αξία.

Αναλυτικά η επιστολή της Ελληνικής Αστυνομίας

1. Σύμφωνα με απόφασή σας, ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδας Ποδοσφαίρου 2019-20, μεταξύ των ομάδων ΑΕΚ-Ολυμπιακός ορίστηκε να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών την Κυριακή 26/7/2020 στο γήπεδο “Γ. Καμάρας” (Ριζούπολη).

2. Για την αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, την 13/7/2020 πραγματοποιήθηκε αυτοψία στην αθλητική εγκατάσταση και στην περιβάλλουσα περιοχή αυτής, από αρμόδιους Αξιωματούχους της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου συμμετείχαν και εκπρόσωποί σας.

3. Από τη διενεργούμενη αυτοψία διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

  • Η αθλητική εγκατάσταση γειτνιάζει με περιοχές (Ν. Φιλαδέλφεια, Ν. Χαλκηδόνα, Ν. Ιωνία κλπ) όπου λειτουργούν σύνδεσμοι φιλάθλων και υφίσταται μεγάλος αριθμός οργανωμένων οπαδών.
  • Τα χωροταξικά δεδομένα (πυκνοδομημένη περιοχή, στενότητα οδών κλπ) δημιουργούν δυσχέρειες στην ασφαλή και ομαλή προσέγγιση στο γήπεδο των αθλητικών αποστολών, διαιτητών-παρατηρητών κλπ.
  • Ο μεγάλος αριθμός “ευπαθών σημείων” (Σταθμοί ΗΣΑΠ, πεζογέφυρες, άλση κλπ) στην περιβάλλουσα και στην ευρύτερη περιοχή της αθλητικής εγκατάστασης, απαιτεί τη διάθεση πολυάριθμων αστυνομικών δυνάμεων για την κάλυψή τους προκειμένου να αποτραπούν επιθέσεις στις διερχόμενες αθλητικές αποστολές ή συμπλοκές μεταξύ οπαδών.
  • Δυσχέρεια στη διαχείριση των οπαδών της κυπελλούχου ομάδας, οι οποίοι μετά τη λήξη του αγώνα, ενδεχομένως, να κατευθυνθούν στο γήπεδο για εορταστικές εκδηλώσεις και πανηγυρισμούς.
  • Τα έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα που θα δημιουργούν από τις τροχονομικές ρυθμίσεις και τον αποκλεισμό της περιβάλλουσας του γηπέδου περιοχής, γεγονός το οποίο θα προκαλέσει δυσαρέσκεια στους κατοίκους.

4. Πέραν των ανωτέρω:

  • Σύμφωνα με πληροφοριακά δεδομένα από ανοιχτές πηγές μέλη της Θύρας 7 θα συνοδεύσουν την αποστολή του Ολυμπιακού από το σημείο αναχώρησής της έως και το γήπεδο “Γ. Καμάρας”, γεγονός το οποίο πιθανόν να φέρει σε αντιπαράθεση τους οπαδούς με τις αστυνομικές δυνάμεις προστασίας της αποστολής με αποτέλεσμα να επηρεαστεί το επίπεδο ασφαλείας της συνοδείας, ενώ ενδεχομένως να υπάρξουν συμπλοκές κλπ. με οπαδούς της ΑΕΚ.
  • Μετά τον ορισμό της αθλητικής εγκατάστασης διεξαγωγής του τελικού, οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ “ORIGINAL 21” και του Ολυμπιακού “ΘΥΡΑ 7”, ανταλλάσσουν υβριστικές και απειλητικές ανακοινώσεις μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης κλιμακώνοντας την ήδη υπάρχουσα αντιπαράθεση.

5. Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα, την έντονη αντιπαλότητα των οπαδών και το ιστορικό έκνομων ενεργειών, στην περιβάλλουσα και στην ευρύτερη αστική περιοχή του γηπέδου, παρακαλούμε όπως εξετάσετε το ενδεχόμενο διεξαγωγής του τελικού σε αθλητική εγκατάσταση, εκτός της Αττικής, που να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις, δεδομένου ότι αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται και στις άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής μας, όπου διεξάγονται αγώνες της Superleague 1 (Δημοτικό Στάδιο Περιστερίου και Γήπεδο Πανιωνίου Νέας Σμύρνης).

6. Ο κ. Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας/Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης, που κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται γα την ενημέρωσή τους.