Η ομάδα του Καρέρα παρουσίασε για μία ακόμη φορά το αγωνιστικό πρόσωπο που έχει περάσει από την πρώτη ημέρα στην ομάδα ο Ιταλός προπονητής. Απόλυτη συγκέντρωση στο ανασταλτικό κομμάτι στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα.

Ads

Κυρίως όμως συγκέντρωση απ’ όλους. Οι επιθετικοί πρώτοι πίεσαν πολύ και αποτελεσματικά, με τρόπο που έκαναν τη δουλειά των αμυντικών ευκολότερη.

Ο Ιταλός διάβασε καλά το παιχνίδι και δικαιώθηκε για τις επιλογές του και στις δύο πλευρές του γηπέδου.

Στην άμυνα επέλεξε να πιέσει την πρώτη μπάλα και να οδηγήσει τους Κρητικούς σε μεγάλες μεταβιβάσεις ή βιαστικές αποφάσεις. Η “Ένωση” έβγαλε από την οργανωτική άνεση τους γηπεδούχους στερώντας τους το βασικό τους όπλο που είναι η κατοχή μπάλας και η δική τους πίεση στο απέναντι μισό του γηπέδου.

Ads

Ο ΟΦΗ πίεσε στο μισό του αντιπάλου μετά το 0-2 όταν ουσιαστικά ο Καρέρα και η ομάδα του επέλεξαν τη διαχείριση του ματς. Μέχρι τότε ήταν ο “δικέφαλος” που είχε τα απαραίτητα στοιχεία για να κρατήσει τον ΟΦΗ μακριά από την εστία του Μπάρκα. Ακόμη και η σημαντική στιγμή  του Φιγκεϊρέδο ήρθε με σουτ εκτός περιοχής.

Οι δύο κορυφαίοι του αγώνα

Αντίθετα η ΑΕΚ απείλησε με διαφορετικούς παίκτες στο πρώτο ημίχρονο. Λιβάια, Μάνταλος και Ολιβέιρα ήταν οι τρεις που έκαναν τα πάντα κοντά στην περιοχή των γηπεδούχων. Ο Λιβάια έβγαλε εκνευρισμό από την αρχή του ματς όμως στη ροή του αγώνα ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής του ματς, κερδίζοντας τον άτυπο τίτλο στο… νήμα από τον Πέτρο Μάνταλο.

Ο Κροάτης δημιούργησε, έστησε συνεργασίες με τους υπόλοιπους, άλλαξε (όταν χρειάστηκε) θέσεις και ρόλους με τον Μάνταλο και φυσικά πέτυχε το πρώτο γκολ (από την εξαιρετική πάσα του Λόπες) που άνοιξε το δρόμο για το τρίποντο της ΑΕΚ στην Κρήτη.

Ο Μάνταλος έκανε τα πάντα εκτός από το να σκοράρει. Είχε καθαρό μυαλό και εμπνεύσεις στη δημιουργία, απείλησε ο ίδιος, έβγαλε εξαιρετικές άμυνες πιέζοντας ψηλά στο γήπεδο και προσφέροντας ευκαιρίες σε αντεπιθέσεις με γρήγορη μετάβαση της ομάδας.

Η χημεία των αμυντικών μέσων

Ο Καρέρα έχει καταφέρει να βρει ρόλους σε Σιμάνσκι και Κρίστισιτς, αφού ταυτόχρονα βοηθά τόσο αυτούς, όσο και τον Σιμόες, με τη δουλειά που κάνουν οι επιθετικοί στην πρώτη γραμμή άμυνας. Κανείς αμυντικός χαφ παγκοσμίως δε διακρίθηκε χωρίς βοήθεια από τους μπροστινούς του. ότι ισχύει και για τους στόπερ. Η ΑΕΚ δουλεύει καλά σε όλες τις γραμμές σε αυτό τον τομέα. Οι αμυντικοί μέσοι της αποφορτίζονται, κατά συνέπεια είναι καλύτεροι στις επιθετικές κινήσεις τους, με ή χωρίς τη μπάλα.

Η επιστροφή

Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι είναι παίκτης με ποιότητα που κάνει διαφορά σε υψηλό επίπεδο. Είχε να αγωνιστεί από τις αρχές Φλεβάρη, όμως έπαιξε σαν να μην έλειψε μια μέρα. Σίγουρα ο ΟΦΗ δεν ήταν καλός επιθετικά, δεδομένα γι’ αυτό ευθύνεται και η ΑΕΚ συνολικά, όμως ο Ουκρανός σε απλές κινήσεις αλληλοκάλυψης ή προσπάθειας να βγει στη μπάλα πριν τον αντίπαλο έδειξε και πάλι την ποιότητα και προσωπικότητα που διαθέτει και που όταν απουσιάζει λείπει από τον ΑΕΚ.

Πηγή: novasports