Εφιαλτική βραδιά για την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ στην 4η αγωνιστική των ομίλων του Europa League. Γνώρισε βαριά ήττα από την Ουκρανική Ζόρια με 3-0 και αποχαιρέτησε νωρίς την διοργάνωση, καθώς εξανεμίστηκαν και οι λίγες ελπίδες που είχε για πρόκριση.

Ads

Το σημείο-«κλειδί» του ματς ήταν η αποβολή του Σάκχοφ με δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 48΄, με τη Ζόρια να εκμεταλλεύεται το αριθμητικό της πλεονέκτημα και να φεύγει από το ΟΑΚΑ με τους τρεις βαθμούς.

Πλέον τόσο η ΑΕΚ όσο και η σημερινή της αντίπαλος, είναι ισόβαθμες με 3 πόντους έκαστη και έχουν μόνο μαθηματικές ελπίδες ουσιαστικά, την ώρα που Λέστερ και Μπράγκα (που ήρθαν ισόπαλες με 3-3 στο άλλο ματς του 7ου ομίλου), φαντάζουν ξεκάθαρα φαβορί, με 10 κι 7 βαθμούς αντίστοιχα, δύο «στροφές» πριν τη λήξη της φάσης των ομίλων.
 
Στο πρώτο ημίχρονο, η «Ένωση» μπήκε αποφασισμένη να επιβάλει τον ρυθμό της από νωρίς και να σκοράρει όσο πιο γρήγορα γινόταν, για να διαχειριστεί στη συνέχεια το προβάδισμά της.
 
Με πίεση ψηλά, πήρε την κατοχή της μπάλας και έψαξε το γκολ είτε από στημένες μπάλες είτε από ατομικές πρωτοβουλίες, όπως του Λιβάγια, ή του Ινσούα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
 
Οι φιλοξενούμενοι κέρδισαν κάποια μέτρα στο γήπεδο μετά το 10λεπτο, παίζοντας και 4-4-2 σε φάση άμυνας, για να «παγώσουν» τον ρυθμό και κατάφεραν να εκμηδενίσουν τους κινδύνους για την εστία του Σεβτσένκο.
 
Η έλλειψη καλής τελικής ενέργειας έξω από την αντίπαλη περιοχή και γενικώς η επιθετική ανάπτυξη στο τρίτο μισό συνέχισαν να αποτελούν «ζητήματα» για την ΑΕΚ, που δεν μπόρεσε να βρει λύσεις και να καταγράφει «καθαρή» φάση για γκολ μέχρι να πάνε οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα.
 
Αρκούμενη μόνο σε κάποια ακόμα κερδισμένα φάουλ -όπως την απευθείας εκτέλεση του Τάνκοβιτς στο 33’- και κόρνερ, την ώρα που η Ζόρια πάτησε κι αυτή μια φορά την περιοχή του Αθανασιάδη, αλλά τον Μπακάκη να διώχνει το σουτ του Καμπάιεβ.
 
Η αντίπαλος είχε και την τελευταία λέξη στο πρώτο 45λεπτο, με τον Τσιγκάνικς να βρίσκεται σε θέση βολής, μέσα στην περιοχή αλλά το σουτ του να περνάει πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Αθανασιάδη στο 41’.
 
Στην επανάληψη, οι γηπεδούχοι κινδύνευσαν να βρεθούν πίσω στο σκορ με το «καλημέρα» και το επικίνδυνο σουτ του Γιουρτσένκο πέρασε ελάχιστα άουτ, ενώ εξίσου νωρίς έμειναν και με 10 παίκτες, λόγω της αποβολής του Σάκχοφ με δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 48΄.
 
Η ΑΕΚ έφτασε κοντά στο 1-0, με τον Σεβτσένκο να διώχνει ωστόσο εντυπωσιακά το μακρινό σουτ του Τάνκοβιτς στο 52ο λεπτό, δείχνοντας σημάδια ζωής.
 
Με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα, αλλά και την λάθος εκτίμηση της φάσης από πλευράς Αθανασιάδη, ήρθε το 0-1 από τον Γκρόμοβ στο 61΄, με κοντινή προβολή!
 
Η Ουκρανική ομάδα συνέχισε το παιχνίδι της, στάθηκε τυχερή σε μια φάση όπου από το πουθενά ο Σβάρνας θα μπορούσε να ισοφαρίσει με σέντρα, αλλά η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι του Σεβτσένκο και τελικά έφτασε και σε δεύτερο τέρμα.
 
Όταν 15 λεπτά μετά και συγκεκριμένα στο 75΄, ο Καμπάλεβ έγραψε το 0-2  με πολύ ωραία προσπάθεια, «καθαρίζοντας» πρόωρα την υπόθεση νίκη για την Ζόρια.

Το κερασάκι στην τούρτα για τους μετέπειτα νικητές ήρθε στο 86΄με το χτύπημα πέναλτι του Γιουρτσένκο που σημείωσε το τεςλικό 0-3.
 
Πέναλτι που είχε κερδίσει ένα λεπτό νωρίτερα ο Λούνοβ από τον Γαλανόπουλο και σηματοδότησε μια από τις βαρύτερες εντός έδρας ευρωπαϊκές ήττες της ΑΕΚ, αλλά και «εκδίκηση» της Ζόρια για την πρόσφατη ήττα της 1-4 στην Ουκρανία.

Ads

ΑΕΚ: (Μάσιμο Καρέρα) Αθανασιάδης, Σβάρνας (83’ Βασιλαντωνόπουλος), Τσιγκρίνσκι, Νεντελτσεάρου, Μπακάκης (65’ Γαλανόπουλος), Σάκχοφ, Κρίστισιτς, Σιμόες (87’ Μαχαίρας), Ινσούα, Τάνκοβιτς (65’ Ανσαριφάρντ), Λιβάγια
 
Ζόρια: (Βίκτορ Σκρίπνικ) Σεφτσένκο, Φαβόροφ, Βερνιντούπ, Χάνα, Σίγκανικς, Κοσερτζίν (82’ Λούνοφ), Ιβανισένια, Γιουρτσένκο (87΄Πέροβιτς), Καμπάλεφ, Γκρόμοφ (87’ Αλαχάρ), Γκλάντκι (63’ Ναζαρίνα)

Διαιτητής:  Άλιγιαρ Αγκάγεφ (Αζερμπαϊτζάν)
Βοηθοί: Ζεϊνάλ Ζεϊνάλοφ, Ακίφ Αμιράλι (Αζερμπαϊτζάν)
4ος: Οκάν Μαμάντοφ (Αζερμπαϊτζάν)

Δείτε τις καλύτερες φάσεις και τα γκολ του αγώνα