Το ματς Αγγλίας-ΗΠΑ 0-0 έριξε την αυλαία της 6ης ημέρας του Μουντιάλ 2022, παράλληλα δε ολοκλήρωσε τη 2η αγωνιστική του δεύτερου ομίλου.

Ads

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν εμφανώς ανώτερες στον αγώνα, αλλά σπατάλησαν τις ευκαιρίες τους και η επιεικώς κακή  Αγγλία πήρε τον βαθμό, που της δίνει ισχυρό προβάδισμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Πρέπει να γίνουν απίθανα πράγματα για να μείνουν εκτός συνέχειας οι Άγγλοι, που χρειαστεί να χάσουν με διαφορά τεσσάρων γκολ από την Ουαλία την τελευταία αγωνιστική, ενώ οι ΗΠΑ προκρίνονται πλέον μόνο με νίκη επί του Ιράν.

Στο σενάριο τριπλής ισοβαθμίας ανάμεσα σε Αγγλία, Ιράν και Ουαλίας, θα μετρήσει η διαφορά τερμάτων αλλά τα «τρία λιοντάρια» έχουν προίκα το 6-2 της πρεμιέρας και φαντάζει απίθανο να αποκλειστούν.

Ads

Η βαθμολογία

image

Με 4-3-3 κατέβασε την Αγγλία ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Ο Πίκφορντ στην εστία, με τους Τρίπιερ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Σο στην τετράδα της άμυνας. Οι Ράις, Μάουντ, Μπέλινγκχαμ στην τριπλέτα του άξονα, με τους Σάκα, Στέρλινγκ στα εξτρέμ και τον Κέιν στην κορυφή της επίθεσης.

Ίδια διάταξη και για τις ΗΠΑ από τον Γκρεγκ Μπεράλτερ. Στο τέρμα ο Τέρνερ και οι Ντεστ, Τζίμερμαν, Ριμ, Ρόμπινσον στην άμυνα. Οι Άνταμς, ΜακΚένι, Μούσα στον άξονα, έχοντας τους Γουεά, Πούλισικ στα φτερά της επίθεσης και τον Ράιτ στην κορυφή.

Χαμηλό το τέμπο στο ξεκίνημα του αγώνα, με τους Αμερικανούς να έχουν ψηλά τις γραμμές τους στο γήπεδο και να δυσκολεύουν τους Άγγλους στην κυκλοφορία της μπάλας. Παρόλα αυτά, το γεγονός πως η ομάδα του Μπεράλτερ πίεζε ψηλά, εγκυμονούσε κινδύνους και στο 10ο λεπτό «έφαγε» την πρώτη φάση: ταχύτατη κόντρα με τον Μπέλινγκχαμ να περιμένει το ανέβασμα του Σάκα, αυτός σπάει υποδειγματικά στον Κέιν, αλλά το πλασέ του τελευταίου κοντράρει στο τάκλιν του Ριμ με την μπάλα να περνά κόρνερ.

Οι ΗΠΑ άκουσαν το «καμπανάκι», άρχισαν να κρατάνε την μπάλα στα πόδια τους και να έχουν τρομερή υπομονή στην κυκλοφορία και στο χτίσιμο του παιχνιδιού τους. Κάπως έτσι περιόρισαν επιθετικά τους Άγγλους, έχοντας την πρώτη τους τελική στο 17’ με την κεφαλιά του Ράιτ να περνά άουτ.

Οι Αμερικανοί ήταν εξαιρετικά διαβασμένοι, είχαν κλείσει τον εγκέφαλο των «τριών λιονταριών» Μπέλινγκχαμ και σταδιακά έπαιρναν ακόμη περισσότερα μέτρα στο γήπεδο. Στο 26’ ο Μούσα έκανε τη σέντρα, η άμυνα της Αγγλίας «κοιμήθηκε» αλλά ο ΜακΚένι δεν το εκμεταλλεύτηκε κάνοντας κακό τελείωμα από πλεονεκτική θέση.

Επτά λεπτά αργότερα δε, οι ΗΠΑ άγγιξαν το προβάδισμα. Τρομερή ανάπτυξη ξανά, με τον ΜακΚένι να βρίσκει τον Μούσα, αυτός να σπάει για τον Πούλισικ που έπιασε σουτάρα με το αριστερό αλλά για κακή του τύχη «τράνταξε» το οριζόντιο δοκάρι.

Λίγο μετά και συγκεκριμένα στο 41’, ο Ντεστ πήγε κατά μέτωπο στον Μαγκουάιρ και σούταρε, αλλά ο Άγγλος αμυντικός του έβαλε την κόντρα, με την ομάδα του Σάουθγκεϊτ να εμφανίζεται ξανά στο ματς στο τελευταίο δίλεπτο όπου έφτιαξε δύο καλές φάσεις.

Στο 45’ ο Σο έκανε φοβερή ντρίμπλα-αλάνας στον Γουεά με τακουνάκι και έσπασε για τον Σάκα, ο οποίος είχε κακή ισορροπία στο σώμα του και σούταρε ψηλά άουτ, ενώ ένα λεπτό αργότερα ο Μάουντ είδε τον Τέρνερ να βγάζει το εξαιρετικό σουτ που επιχείρησε από τα όρια της περιοχής για το 0-0 του ημιχρόνου.

Δυναμική εκκίνηση και στο δεύτερο μέρος από τους Αμερικανούς, οι οποίοι απείλησαν στο 49’ με Ράιτ και ΜακΚένι ενώ συνέχιζαν να ανεβάζουν το τέμπο και να περιορίζουν στο μισό γήπεδο τους Άγλλους που είχαν με τη σειρά τους σοβαρό πρόβλημα στην κυκλοφορία και στο κράτημα της μπάλας.

Διαδοχικά κόρνερ έβαλαν τις ΗΠΑ μέσα στην αντίπαλη περιοχή αλλά ο Μαγκουάιρ είχε εξαιρετικές τοποθετήσεις και ήταν κυρίαρχος στον αέρα, με τον χρόνο να περνά και το 0-0 να παραμένει. Ο Σάουθγκεϊτ έβγαλε (69’) τους άφαντους Στέρλινγκ, Μπέλινγκχαμ και έβαλε τους Χέντερσον, Γκρίλις για να δώσει πνοή μεσοεπιθετικά στην ομάδα του.

Η είσοδος των προαναφερθέντων έφερε το ματς σε ισορροπία, με τον Μπεράλτερ να απαντά (78’) με τους Άαρονσον και Μουρ στις θέσεις των εξαιρετικών αλλά καταπονημένων ΜακΚένι και Μουρ. Ο τεχνικός των ΗΠΑ, μάλιστα, στη συνέχεια θέλησε να ρισκάρει και να κυνηγήσει τη νίκη. Έτσι έδειξε τουλάχιστον όταν άλλαξε τον φορ του (Ράιτ) και τον έναν εξτρέμ (Γουεά) με τους Σάρτζεντ και Ρέινα.

Παρόλα αυτά, το ματς άρχισε να πηγαίνε «σβηστά» προς την ισοπαλία, με τους Άγγλους να έχουν την τελευταία στιγμή του αγώνα στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων. Ο Σο με εξαιρετική εκτέλεση φάουλ βρήκε τον αμαρκάριστο Κέιν στην καρδιά της αντίπαλης άμυνας, όμως ο συμπαίκτης του έκανε κάκιστη κεφαλιά, σφραγίζοντας το 0-0 ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Αγγλία (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Σο, Μαγκουάιρ, Στόουνς, Τρίπιερ, Ράις, Μάουντ, Μπέλινγχαμ (68′ Χέντερσον), Στέρλινγκ (68′ Γκρίλις), Σάκα (77′ Ράσφορντ), Κέιν

ΗΠΑ (Γκρεγκ Μπεράλτερ): Τέρνερ, Ρόμπινσον, Ριμ, Ζίμερμαν, Ντεστ (77′ Μουρ), Άνταμς, Μούσα, ΜακΚένι (77′ Άαρονσον), Πούλισικ, Γουεά (83′ Ρέινα), Ράιτ (83′ Σάρτζεντ)

Διαιτητής: Χεσούς Βαλενσουέλα (Βενεζουέλα)