Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, στις οποίες αναφερόταν στη γενναία υποστήριξη που δέχθηκε από τον κ. Μητσοτάκη και στις μάχες που έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός για τη γειτονική χώρα, προκάλεσαν σοβαρό πρόβλημα στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρότι ο πρώην γραμματέας της ΚΝΕ και νυν υπουργός Εσωτερικών Τ.Θεοδωρικάκος απουσιάζει προσωρινά λόγω προβλημάτων υγείας, η υπόλοιπη κυβέρνηση, για να «θάψει» ακόμη και  την παρουσία του Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα, έβαλε σε κίνηση έναν καλοδουλεμένο μηχανισμό προπαγάνδας, που θυμίζει λογοκρισία επί εποχής Στάλιν στη Σοβιετική Ένωση.

Ads

Στην τελευταία, όπου όλα τα μέσα ενημέρωσης ελέγχονταν ασφυκτικά από το ΚΚ, ακόμη και οι φωτογραφίες περνούσαν από το ψαλίδι των πολιτικών σκοπιμοτήτων. Οι λογοκριτές αφαιρούσαν από τις φωτογραφίες ιστορικούς ηγέτες της επανάστασης ή και συνεργάτες του Στάλιν που έπεφταν σε δυσμένεια και συχνά εκτελούνταν. Έτσι στο τέλος ο Στάλιν έμενε μόνος του(φωτογραφία επάνω).

Από το πρώτα θύματα της λογακρισίας ήταν ο αρχηγός του Κόκκινου Στρατού Λέον Τρότσκι, όταν, μετά τον θάνατο του Λένιν, ήρθε σε σύγκρουση με τον Στάλιν για την εξουσία στο κόμμα των Μπολσεβίκων. Από την ιστορική φωτογραφία της ομιλίας του Λένιν στη Μόσχα το 1920, εξαφανίστηκαν ο Τρότσκι και ο Λεβ Κάμενεφ, ένας ακόμη από τους ηγέτες του ΚΚ, που βρίσκονταν στην εξέδρα, στο δεξιό μέρος της φωτογραφίας (περισσότερες φωτογραφίες στο τέλος).

image

Ads

image

Στην περίπτωση της ΝΔ, το 2020, απαιτούνται ασφαλώς πιο εκλεπτυσμένες τεχνικές αλλά ο σκοπός ήταν ο ίδιος: να μην μάθουν οι πολίτες για τις δηλώσεις Ζάεφ.  Στα φιλικά προσκείμενα μέσα ενημέρωσης δόθηκε οδηγία η παρουσία του Ζάεφ να υποβαθμιστεί πλήρως και φυσικά οι δηλώσεις του για τις “μάχες” Μητσοτάκη να μην αναφερθούν καν. Έτσι και έγινε, παρότι οι ύμνοι ενός ξένου ηγέτη- και μάλιστα της Βόρειας Μακεδονίας- στις προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού αποτελούσαν ασφαλώς σημαντική είδηση. (Αν μάλιστα  είχε πει τα ίδια κάποιος άλλος, θα είχαμε αφιερώματα και σχόλια για τη διεθνή ακτινοβολία του Μωυσή).

Η πλάκα είναι ότι η «Καθημερινή», προσπαθώντας να σώσει και τα προσχήματα, παρουσίασε την είδηση της  παρουσίας του Σλαβομακεδόνα πρωθυπουργού στην πρώτη σελίδα της με τίτλο: «Ενδιαφέρον από Ζάεφ». To κείμενο έλεγε: «το ενδιαφέρον της Βόρειας Μακεδονίας να συμμετάσχει στην κατασκευή του σταθμού υγροποιημένου αερίου της Αλεξανδρούπολης εξεδήλωσε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, που συναντήθηκε την Τρίτη στην Αθήνα με τον βασικό μέτοχο της Gastrade Χρήστο Κοπελούζο. (Λεπτομέρειες) σελίδα 24».

Στον πιο σταλινικό χειρισμό της υπόθεσης, η συνάντηση Ζάεφ- Μητσοτάκη στην αρχή αποσιωπήθηκε από την επίσημη σελίδα του πρωθυπουργού(primeminister.gr). (Επίσης, αντίθετα με ότι κάνει με όλες τις διεθνείς του επαφές, ο κ. Μητσοτάκης δεν “ανέβασε” τη συνάντηση στις σελίδες του στα social media)

image

Μετά από δημοσιεύματα στο Tvxs και στο διαδίκτυο η συνάντηση καταχωρήθηκε στη σελίδα, αλλά με λογοκριμένα τα εγκωμιαστικά σχόλια Ζάεφ.

image

H μία και μοναδική παράγραφος γράφει: «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev, επ’ ευκαιρία της έλευσής του στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο του Economist. Το κύριο αντικείμενο των συνομιλιών στη διάρκεια του γεύματος ήταν η πορεία των διμερών σχέσεων και ιδιαίτερα η ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. Συζητήθηκε επίσης η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας. Ο κ. Zaev δεσμεύθηκε στην ανάγκη της καλής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών».(αυτό το τελευταίο δεν προκύπτει από τις δηλώσεις, αλλά εδώ θα κολλήσουμε τώρα;)

Στην ίδια πρωθυπουργική σελίδα, στη συνάντηση με τον Αλβανό πρωθυπουργό που έγινε την προηγούμενη μέρα έχουν αφιερωθεί τέσσερις παράγραφοι ενώ σε αυτήν με τη συγγραφέα Victoria Hislop πέντε παράγραφοι.

Επειδή πάντως το πρόβλημα με τη μεγαλειώδη κωλοτούμπα της ΝΔ παραμένει και θα οξυνθεί το ερχόμενο διάστημα, λόγω των ονομαστικών ψηφοφοριών στη Βουλή για τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, η στήλη έχει να προτείνει τις παρακάτω παλιές,αλλά δοκιμασμένες μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματος. 

image

image

Όπως παρακάτω στη φωτογραφία του 1919, με τον Λένιν και Τρότσκι στη δεύτερη επέτειο της επανάστασης , από την οποία εξαφανίστηκε αργότερα ο Τρότσκι.

image

image

‘Η στην παρακάτω, με τη βόλτα της ηγετικής σοβιετικής ομάδας δίπλα στο ποτάμι, από την οποία αργότερα αφαιρέθηκε ο διαβόητος επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών Νικολάι Γιέζοφ( μάλλον έπεσε μέσα στο ποτάμι). Λέτε να συμβεί κάτι ανάλογο με κανένα ακλόνητο Μακεδονομάχο, τύπου Γεωργιάδη ή Σαμαρά; Ας ελπίσουμε ότι με την επιστροφή του κ. Θεοδωρικάκου τα πράγματα θα μπουν σε μια σειρά.

image

image