Ο Γέτι ή αλλιώς «Χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων» είναι ένα πλάσμα στα όρια του μύθου και της πραγματικότητας. Πρόκειται για ένα μυστηριώδες πλάσμα που μοιάζει με πίθηκο και λέγεται ότι κατοικεί στα ψηλά βουνά της Ασίας.

Ads

Μαρτυρίες για εμφανίσεις του Γέτι στα Ιμαλάια καταγράφονται εδώ και αιώνες, με τους αυτόχθονες κατοίκους να υποστηρίζουν ότι έχουν έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τα μαλλιαρά πλάσματα, ενώ ίχνη και πιθανά απομεινάρια του υποτίθεται πως έχουν εντοπιστεί πολλάκις.

Ωστόσο, ο θρύλος του Γέτι «καταρρίπτεται», καθώς νέα μελέτη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο και άλλων πανεπιστημίων έδειξε πως υποτιθέμενα δείγματα του Γέτι τα οποία βρίσκονταν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές δεν προέρχονταν από κανέναν «χιονάνθρωπο», αλλά από υπαρκτά και μάλλον «συνηθισμένα» ζώα.

Στα πλαίσια της έρευνας που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Proceedings of the Royal Society B, αναλύθηκαν εννιά δείγματα (από οστά και δόντια μέχρι τρίχες και δείγματα κοπράνων) από τα Ιμαλάια και το οροπέδιο του Θιβέτ, τα οποία υποτίθεται πως προέρχονταν από Γέτι. H aνάλυση DNA, έδειξε ότι δεν είναι παρά τρίχες από κοινά ζώα, όπως αρκούδες, άλογα, αγελάδες, σκύλους, λύκους, κατσίκια κ.α.

Ads

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα βιολογικά θεμέλια του θρύλου του Γέτι βρίσκονται σε τοπικά είδη αρκούδων», υπογράμμισε η βιολόγος και επικεφαλής της έρευνας, Σάρλοτ Λίντκβιστ του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο.

Η ομάδα της Λίντκβιστ δεν είναι η πρώτη που ασχολήθηκε με τη μελέτη του «DNA του Γέτι», αλλά οι προηγούμενες μελέτες έκαναν απλούστερες γενετικές αναλύσεις, οι οποίες άφησαν ασαφή σημαντικά ερωτήματα.

«Η μελέτη αυτή αντιπροσωπεύει την πιο επίπονη ανάλυση μέχρι τώρα πάνω σε δείγματα που θεωρείται πως προέρχονταν από ανωμαλίες/ μυθικά “ανθρωποειδή” πλάσματα» γράφουν στο paper η Λίντκβιστ και οι συνεργάτες της (ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, το SPYGEN στη Γαλλία, το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών Ζωής και το Πανεπιστήμιο Κουαΐντ ι Αζάμ στο Πακιστάν).

Σημειώνεται ότι για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν λείψανα που ανήκαν σε μουσεία  και ιδιωτικές συλλογές, ενώ οι επιστήμονες ανέλυσαν κι ένα κομμάτι μηριαίου οστού, που βρέθηκε σε μια σπηλιά στο οροπέδιο του Θιβέτ σε υψόμετρο 4.500 μ.

Στο παρελθόν γενετικές έρευνες σε δείγματα του τριχώματος του Γέτι είχαν δείξει ότι μπορεί να έχει μακρινή συγγένεια με τις πολικές αρκούδες. Είναι πιθανό ένα υβρίδιο πολικής αρκούδας και ασιατικής καφέ αρκούδας να εξακολουθεί να ζει στα Ιμαλάια.