Το ταχύτερο χερσαίο ζώο στον κόσμο είναι λίγο δύσκολο να καταγραφεί από το φωτογραφικό φακό. Ωστόσο, κάποιοι φωτογράφοι κατάφεραν να απαθανατίσουν τσιτάχ σε δράση.

Το τσιτάχ ή αλλιώς γατόπαρδος είναι ένα σαρκοφάγο θηλαστικό της οικογένειας των αιλουροειδών. Θεωρείται από τα πλέον δημοφιλή και αγαπητά αιλουροειδή, λόγω του ευγενικού «χαρακτήρα» του, καθώς είναι το μόνο μεγάλο αιλουροειδές που μπορεί να εξημερωθεί και δεν έχει καταγραφεί να επιτίθεται στον άνθρωπο.

Ωστόσο, ο γατόπαρδος είναι κυρίως διάσημος λόγω της εκπληκτικής ταχύτητας την οποία μπορεί να αναπτύξει κατά την καταδίωξη της λείας του, στοιχείο που οφείλεται αποκλειστικά στην εξειδικευμένη του σωματοδομή. Επίσης, θετική εντύπωση δημιουργεί στους ερευνητές η αφοσίωση που δείχνουν μεταξύ τους τα αρσενικά, όταν σχηματίζουν τις ομάδες που μένουν μαζί, συχνά για όλη τους τη ζωή.

Το «πιτσιλωτό» τους δέρμα τους δίνει τη δυνατότητα να καμουφλάρονται εύκολα και να κυνηγούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε αντίθεση με άλλες μεγάλες γάτες.

Σημειώνεται, ότι η International Union for Conservation of Nature, τους χαρακτηρίζει ως είδος προς εξαφάνιση. Περίπου 7.100 τσίτα παραμένουν στην άγρια ​​φύση σε έξι αφρικανικές χώρες και στο Ιράν. Πολλές φορές οι γατόπαρδοι έχουν δολοφονηθεί από ανθρώπους επειδή θεωρούνται επικίνδυνοι, ενώ άλλοι έχουν χάσει τη ζωή τους από διάφορα ατυχήματα.

Στο παρακάτω φωτογραφικό αφιέρωμα του National Geographic μπορείτε να απολαύσετε αυτά τα σαγηνευτικά ζώα στην άγρια φύση.