Πότε θέλουν παιχνίδι, πότε πονάνε και πότε θέλουν την προσοχή μας; Οι σκύλοι έχουν τον δικό τους τρόπο επικοινωνίας με τους ανθρώπους. Σίγουρα κάποιες φορές καταλαβαίνουμε τι μας λένε, αλλά κάποιες άλλες δυσκολευόμαστε.

Ads

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε πως να ερμηνεύσουμε τη γλώσσα του σώματος του σκύλου μας, ώστε να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε και να λύνουμε επείγοντα ζητήματα υγείας αλλά και να περνάμε υπέροχες, διασκεδαστικές στιγμές μαζί του.

Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε συμπεριφορά του σκύλου σας μπορεί να έχει διαφορετικά νοήματα, ανάλογα με την περίπτωση.

Επίμονο βλέμμα

Το άμεσο, επίμονο βλέμμα μπορεί να είναι σημάδι επιθετικότητας, συνήθως όμως τα σκυλιά κοιτάζουν επίμονα τους ανθρώπους για να τραβήξουν την προσοχή τους. Θέλουν να τους δείξουν ότι θέλουν μια λιχουδιά, βόλτα ή παιχνίδι.

Ads

Μεγάλο παρατεταμένο χασμουρητό

Σηνύθως το χασμουρητό είναι σημάδι νύστας όπως και στους ανθρώπους. Πολλές φορές όμως είναι και σημάδι στρες. Παρακολουθήστε όλα όσα του προκαλούν ανησυχία, ώστε να το βοηθήσετε να αποφύγει τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Αποφεύγει να σας κοιτάξει κατάματα

Σημαίνει ότι μάλλον νιώθει άβολα. Όταν έχετε οπτική επαφή με το σκυλί σας, αυτό σας κοιτάζει και μετά αποστρέφει το βλέμμα του. Αυτό είναι ένα σύνηθες σημάδι υποβολής. Αν όμως το σκυλί σας δεν σας κοιτάξει καν, ίσως σημαίνει πως νιώθει νευρικότητα να σας αντικρίσει, ίσως επειδή στο παρελθόν είχε τραυματική εμπειρία από ανθρώπους ή επειδή το επιπλήξατε πρόσφατα.

Κεφάλι γυρισμένο προς τα πλάγια

Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν επικοινωνείτε λεκτικά με το σκυλί σας. Το σκυλί σας μάλλον προσπαθεί να κατανοήσει τον νέο ήχο που βγάλατε μόλις ή να καταλάβει κάποιο άλλο κομμάτι πληροφορίας. Χρησιμοποιήστε θετική στάση και επιβραβεύστε το και με το χρόνο θα το καταλάβει.

Σκύψιμο κεφαλιού προς τα κάτω

Ξέρετε πολύ καλά τι σημαίνει. Κάποιος έχει κάνει αταξία κι εσείς τον μαλώσατε. Τα σκυλιά καταλαβαίνουν ότι έκαναν κάτι λάθος και νιώθουν ενοχές, γι΄αυτό πολλές φορές σκύβουν το κεφάλι. Ωστόσο, σιγουρευτείτε ότι θα θα το μαλώσετε την κατάλληλη στιγμή και όχι πέντε ώρες μετά, γιατί πιθανότατα να μην καταλάβει τι έκανε λάθος.

Πάγωμα στη βόλτα

Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι όταν το σκυλί σας συναντάει ένα άλλο κατά τη διάρκεια της βόλτας, σταματάει και μένει ακίνητο μέχρι να το μυρίσει το άλλο σκυλί. Αυτό μας δείχνει έναν ήρεμο τρόπο επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο σκυλιά.

Ένα χαμόγελο με ανασηκωμένα τα χείλη

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν πως τα σκυλιά έχουν μάθει να χαμογελούν επειδή βλέπουν τους ανθρώπους να κάνουν το ίδιο ή επειδή τα επιβραβεύουμε για να το κάνουν. Σε κάθε περίπτωση, αυτό σημαίνει πως το σκυλί σας είναι ικανοποιημένο και ευτυχισμένο. Το σκυλίσιο χαμόγελο είναι γνωστό και ως υποτακτικό χαμόγελο, ή ένα σημάδι πως το σκυλί σας θέλει να σας καθησυχάσει.